Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  





braam-kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Versterkende Braam

Rubus fruticosus

Op m’n gemak loop ik door het park vlakbij mijn huis. In mijn jaszak heb ik een papieren zak gestopt en in mijn hand houd ik een snoeischaar vast. Met gemengde gevoelens sla ik af en ga ik een wild stuk natuur in. Het is mijn favoriete deel van het park. Het wordt namelijk overwoekerd door de braamstruik. Blijkbaar ben ik de enige die daar graag komt, want zonder snoeischaar kan ik er onmogelijk doorheen. Dat betekent dat ik er naar hartenlust kruiden kan gaan plukken. Terwijl ik de braamstruiken op verschillende plekken doorknip om een pad vrij te maken, weet ik dat dit de laatste keer is dat hier mijn kruiden pluk. De grond is gekocht door een projectontwikkelaar. Volgend jaar komen hier bulldozers en kraanwagens om dit stukje natuur, waar ik zoveel van houd, te vernietigen…

 braam-kruidengeheimen

Uiterlijk

Wat ik zo mooi vind aan de groeiwijze van de braamstruik is dat nieuwe takken zich oprichten totdat ze te zwaar worden en neervallen. Op die plek wortelt de braam zich opnieuw en ontstaan er nieuwe takken die zich omhoog richten. Uiteindelijk ontstaat er een onuitroeibare takkenbos. Hoewel bramen heel gezond zijn, worden vooral de bladeren gebruikt om hun geneeskrachtige eigenschappen. Maar die hebben net als de stengels stekels. Daarom gebruik ik mijn snoeischaar. Ik stop de bladeren in mijn papieren zak die ik thuis in een donkere kast leg. Elke dag schud ik die even om en na een paar dagen zijn de braambladeren voldoende gedroogd. Hoewel de bladeren het hele jaar aan de struik groeien, droog ik er ook altijd wat van. In het de lente zit er meer smaak en kracht aan en die bladeren stop ik in een glazen pot met verschillende kruiden door elkaar waarmee ik mijn eigen theemix maak.
In juli verschijnen roze knoppen aan de braamstruik die uitgroeien tot prachtige bloemen die veel bijen aantrekken. Wanneer de blaadjes eraf vallen, zie je langzaam het ontstaan van de bramen. Ze kleuren eerst groen, daarna paars. Vanaf augustus hangen de struiken hier vol mee. Natuurlijk kom ik dan weer terug op mijn favoriete plekje met een emmertje. Die pluk ik vol en daar maak ik jam of sap van of ik mix ze vers door mijn yoghurt.

  braam-kruidengeheimen

Darmen

Het braamblad behoort in de jaren dat ik met kruiden werk, bij de kruiden die ik het meest aan anderen heb aangeraden. Misschien omdat hij makkelijk te vinden en te oogsten is, maar ook omdat het blad een breed werkingsveld heeft.
Wanneer iemand last heeft van zijn darmen, helpt de braam deze weer in balans te brengen. Het maakt niet uit of je last hebt van diarree of verstopping. De braam signaleert het probleem en lost het op. Gebruik het braamblad ook bij ontstekingen aan de darmen, poliepen en bij voedselvergiftiging. Hoe lang het duurt voordat je verbetering merkt, zal bij iedereen verschillende zijn.
De braam kan ook bij suikerziekte gebruikt worden. Laat je dan begeleiden door een specialist.

 

Reiniging

Braamblad heeft vooral een reinigende werking. Bij gebruik ervan worden afvalstoffen uit de bloedbaan en uit de lymfevaten via de nieren afgevoerd. Daarom moet je waarschijnlijk vaker plassen en zal je merken dat je urine donkerder van kleur wordt. Ook je ontlasting kan een andere kleur of structuur krijgen.
Wanneer iemand last heeft van puistjes adviseer ik om regelmatig braamthee te drinken. Puistjes kunnen namelijk een aanwijzing zijn dat er teveel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn. Het lichaam kan dat niet op de normale manier kwijt en gooit ze er daarom via de huid uit. Door de reinigende werking van de braam zijn puistjes niet meer nodig.

Ook staat de braam erom bekend verkoudheidsklachten en aanverwante klachten, zoals opgezette klieren, griep, keelontsteking en zelfs koorts, te verminderen.

 

Weerstand

Braam bevat veel ijzer, calcium, fosfor, vitamine A en C. Deze helpen de weerstand te verhogen en geven meer energie. Vanwege het hoge gehalte aan ijzer, is de braam een van de kruiden die gebruikt kan worden bij bloedarmoede.


