Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



kruidentuin  
Dit artikel is maart 2016 geplaatst in het magazine  "Exclusief for U!"
en is
tot stand gekomen door een interview met Andrea Bleeker,
afgenomen door Sandra Kaandorp (www.kaandorpcommunicatie.nl).

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


De hoogste tijd voor je eigen kruidentuin


De heilzame werking van kruiden

Ondanks dat veel mensen kruiden dagelijks gebruiken in de keuken, staan we minder stil bij de heilzame werking van deze natuurlijke geneesmiddelen. Veel kruiden kunnen ons namelijk helpen onze levenskracht te versterken. Ze bevatten veel antioxidanten die de strijd aangaan met de ongezonde vrije radicalen in ons lichaam en een groot aantal beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen.

Oorsprong
Kruidengeneeskunde wordt hoogstwaarschijnlijk al toegepast sinds er mensen leven op aarde. De mens had toen een veel beter instinct dan nu, waardoor het wist wat te doen om te overleven. Dieren hebben dit instinct nog steeds. Zieke dieren gaan op zoek naar planten die ze kunnen helpen bij hun genezing. Zo eten katten bijvoorbeeld graag kweekgras, waar ze van moeten braken. Hierdoor kunnen overtollige haren hun maag verlaten en wordt de kans op klachten verkleind.

Microscoop
Vroeger waren de sterkst werkende kruiden verplicht bij elke apotheek aanwezig. Je herkent ze nog aan de Latijnse tweede naam “officinalis”. Toen de microscoop werd uitgevonden konden planten steeds beter onderzocht worden en ontdekten ze stofjes waar ze sterkere medicijnen van konden maken. Tegenwoordig worden die stoffen synthetisch nagemaakt, wat wellicht het aantal bijwerkingen verklaart. Meer dan de helft van de huidige geneesmiddelen is afgeleid van medicinale planten. Kruidengeneeskunde bestaat in tegenstelling tot de reguliere  geneeskunde waarschijnlijk al meer dan tienduizenden jaren.

kruidentuin

Top 10
We hebben een aantal interessante kruiden voor je onder elkaar gezet. Hierbij is het ene kruid niet beter dan het andere. Ze hebben allemaal hun eigen bijzondere werking.


Guldenroede – Solidago virgaurea of solidago canadensis
Guldenroede is een zeer vochtafdrijvend kruid. Proefpersonen plasten gemiddeld 27 % meer urine uit wanneer ze thee dronken van het kruid. Het kruid is onder de Latijnse naam Solidago bij de drogist verkrijgbaar. Aangeraden wordt het kruid maximaal 3 weken te gebruiken om ervoor te zorgen dat de nieren niet lui worden. Wanneer iemand medicijnen inneemt is het raadzaam eerst te kijken of het gecombineerd kan worden.

guldenroede  valeriaan
Links Guldenroede, rechts Valeriaan

Valeriaan – Valeriana officinalis
Valeriaan is bekend vanwege de rustgevende werking. Het onderdrukt vervelende zenuwen waar je zo af en toe last van kunt hebben. Er zijn verschillende middelen van valeriaan verkrijgbaar. Het middel wat het beste werkt is de tinctuur Valeriana die gemaakt wordt van de wortel.

Lavendel – Lavandula angustifolia of Lavandula latifolia
Lavendel zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Het beste kun je voor het slapen gaan een voetenbad nemen met sterke lavendelthee of masseer je voeten met lavendelolie.

Lavendel  Meidoorn
Links Lavendel, rechts bloesem van Meidoorn

Meidoorn - Crataegus laevigata of Crataegus monogyna
De bloesem van de Meidoorn brengt een gespannen hart tot rust en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij hyperventilatie. Ook kan het gebruikt worden wanneer er echt iets met het hart aan de hand is, omdat de inhoudsstoffen van de bloesem de bloedvaten schoonmaken. Je kunt thee zetten van de bloesem of gebruik de tinctuur, dit is een alcoholische oplossing van het kruid, genaamd tinctuur Crataegus. Vraag de verkoper om meer informatie.

