Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



Lavendel - Kruidengeheimen  

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Ontspannen Lavendel

Voordat er auto’s waren ging men op pad met paard en wagen. Dus toen de eerste auto het dorp kwam binnenrijden, gingen de mensen op de weg liggen om onder de auto te kijken. Ze wilden weten hoe het paard in de auto verstopt zat.

We kunnen ons er nu niets meer bij voorstellen, maar begin vorige eeuw waren zaken als auto's en technologie volledig nieuw. Tot die tijd waren onze voorouders vooral met hun lichaam in de weer. Ze verplaatsten zich lopend en vrijwel al het werk werd met de hand uitgevoerd. Hierdoor waren gezondheidsklachten vooral van lichamelijke aard.


Nieuwe klachten door nieuwe techniek

De technologie heeft de afgelopen honderd jaar het leven van de mens echter compleet veranderd.

Ons lichaam hoeft door de technische revolutie veel minder vaak in beweging te komen. Het denkwerk is daarentegen enorm toegenomen. Deze nieuwe manier van leven veroorzaakt veel activiteit in ons bovenlichaam.

We denken na, we piekeren, we zoeken oplossingen terwijl we stil zitten. Het bloed stroomt naar ons hoofd, schouders en nek en deze voelen daarom warm aan. De andere delen van ons lichaam krijgen als gevolg hiervan minder bloed en energie; daarom gaat de spijsvertering trager lopen, de voeten zijn koud.

Wanneer je merkt dat de doorstroming in het lichaam hapert omdat het denkwerk teveel energie van je vraagt, dan zijn er gelukkig meerdere kruiden die je daarbij van dienst kunnen zijn.

Een daarvan is het kruid Lavendel.

Lavendel 
Een prachtige foto van een Lavendelveld in Frankrijk.
(Deze foto is gemaakt door Sjaak Buis.)


Lavendel is een vaste plant die oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied komt.  Daar groeien deze dwergstruikjes volop in het wild. De plant houdt ervan in de zon te staan en kan slecht tegen vorst.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten lavendel.
De geneeskrachtige soorten zijn bekend onder de Latijnse namen:
- Lavendula officinalis
- Lavandula vera
- Lavandula spica
- Lavendula latifolia.
De bladeren zijn grijsgroen, smal en lancetvormig. Vanuit de bladeren groeit een lange aar en boven op die aar groeien blauwpaarse, kleine bloemen. De stengels zijn vierkant.

Lavendel - Kruidengeheimen  Lavendel - kruidengeheimen

Wassen met lavendel

De naam Lavendel komt van het woord lavere en dit betekent “wassen”. Deze naam hebben onze voorouders eeuwen terug aan de plant gegeven omdat het je lichaam én je wasgoed een heerlijke frisse geur geeft.
Bij huidklachten kun je de huid wassen met afgekoelde lavendelthee vanwege de ontsmettende, wondhelende, schimmelwerende en pijnstillende werking. Leg een doekje met deze thee op je voorhoofd bij hoofdpijn, brandwonden en bij zonnebrand vanwege de verkoelende en herstellende werking.
In plaats van gebruik te maken van de thee kun je de huid insmeren met lavendelolie.
Let op: Verwar de olie wanneer je het koopt niet met etherische olie. Etherische olie is sterk geconcentreerde olie en deze moet sterk verdund worden.
Het merk Weleda heeft hele goede lavendelolie, die veilig te gebruiken is.

 

Een pet met lavendel

Lavendel is één van de kruiden die de geest en het lichaam ontspant én lavendel zorgt voor een betere energieverdeling in het lichaam.

Merk je dat je vaak loopt te piekeren of ben je bezig met een studie? Vroeger zette men een pet op het hoofd waar lavendelbloemetjes onder de voering waren genaaid. Hiermee bevorderde men de helderheid van de geest. Er zijn ook andere manieren om gebruik te maken van het kruid:

Lavendel - Kruidengeheimen  Lavendel - Kruidengeheimen   

Voetenbad

Je kunt bijvoorbeeld een voetenbad nemen. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Je maakt zo’n bad door 3 eetlepels lavendelbloemen en 3 eetlepels zeezout met heet water te overgieten.

Lavendelolie

Kun je niet slapen vanwege malende gedachten? Lavendel zorgt voor een betere nachtrust en haalt het teveel aan energie uit je hoofd. Smeer voor dat je naar bed gaat Lavendelolie op je voeten of leg een zakje met lavendel in je bed.