Bloed

In het blad van de braam zit een stofje met een samentrekkende en bloedstelpende werking. Wanneer je je huid openhaalt bij het plukken van het blad of de bramen, kun je direct een blad op de wond leggen. Heel snel zal de huid weer zijn geheeld. Drenk een zakdoek in sterke braamthee en leg die op wonden om ze sneller te helen. Spoel met sterke thee bij plekjes in de mond. Drink bij inwendige wonden veel braambladthee om ze sneller te laten genezen. Geef baby’s die last hebben van doorkomende tandjes geprakte bramen. Houd er wel rekening mee dat bramen lelijke vlekken kunnen geven op kleding...

Er komt bijna geen eind aan de lijst met mogelijkheden: Braam staat erom bekend de baarmoederspieren te versterken en hoeveelheid witte vloed te temperen, maar ook het bloedverlies bij een hevige menstruatie.
Van oudsher dronk een aanstaande moeder regelmatig braamthee om de bevalling te vergemakkelijken. Na de bevalling ging ze daarmee door vanwege de bloedstelpende en herstellende eigenschappen.

 braam-kruidengeheimen

Gebruik

Met dit artikel probeer ik je intesse te wekken voor natuurlijke middelen bij klachten. Het is raadzaam om zelf verder op onderzoek uit te gaan, of laat je informeren. Wanneer je medicijnen gebruikt of ernstige klachten hebt, is het raadzaam om altijd te overleggen met je behandelend arts wanneer je een kuur met kruiden wilt volgen. Soms is er een wisselwerking.

Algemeen kun je zeggen dat je bij hardnekkige klachten een paar weken lang meerdere keren per dag iets van de braam inneemt:

Thee: de meeste kracht zit in de volwassen bladeren in mei/juni. Het beste maak je de thee door een handvol verse bladeren of een eetlepel gedroogd blad in een pan met een liter water op het vuur te zetten en langzaam naar het kookpunt te brengen. Laat het niet koken! Draai het vuur op tijd uit en laat de bladeren minimaal een kwartier trekken voordat je ze eruit zeeft. Neem zoveel thee als je wilt. Het restant kan je bewaren in een thermoskan of af laten koelen en in de koelkast bewaren. Dit water kun je koud drinken, maar ook gebruiken om limonade aan te maken of om de planten water mee te geven.
Overigens zal op de thee een laagje gaan drijven. Dit bevat waardevolle stoffen en kun je gewoon drinken.

Sap: Neem af en toe een borrelglaasje met bramensap.

Tinctuur: Dit is een alcoholische oplossing gemaakt van het volwassen blad van de braam. Deze is verkrijgbaar bij de betere drogist onder de Latijnse naam “Rubus”. Vraag de verkoper om een persoonlijk advies.

Bramen: In augustus kun je genieten van de verse bramen; maak er jam of sap van, roer ze door toetjes, taart etc.

Braam is een veilig kruid en mag ook tijdens een zwangerschap gebruikt worden, maar overdrijf de inname niet.

 braam-kruidengeheimen

Meer groen

De braam is een struik die op heel veel plekken in het wild te vinden is. Helaas worden die plekken steeds schaarser. Zo is “mijn” braam inmiddels weggehaald en zijn ze op die plek bezig met de bouw van een appartementencomplex. Natuurlijk heb ik gedacht aan mijn “kruidenzussen” uit de middeleeuwen. Die hadden de grond waar het appartementencomplex gebouwd gaat worden wellicht vervloekt. Omdat ik denk dat wat je uitstraalt weer bij je terugkomt, heb ik het maar niet gedaan. Je weet wat er toen met vele kruidenvrouwen is gebeurd…

Gelukkig heb ik inmiddels een ander plekje ontdekt waar ik mijn bramenbladeren en bramen kan plukken. Maar voor hoe lang? Ik kan niet anders dan mijn ervaringen met geneeskruiden delen. Misschien dat ik hiermee de mensen bereik die weten hoe we de wereld weer groener maken zodat we met z’n allen veel wilde kruiden kunnen plukken!

 

Mei 2020

Andrea Bleeker

 braam-kruidengeheimen
Mijn voormalige favoriete deel van het park...

Bronnen:

Deze kennis is afkomstig van onze voorouders die deze kennis steeds van generatie tot generatie hebben doorgegeven.
Enkele boeken die ik voor dit artikel heb nageslagen:

-         Kruiden, signatuur en eigenschappen, Yvonne Maessen (eigen uitgave)

-         Groot Handboek geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhelst, ISBN 97 89080778450

-         Kruidje roer me, Joanne Bylsma, ISBN 90 65901361

-         Lexion der geneeskruiden, Melly Uyldert, ISBN 90 60300580

braam-kruidengeheimen
De stengels van de wilde braam bevatten veel doorns.
De doorloze braamstruik
bevat minder kracht dan die van de wilde braam.



Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Index