Braam – Rubus fructicosus
Braam is een kruid wat helpt bij allerlei klachten aan de darmen, zoals obstipatie, diarree, gasvorming en rommelende darmen. Daarnaast bevat het heel veel vitamine C en ijzer en helpt het onder andere de weerstand te verhogen. Van het blad (gedroogd te koop bij theewinkels) kun je een smakelijke thee zetten. Doe je dit wanneer je last hebt van een overvloedige menstruatie dan zul je hoogstwaarschijnlijk merken dat het bloeden minder wordt.

braam  goudsbloem  
Links Braam, rechts Goudsbloem

Goudsbloem – Calendula officinalis
De goudsbloem heeft wond helende en bloedzuiverende eigenschappen. Wanneer je problemen aan de huid hebt kun je de crème, die onder de Latijnse naam Calendula verkrijgbaar is, op de huid smeren. Ook is het dan raadzaam om een thee van het gedroogde kruid te drinken om inwendig het bloed te zuiveren van vuil. (Het recept van de crème vind je hier.)

Grove Den – Pinus sylvestris
Van dennennaalden kun je een thee zetten die heel goed werkt bij verkoudheidsklachten. Laat de naalden ongeveer 15 minuten koken in water, zeef en bewaar de thee in een thermosfles. Verdeeld over de dag opdrinken. De den is te herkennen aan de naalden die per tweetal aan elkaar vast zitten.

Den  Wilg
Links Dennenbomen, rechts Wilg

Wilg – Salix alba
Wilg is een natuurlijke pijnstiller. Wist je dat het allereerste aspirientje is nagemaakt van de wilg? Wanneer je last hebt van hoofdpijn kun je op een blaadje kauwen. Slik de sappen in en spuug het blaadje weer uit. Of maak een thee van het blad. Het is niet zo lekker, maar het gaat om de werking.

Sint Janskruid – Hypericum perforatum
Sint Janskruid is ook wel bekend als natuurlijk antidepressivum, zonder de ernstige bijwerkingen die de reguliere middelen vaak wel hebben. Drink dagelijks een kopje thee gemaakt van dit kruid en je humeur zal opklaren. Er is ook tinctuur van  verkrijgbaar en pillen. De laatste bevatten helaas allerlei overbodige e-nummers. Wel even volhouden, want het kan vier tot zes weken duren voor je het positieve effect van Sint Janskruid merkt. Wanneer je medicijnen of de anticonceptiepil inneemt kunnen deze door de werking van Sint Janskruid verstoord worden. Dan kun je beter op zoek gaan naar een ander kruid.

sint janskruid  Lijnzaad
Links Sint Janskruid, rechts Lijnzaad

Lijnzaad – Linum usitatissimum
Deze zaadjes worden vooral gebruikt wanneer iemand moeilijk naar het toilet gaat, want de slijmerige inhoudsstoffen verbeteren de stoelgang. Lijnzaad heeft echter nog veel meer eigenschappen die niet zo bekend zijn. Zo kan het huidproblemen verminderen, verkoudheid, maar ook spierpijnen.

Wil je zelf een kruidentuin aanleggen dan is het zaak je verder te verdiepen in kruiden en hun heilzame werking. Van sommige planten zijn meerdere exemplaren verkrijgbaar, vraag dan naar de geneeskrachtige soort. Deze kun je herkennen aan de Latijnse naam. Ook kun je op zoek gaan naar een kruidengeneeskundige die je kan begeleiden wanneer je last hebt van ernstige klachten.


Maart 2016,
Dit artikel kwam tot stand door een interview met Andrea Bleeker, afgenomen door Sandra Kaandorp (www.kaandorpcommunicatie.nl) voor het magazine  "Exclusief for U!".

 kruidentuin  kruidenartikel  

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index

Kruidenoverzicht   |   Nieuws & Activiteiten  


kruidenartikel    kruidenartikel