Heb je gespannen spieren in nek en schouders? Lavendelolie ontspant verkrampingen en geeft verlichting bij hoofdpijn en migraine. Het bevordert de innerlijke rust, maakt alert, sluit overbodige prikkels uit en verbetert het geheugen.


Windverdrijvend / Vochtafdrijvend

Lavendel gaat bij inwendig gebruik gisting in de darmen tegen en het werkt windverdrijvend.
De gebruikers zullen waarschijnlijk merken dat ze meer moeten plassen.

Er zijn verschillende manieren waarop je lavendel kunt innemen.
Van lavendel wordt een tinctuur gemaakt, verkrijgbaar bij de betere drogist. Een tinctuur is een alcoholische aftreksel van het kruid die je in kunt nemen bij klachten. De lavendeltinctuur kan verlichting geven bij alle in dit artikel genoemde klachten. Vraag de verkoper of het kruid bij je past.
(Niet bij zwangerschap, bepaald medicijngebruik.)
Ondergetekende maakt gebruik van deze tinctuur bij conflicten.  Je bent geneigd deze met je ego op te lossen. Laat het conflict even rusten terwijl je 3x daags enkele druppels van de tinctuur inneemt.
Je zult merken dat je de situatie nuchter gaat zien vanuit je hart.


Eetbaar

De bladeren en bloemen vanlLavendel zijn eetbaar, strooi een paar bloemetjes of blaadjes door een salade of door je cakebeslag. Gebruik ze spaarzaam, de smaak is sterk.


Lavendelthee

De thee werkt ontspannend bij nervositeit, spijsverteringsklachten en bij hartkloppingen.
Niet te gebruiken bij zwangerschap en medicijngebruik.

De thee maak je door kokend water (afkoelen tot 90 graden) over een halve theelepel bloemetjes en/of een klein takje met blaadjes in een beker te gieten. Laat afgedekt 10 minuten trekken voordat je de inhoud uit het water zeeft. (Maak de thee niet te sterk.)


Drogen en bewaren

Wanneer je de bloemen zelf wilt drogen; pluk ze vlak voordat ze open gaan. Maak kleine bosjes. Doe er een papieren zak overheen en hang ze op de kop te drogen.
De bloemetjes kun je van de stengels ritsen wanneer ze volledig droog zijn. Het is overigens belangrijk hoe je gedroogde kruiden bewaart. IJzer vermindert de geneeskrachtige werking. Bewaar de gedroogde bloemen bij voorkeur in een glazen pot die je in het donker zet. Maak een klein gaatje in het deksel zodat eventueel vocht kan ontsnappen en de gedroogde bloemen niet muf gaan ruiken.

Lavendel - Kruidengeheimen  Lavendel - Kruidengeheimen 

Oogmasker bij hoofdpijn

Nodig:
- 2 lege theezakjes (verkrijgbaar bij koffie & theespeciaalzaken)
- 2 eetlepels rijst
- 2 eetlepels gedroogde lavendelbloemetjes
Vul de theezakjes allebei met 1 eetlepel gedroogde Lavendelbloemen en 1 eetlepel rijst. Maak ze dicht met een nietmachine. Knijp er stevig in voor gebruik zodat de geur vrijkomt en leg ze op je ogen. Blijf tien minuten liggen. Eventueel zet je de zakjes vast met een slaapmasker.
De lavendelzakjes kun je meerdere keren gebruiken. Wanneer de geur vermindert, is het tijd om de lavendel te verversen.
(Creatieve mensen naaien natuurlijk een "brilletje" met lavendel en rijst....)

Wanneer je dagelijks tien minuten met de lavendelzakjes op je ogen gaat liggen, kan dit "gevolgen" hebben voor je ogen. Door de ontspanning van het kruid kan ondergetekende de wekker ’s morgens weer zien zónder bril!

Moderne mens

Omdat het kruid hier niet in het wild groeit, kenden een eeuw geleden waarschijnlijk weinig mensen uit onze streek lavendel. Gelukkig is het tegenwoordig een bekende plant die makkelijk te verkrijgen is, want je zult het vast met me eens zijn dat de mens van nu dit kruid best kan gebruiken!

 

Mei 2016
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


De inhoud van deze tekst is niet gebaseerd op wetenschap, maar op ervaringen van mensen.
Voor meer informatie over bronnen, klik hier.

Informatie vermeld op deze website is bedoeld voor kleine lichaamsongemakken of het voorkomen daarvan. Het is belangrijk je door een deskundige te laten begeleiden bij ernstige klachten.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

Kruidenoverzicht  

Nieuws & Activiteiten


Lavendel - kruidengeheimen