|
Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Foto: pixabay.com
Dialoog tussen twee herboristen boordevol passie voor kruiden en ander ‘wilds’
uit de natuur:
de Belgische Daniëlle Houbrechts (kruidjes.be) en de Nederlandse Andrea Bleeker (www.kruidengeheimen.nl).
Verkoudheid: een microbenorkaan doorbreekt de stilte
Februari 2018
Daniëlle: Help, mijn man Marcel is ziek. En een zieke man…die
denkt dat hij binnen enkele dagen gaat sterven... Niezen, hoesten en snotteren, dat is zijn dagtaak voor
’t moment. Gelukkig kom ik dan met mijn hoge kruidenhoed en tover
ik er geneeskrachtige kruidenmiddelen uit. Hij hoest en heeft een behoorlijke ‘snotvalling’
(loopneus). Hopen zakdoeken en keukenrol gaan eraan. Dus wat doet zijn handige
kruidenvrouw dan?
Ik vul het waterbakje op de verwarming en druppel er
een beetje etherische dennenolie en eucalyptus in. Marcel krijgt denappeljenever en dat laat hij
niet aan zijn neus voorbijgaan. Die is lekker en werkt echt prima.
Het
recept geef ik je graag.
En weet … deze hoestdrank is zo lekker dat je blij bent als je eens hoest!
| Recept Denappeljenever
- Pluk eind juni dertig
GROENE dennenappels.
- Snij ze in twee
stukken. Dat is niet gemakkelijk, maar voor wat hoort wat.
- Doe
ze in een glazen pot, overgiet de groene denappels met 1 liter graanjenever. - Doe er dertig klontjes
suiker bij. Het lijkt misschien veel suiker, maar je neemt een paar keer per dag slechts een eetlepel van deze siroop in. Minder suiker kan ook, maar dan overheerst de doordringende
terpentijnsmaak van de den.
- Sluit
de pot en zet hem op een warme plek in de zon.
- Telkens
als ik er langs kom, schud ik er eens mee.
- Na
minimaal 3 maanden zeef ik de, ondertussen bruin geworden, denappels eruit.
Deze hoestsiroop blijft jarenlang goed.
|
|
Daniëlle: Wat denk
je? Krijg ik er op die manier weer leven in?
Foto: Tijm
Andrea: Ik denk dat er veel mannen jaloers
zijn op Marcel. Hij is er natuurlijk veel eerder
bovenop dan een man wiens vrouw geen toverhoed met kruiden heeft …
Wanneer je je verdiept in kruiden, dan kom je erachter dat er heel veel
manieren zijn om op een natuurlijke manier griep- en verkoudheidsklachten te
behandelen. Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit een chemisch middel voor
gebruikt heb.
Ik gebruik, net als jij, graag de den, maar ik maak er thee van
(naalden 10 minuten zacht koken, eventueel met een stukje verse
gember). Tijm
behoort ook tot mijn favorieten. Ik heb de plant in
mijn tuin, dus ik oogst hem vers. Je kunt ook gedroogde tijm gebruiken,
deze is in Nederland onder andere verkrijgbaar bij buitenlandse
supermarkten.
De blaadjes van deze struik desinfecteren en gebruik ik bij allerlei infecties, vooral bij
klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest en
overmatig slijm. Tijm verwerk ik in diverse gerechten, pastasaus, soep en ik
maak er ook thee van. Er zit heel veel vitamine C in, maar ook ijzer en
calcium.
Tijm is een van de ingrediënten van ‘Dampo’. Kennen jullie dit middel in
België? Deze verkoudheidsbalsem koop je bij de drogist (of maak je zelf). Ik smeer mijn kinderen
bij verkoudheid altijd flink hiermee in: rug, borst én voeten. Die voeten
worden vaak vergeten, maar juist bij verkoudheid hebben die extra aandacht
nodig. Daarom geef ik ook voetbaden bij
verkoudheid en griep. Dan vul ik een grote plastic speelgoedbak met heet water
en voeg daar verschillende kruiden aan toe. De zieke persoon moet er dan zo
lang mogelijk met z'n voeten in zitten. De huid van de voetzool is heel dun en het
lichaam geeft zijn afvalstoffen aan het water, terwijl het de inhoudsstoffen
van de kruiden opneemt. Deze kennis heb ik uit de boeken van een van mijn
favoriete kruidenschrijvers Maurice Mességué.
Deze Franse fytotherapeut heeft
heel veel mensen geholpen met hand- en voetbaden bij verschillende
klachten. Ook anderen die zich in de geschiedenis bezig hielden met het
helpen genezen van mensen, zoals Sebastian Kneipp, Mellie Uyldert en Hippocrates van Kos, onderstreepten het belang van voetreiniging om het lichaam te ontgiften.
Maar natuurlijk denk ik ook aan de vlier bij
verkoudheidsklachten. Gebruik jij die ook?
Foto: Vlierbloesem in juni (boven) en de vlierbes in september (foto onder)
Beiden kunnen helpen om griepverschijnselen te verminderen.
Daniëlle: Vlier is buitengewoon goed. Vliersiroop
doodt bacteriën, maar geeft ook een heerlijke smaak aan je gerechten en
dranken. Het
recept van mijn grootmoeder is echt top en helpt je er weer vlug bovenop.
Natuurlijk kan je vlier in de handel kopen. Kijk dan wel even naar het
percentage VLIER dat erin zit. Soms verwerken ze maar een heel klein beetje
vlier om de prijs te drukken. Ik maak vlierdrankjes: Een scheutje vliersiroop
bij jenever of gin smaakt heerlijk, en je glühwein met wat vliersiroop … die
was nog nooit zo lekker. Vlierbessensap gecombineerd met druiven- of appelsap
zwakt de specifieke vliersmaak wat af: handig als je die toch niet zo lekker
vindt.
Ik
gebruik de siroop ook preventief en doe hem
bijvoorbeeld bij rode kool of in een vinaigrette, in een glas rode wijn
of een geut (scheut) siroop over spuitwater (spa rood). Vaak helpt het
om niet of niet zo lang ziek te
worden. En weet je wat … het is ook lekker. Ook vlierbloesem helpt je om vlug
van je verkoudheid af te raken.
Andrea: Drankjes van vlier kan je bij ons niet
alleen bij de groenteboer, maar ook in gezondheidswinkels kopen. Wist je dat
vliersap nóg beter werkt, als je het een beetje verwarmt?
Ha, ik denk dat we bijna een boek kunnen vullen
met al onze verkoudheidsweetjes, want er zijn zoveel kruiden die kunnen helpen.
Wat dacht je van ui, salie, toorts, maar ook longkruid, jeneverbessen, weegbree
en meer.
Laten we die voor een andere keer bewaren!
Met een kruidige groet van Daniëlle en Andrea
Links Andrea, rechts Daniëlle tijdens een wandeling in België.
YouTube kanaal
Een online kruidenles over verkoudheid die Andrea met een andere kruidendeskundige maakte, vind je hier.
Andere online kruidenlessen: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ
FacebookWil je meer over kruiden weten? Je kunt Andrea volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|
|