Lijnzaad kun je in de tuin strooien.
Dan kun je volgend jaar zelf zaadjes oogsten of gewoon genieten van de mooie bloemen.
Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Alles over Lijnzaad
De meeste
mensen kennen lijnzaad als stimulans voor de
darmen. Maar het is veel meer dan dat! De waardevolle kennis hierover
kan mogelijk je gezondheid verbeteren. Daarom wordt het de hoogste
tijd om deze kennis met jullie te delen.
Vlas
Lijnzaadjes zijn afkomstig van de vlasplant.
De Latijnse naam van deze plant is Linum usitatissimum. Linum betekent draad.
Ons woord linnen is hiervan afgeleid omdat linnen doeken gemaakt worden van de
vezels van deze plant. De tweede naam usitatissimum betekent
“allergebruikelijkst” omdat de plant zeer veel toepassingen kent.
De mens maakt al duizenden jaren gebruik van de plant. Het zaad is een
voedingsgewas voor zowel mens als dier. Verder worden bestanddelen van de plant
gebruikt bij de productie van verf, papier, cosmetica, zeep, touw,
vloerbedekking, medicijnen, isolatiemateriaal en nog veel meer.
Vlas is een eenjarige plant die tot anderhalve meter hoog kan worden en kleine
lichtblauwe of witte bloemetjes draagt. De bloemetjes openen zich alleen ’s
morgens en bij mooi weer. Ze worden gevolgd door een doosvrucht die ongeveer tien
blonde of bruine zaadjes bevat.
Slijmstoffen
In de kruidengeneeskunde worden van de plant alleen de
zaadjes gebruikt.
Deze bevatten onder andere veel olie, eiwitten en slijmstoffen. Deze
slijmstoffen hebben een gunstig effect op alle slijmvliezen in ons lichaam.
Slijmvliezen hebben we in al onze organen die in contact staan met de
buitenwereld, zoals de huid, ogen, neus, keel, longen, vagina en darmen. De
functie van deze slijmvliezen is bescherming en transport van afvalstoffen.
Lijnzaad kan bij allerlei slijmvliesaandoeningen verlichting geven; het zorgt
ervoor dat overtollig slijm wordt afgevoerd, het verzacht, werkt ontstekingsremmend,
herstelt slijmvliezen en omhult schadelijke bacteriën en voert ze af.
Darmen
Lijnzaad is één van de beste remedies bij verstopping.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit
inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor
verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een
stoelgangsdrang.
Lijnzaad herstelt het darmslijmvlies bij beschadiging door laxeermiddelen of
antibiotica. Ook kan het geurmoleculen omhullen waardoor de ontlasting minder
ruikt.
Eventuele wonden en zweren in het spijsverteringsstelsel worden door de
slijmlaag afgedekt, waardoor ze kunnen herstellen.
Zwangerschap
en overgang
Bij de man
verbetert de kwaliteit van het sperma door lijnzaad, waardoor de kans op een
zwangerschap groter wordt. Een aanstaande moeder doet er goed aan lijnzaad te
gebruiken omdat het een waardevol voedingsmiddel voor de foetus is.
Tijdens de overgang verandert de hormoonspiegel en dit kan droge
slijmvliezen van mond en vagina veroorzaken. Lijnzaad zorgt ervoor dat de
conditie van het slijmvlies wordt hersteld. Ook merken vrouwelijke gebruikers
op dat ze minder last hebben van het Premenstrueel syndroom (PMS); een
verzamelnaam van klachten die sommige vrouwen ervaren in de periode voor hun
menstruatie.
Urinewegen
De blaas en de
urineleider zijn ook bekleed met slijmvliezen. Daarom kan lijnzaad bij diverse
klachten in dit gebied verlichting geven zoals bij ontstekingen en irritaties
van de urineleiders, de blaas en het nierbekken.
Luchtwegen
Bij (chronische) klachten
aan de luchtwegen kan lijnzaad helpen met het herstel en het voert schadelijke
bacteriën af. Bij een zere keel kun je je mond gorgelen en spoelen met het
slijmerige vocht uit de zaadjes.
Bij droge ogen zorgen de inhoudsstoffen van het zaad dat de ogen van binnenuit
bevochtigd worden.
Bloedvaten
Naast slijmstoffen
hebben de zaden nog een belangrijke inhoudsstof; olie met onverzadigde vetzuren
(omega 3).
Deze olie is zeer goed voor de bloedvaten. Bij arteriosclerose (verharding van
de aders), vernauwde bloedvaten en een verhoogd cholesterolgehalte kun je met
lijnzaad op een natuurlijke manier je bloedvaten reinigen. Wanneer er in je
familie veel hart- en vaatziekten zijn, is het verstandig om regelmatig lijnzaad
te gebruiken.
