Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




  
  
Longkruid - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Longkruid
Pulmonaria officinalis

Wil je preventief of bij de eerste verschijnselen van een verkoudheid, een natuurlijk middel gebruiken?
Kijk rond in de natuur en ga op zoek naar het gevlekte longkruid!
De plant kun je in het wild tegenkomen onder bomen en struiken in de (half)schaduw, maar je ziet hem ook vaak in privétuinen. Het is een decoratieve plant die nuttige insecten aantrekt én wanneer je hem in je eigen tuin zet, heb je hem bij de hand wanneer nodig.

Uiterlijk

Longkruid is een laagblijvende plant die stugge, groene bladeren heeft waarop lichtgroene vlekken te zien zijn.
De plant is voor zijn voortplanting afhankelijk van insecten. In het vroege voorjaar komt de plant in bloei en verschijnen er roze bloemetjes aan de plant. Deze bevatten stuifmeel en nectar. Zodra een insect deze bezocht heeft, verkleuren de bloemetjes paarsblauw. De insecten zouden eigenlijk alleen de roze moeten bezoeken, maar soms zie je toch nog een "eigenwijze" op zoek naar voedsel in de blauwe bloemetjes. Daar zal hij echter niet veel meer vinden.

Wanneer je de plant zelf wilt oogsten, raadpleeg dan een determinatiegids om ervoor te zorgen dat je de juiste plant voor je hebt.


longkruid - kruidengeheimen
  Longkruid - Kruidengeheimen
De bloemen veranderen na bestuiving van roze naar blauw/paars.
De bloemen zijn eetbaar, ze smaken zoet .
.

Naam

De Latijnse naam, Pulmonaria, stamt af van het woord pulm en dit betekent in het Nederlands long. Ook in de Nederlandse naam wordt naar de longen verwezen. Dit verwijst naar het oude gebruik om met de plant klachten aan de luchtwegen te behandelen.
Men gebruikte de plant om overtollig slijm en vocht af te voeren, om de hoest te stillen en om aan te sterken. Zelfs bij ernstige klachten zoals longontsteking werd gebruik gemaakt van het stugge kruid.
Longkruid werd zo waardevol bevonden, dat aan de Latijnse naam een tweede titel toegevoegd werd: “officinalis”. Hiermee werd aangegeven dat dit waardevolle kruid bij de apotheek verkrijgbaar was.
Met de huidige technologie weten we dat de plant een bron is van vitamine B en C, maar ook van de mineralen silicium, kalium, calcium en ijzer. Allemaal stoffen die de weerstand verhogen en het lichaam versterken. Dus die voorouders van ons waren zo gek nog niet.

Kruidendrank

Van de bovengrondse delen kun je een kruidendrank maken. Neem een handvol bladeren, stengels en eventueel bloemen en stop ze in een pan met een ruime liter koud water. Breng de pan aan de kook, deksel op de pan, en draai het vuur uit zodra het water kookt. Laat het nog ongeveer 10 minuten staan voordat je de drank zeeft en drinkt. Het restant kan in een thermosfles. Drink ongeveer een liter verdeeld over de dag van dit warme kruidenwater. Longkruid heeft geen specifieke smaak. Om een lekkere smaak aan de drank te geven zou je er gember, venkel of zoethout aan toe kunnen voegen. 
De stugge bladeren zijn eetbaar en kunnen worden fijngesnipperd in een salade, samen met de bloemetjes.
Wanneer je het kruid wilt drogen voor de winter, pluk dan niet te veel bladeren. De plant gaat dood wanneer er téveel van geplukt wordt.

  Longkruid - Kruidengeheimen Longkruid wortel - Kruidengeheimen


Tinctuur

Bij de betere drogist kun je tinctuur van Longkruid kopen. Deze alcoholische oplossing, genaamd tinctuur Pulmonaria, werkt nog iets sterker dan de thee. De meeste mensen vinden het makkelijker om alcoholische druppeltjes in te nemen in plaats van elke keer een pan met longkruid te koken. 
Laat je bij ernstige klachten begeleiden door een (natuur)arts of andere deskundige. Vergeet niet dat, voordat antibiotica werd uitgevonden, een longontsteking vaak een dodelijke afloop had.
Wanneer je wel gebruik moet maken van antibiotica, is het raadzaam om daarna goed uit te zieken, gezond te eten, veel buitenlucht in te ademen én de weerstand te verhogen met een natuurlijk middel zoals het gevlekte longkruid. Zo kun je er zelf voor zorgen dat de kans dat je weer ziek wordt kleiner wordt!


Andrea Bleeker
Maart 2012
www.kruidengeheimen.nl


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Longkruid - Kruidengeheimen     Longkruid - Kruidengeheimen

Het blad van Longkruid is zeer decoratief en wordt
daarom vaak als sierplant aangeplant.


Index

Kruidenoverzicht
Nieuws & Activiteiten



Longkruid - Kruidengeheimen