Kruidengeheimen

Terug naar kruidenmenu




  Wilg - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Medicinale Wilg

De Wilg is een snel groeiende boom die metershoog kan worden. Om ze kort te houden worden de meesten jaarlijks gesnoeid. De takken die worden afgezaagd belanden vaak achteloos in een hakselaar.
Zouden deze mensen, wilgenknotters genoemd, beseffen dat ze iets heel waardevols vernietigen? Van de flexibele takken kun je hutten, hekken en manden vlechten. Maar het belangrijkste is misschien wel dat je van de takken een natuurlijk medicijn kunt maken. De wilg werkt namelijk
koortsverlagend, pijnstillend en bloedverdunnend. 

Voordat ik daar meer over ga vertellen, leg ik eerst uit welk deel van de takken je kunt gebruiken en wanneer.
Er zijn verschillende soorten wilgen die medicinale eigenschappen hebben. De meest geneeskrachtige soort is de knotwilg, de Salix Alba.
De geneeskracht is op z’n hoogtepunt wanneer de sapstroom weer op gang komt na de winter en de kleine knopjes in het voorjaar gaan groeien. Op dat moment kun je de takken strippen, oftewel schillen. Deze schillen bevatten o.a. het waardevolle stofje salicine. In de 19e eeuw heeft men ontdekt dat deze stof de belangrijkste werkzame stof van deze boom is. Vanaf dat moment zijn ze dit stofje uit de schillen gaan halen. Zij gingen er vanuit dat de andere inhoudsstoffen geen functie hadden.


Wilgenbast - Kruidengeheimen
In het voorjaar als de knoppen aan de wilgentakken gaan groeien, kun je deze takken schillen.
Neem takken van circa 1,5 à 2 centimeter dik.
In deze schillen zit o.a. het waardevolle stofje "salicine"

  
Wilgenbast - Kruidengeheimen

Aspirientje

Van deze salicine is het allereerste aspirientje gemaakt. Deze kende echter heel veel bijwerkingen en er is nog heel wat aan gesleuteld voordat het de markt op ging. Hieruit kun je concluderen dat de andere inhoudsstoffen van de wilg ook belangrijk zijn. Er zitten misschien wel honderd verschillende inhoudsstoffen in de bast, waaronder vitamine B en C, de mineralen Calcium, Magnesium, Zink en Silicium. Samen met de salicine kunnen zij nog veel meer in het lichaam bereiken. De wilgenbast staat erom bekend dat ze de nieren stimuleert zodat overtollige zuren en afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Hierdoor wordt het bloed gereinigd.
Bij reumatische klachten kan de wilg ervoor zorgen dat de kristalletjes die pijn veroorzaken worden verwijderd. (Lees meer over de kristalletjes in het artikel van de Berk.)
De Wilg verdooft niet alleen de pijn zoals een pijnstiller, maar doet ook iets aan de oorzaak.
Bij hoofdpijn zal de wilg de pijn verminderen én rust geven in je hoofd. Wanneer je minder loopt te malen heb je minder kans om de dag daarna weer hoofdpijn te krijgen.

Ook helpt de wilg bij klachten die veroorzaakt worden bij verkoudheid en koorts. Het zal de verschijnselen niet onderdrukken, want verkoudheid en koorts zijn nuttige processen om het lichaam te reinigen. De wilg zal de pijn verminderen en de afvoer van afvalstoffen stimuleren waardoor je sneller hersteld bent.

Wilg

De bast van een ruim honderd jaar oude Wilg


Wat kun je met die schillen doen?

Je kunt er op kauwen. Het sap dat vrijkomt kun je doorslikken, het restant kun je daarna uitspugen.
Er kan thee van de schillen gemaakt worden. Doe een handje schillen in een pan met een laag koud water en breng het langzaam aan de kook. Laat het vijftien minuten trekken voordat je het zeeft en drinkt. (Het is geen lekkere thee.)
Van thee kan een kompres gemaakt worden. Maak een washandje nat met de thee en hou deze tegen de pijnlijke plek aan en zet vast met een verband. Leg er eventueel een warme kruik op.


In de tijd van de Romeinen maakte ze er een pasta van die ze op pijnlijke plekken smeerden. Ik denk dat ze de schillen lieten drogen, vermaalden tot poeder en bijvoorbeeld door de boter roerden en dit als crème gebruikten.
De schillen kunnen in een zakdoek gestopt worden die dichtgeknoopt wordt met een touwtje. Wanneer je aan het koken bent, kun je dit pakketje even op een warme pan leggen, de werkzame stoffen komen dan vrij. De zakdoek kun je op de pijnlijke plek leggen. Zet het vast met een verband.

Gelukkig zijn de gedroogde schillen ook te koop, zodat je er het hele jaar door gebruik van kunt maken. (Meestal onder de naam "gedroogde wilgenbast".)
Vind je het werken met de schillen omslachtig: Er is een alcoholische oplossing van de wilgenbast verkrijgbaar bij de betere drogist, deze heet tinctuur Salix. Vraag de verkoper om een uitleg hoeveel en hoe vaak je het moet innemen.
 
Of de Wilg pijnsitillend genoeg is om zware medicijnen te kunnen laten staan, zal per persoon verschillen en kun je uiteindelijk alleen zelf ondervinden.

Wilg-Kruidengeheimen


Als de bladeren aan de takken verschijnen, kun je gebruik maken van de bladeren in plaats van de schillen. De werking hiervan is iets minder sterk.

Hoofdpijn

Wanneer ik hoofdpijn heb, ga ik op zoek naar een wilg. Dan kauw ik op de bast of op een blad tot het helemaal zacht wordt. Ik slik de sappen door en... je raadt het vast al. De pijn trekt weg!
(Natuurlijke artsen raden dit kauwen op de wilg overigens ook aan tijdens een pijnlijke bevalling.)

De wilg kan een hulp zijn bij verdriet. Het kan je laten huilen. Huilen is een nuttig proces van het lichaam om leed te verwerken. Wanneer de ergste pijn verwerkt is, kun je weer verder met je leven.

Wilg of paracetamol?

Klachten die al een hele tijd bestaan hebben uiteraard een langere tijd nodig om te genezen. Heb geduld en verwacht geen wonderen. 
Als je op eigen houtje veilige kruidenmethoden gaat uitproberen, gebruik het kruid dan maximaal 3 weken achter elkaar en ga dan eventueel verder met een ander kruid. Kruiden geven het lichaam prikkels om zelf aan de slag te gaan. Gebruik je gezonde verstand bij het gebruik van kruiden, overdrijf niet.
Wanneer je medicijnen gebruikt is het raadzaam na te vragen of ze gecombineerd kunnen worden met de wilg.
Raadpleeg een arts bij klachten die een arts nodig hebben.
Kleine kinderen zullen de wilg heel vies vinden. Ga dan op zoek naar een ander kruid wat bij ze past. 
 

De meeste mensen zullen liever een aspirientje of een paracetamol slikken, dan zelf aan de slag te gaan met de wilg. Ik gebruik liever een natuurlijke middel en denk dat deze veel beter voor ons lichaam zijn dan de in het laboratorium nagemaakte varianten. Daarom heb ik dit artikel geschreven want deze oeroude kennis mag niet uitsterven!


Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Wil je meer over kruiden weten?
Je kunt me volgen op de volgende twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Wilg-Kruidengeheimen   Wilg

Wilg-Kruidengeheimen

Wilg-Kruidengeheimen