Als gevolg van schonere bloedvaten wordt de doorstroming van zuurstof en
voedingsstoffen verbeterd waardoor andere aanverwante klachten zoals stijve en
stramme spieren kunnen verlichten.
Gebruik
Lijnzaad is te koop als heel lijnzaad en als gebroken
lijnzaad. In alle gevallen is het beter om hele zaadjes te kopen. Vanaf het
moment dat de zaadjes gebroken worden, vinden er namelijk oxidatieve processen
plaats waardoor de voedingswaarde langzamerhand terugloopt. Wanneer je de focus
wilt leggen op de darmperistaltiek en het herstel van slijmvliezen moet je het
zaad in zijn geheel gebruiken. Het is belangrijk de zaden voor gebruik te laten
weken:
Bereiding:
Neem één tot driemaal daags een theelepel zaad (je mag het opbouwen tot
een eetlepel per keer.) De beste manieren om de slijmstoffen vrij te maken:
- Overgiet
de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het
inneemt. Zet de volgende dosering meteen weer klaar na inname.
- Of overgiet de zaadjes met
250 ml water en breng het langzaam aan de kook. Laat het twintig minuten zacht
doorkoken.
Wanneer je het lijnzaad op één van deze bovengenoemde manieren
inneemt, wordt de harde schil van het zaad niet door het lichaam opgenomen. De calorierijke
zaadjes zullen in zijn geheel het lichaam via je ontlasting verlaten.
Gebroken lijnzaad hoeft niet geweekt te worden. Kneus de zaden vlak voor inname
fijn met een vijzel of elektrische koffiemolen. Met deze bereidingswijze wordt
het zaad wel door het lichaam opgenomen. Ervaar zelf het verschil.
Gemalen lijnzaad wordt lijnzaadmeel genoemd. Dit kun je tevens
verwerken als meel in verschillende recepten, koekjes, crackers,
pannenkoeken, cake, etc.
Wanneer je de focus op overgangsklachten en op de bloedvaten
wilt leggen, kun je gebruik maken van lijnzaadolie. Deze olie mag alleen koud ingenomen
worden en bederft snel. Het is onder andere te koop bij reformzaken. Hou er
rekening mee dat het een nogal uitgesproken smaak heeft.
In water geweekt vormen de zaadjes zich tot een slijmerige massa.
Belangrijk:
-
Hoelang het duurt voordat resultaat wordt
bereikt verschilt per persoon.
-
Om te
voorkomen dat de darmen lui worden is het beter om rustperiodes in te lassen. Gebruik
het zaad maximaal drie weken achter elkaar. Stop dan minstens één week.
-
Lijnzaad
kan meerdere malen zijn volume aan vocht opnemen, zorg daarom dat je een paar
glazen extra water drinkt als je de kuur volgt;
-
Neem
lijnzaad in vóór de maaltijd;
-
Gebruik
het niet vlak voordat je gaat slapen. Het is ook niet geschikt voor bedlegerige
patiënten;
-
Overleg
met je arts wanneer je overweegt een kuur te volgen en ernstige klachten hebt
of problemen hebt met je spijsverteringsstelsel (bijvoorbeeld vernauwingen).
Eventueel kun je de zaadjes uit het slijm zeven en alleen het slijm innemen.
-
Lijnzaad kan de werking van sommige reguliere
medicijnen beïnvloeden. Vraag advies aan je apotheker;
-
Lijnzaad kan de opname van medicijnen en
supplementen beïnvloeden. Neem de medicijnen minimaal een uur voor of na het
lijnzaad in.
-
Diabetici moeten rekening houden met een
vertraagde glucose-opname wanneer ze lijnzaad innemen.
Een wortel van een jong Vlasplantje, een jong Vlasplantje en de plant in bloei.
Uitwendig
-
Lijnzaad verzacht en herstelt de huid;
-
Vermindert
eczeem en psoriasis;
-
Lijnzaad
maakt vastzittend slijm los en geeft verlichting bij holte-ontstekingen;
-
Een lijnzaadkompres onttrekt afvalstoffen aan
het lichaam en werkt uittrekkend bij abcessen,
splinters, zweren en (steen)puisten;
Bereiding lijnzaadkompres:
Stop twee eetlepels lijnzaad in een zakdoek en knoop hem
dicht met een touwtje. Laat het tien minuten in kokend water hangen. Haal het
zakje uit het water en laat het even afkoelen. Wrijf het daarna zo heet
mogelijk over de te behandelen plek. Regelmatig herhalen.
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl
Bronnen:
- Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Dr. Geert Verhelst, ISBN 9080778467
- Signatuur en eigenschappen van
kruiden, Yvonne Maessen, (eigen uitgave)
- www.kruidengeheimen.nl
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
Facebook
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|