Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
Salie - Kruidengeheimen

Online

Wil je liever kijken & luisteren? Een online kruidenles over de salie vind je hier: https://youtu.be/1D6XtQ0JgHs

De Salie en de Tong

Vaak denk ik met bewondering aan onze voorouders. Ze beschikten niet over de technologie die wij nu hebben, maar hebben ons wel een schat aan wijsheid nagelaten. Stiekem zou ik in een tijdmachine willen stappen om te kijken hoe het toen was en om uit te vinden hoe bijvoorbeeld de naam van een kruid is ontstaan. Want, wie bepaalde dat eigenlijk, een arts, een geestelijke of was het misschien een groep mensen?
Ik weet dat de naam salie afkomstig is van "salvare" en dat dit het Latijnse woord is voor genezing, verlossen of heiligen. Men sprak dus met grote waardering over deze plant. Wie kwam er destijds achter dat salie blijkbaar dé plant der planten was waardoor hij deze Koningsnaam heeft gekregen?
Er zijn verschillende soorten Salieplanten. De Salieplant waaraan de meeste geneeskrachtige eigenschappen zijn toegeschreven is de Salvia officinalis.

Uiterlijk

De Salie is een bladhoudende vaste plant. De bladeren zijn groengrijs tot zilvergrijs van kleur.

De violetpaarse bloemen zitten in schijnkransen van 4 tot 8 aan de top van de stengel.
In de maanden juni, juli en augustus, worden de bloemen intensief bezocht door bijen en hommels.


Salie - Kruidengeheimen     Salie - Kruidengeheimen
 
Salie - Kruidengeheimen  
Plant een Salie in je tuin, Salie is een geliefde bijenplant.


De geur van Salie is erg sterk en doordringend. Vroeger werd hij in vele rituelen gebruikt. Is de werking op de geest één van de oorzaken waardoor Salie een hoog aanzien kreeg?


Signatuur

Vroeger ging men er vanuit dat de schepper een teken aan planten had gegeven. Door goed te kijken zou je kunnen ontdekken wat de toepassing van een kruid was.
Als je het blad van de salie bekijkt, dan lijkt het op de structuur van een tong. Toevallig wordt salie ook al eeuwenlang gebruikt bij klachten in en rond de mond. Het helpt bij aften, keelpijn, ontstekingen en verkoudheid. Daarnaast maakt het taai slijm los, het doodt ziektekiemen etc. 
Uiteraard heb je wel meer kennis nodig dan alleen naar de vorm van een plant te kijken, want sommige planten moeten sterk worden verdund of mogen alleen maar uitwendig gebruikt worden.
 

Meteen grijp ik dit gegeven van de tong aan om het te koppelen aan de wijsheid van de oude Chinezen. Vroeger moest men bij de arts de tong uitsteken.
Men beschouwde de tong als een soort landkaart waaraan je kon zien hoe het met de organen in het lichaam was gesteld. Aan de hand van zijn constatering gaf de arts een kruidenadvies; waarschijnlijk een reinigende remedie, want de tongdiagnose gaf aan waar in het lichaam vervuilde of zwakke plekken waren.

  Salie - Kruidengeheimen  Salie - Kruidengeheimen
Het blad van Salie werd vroeger vergeleken
met de structuur van de tong en werd daarom
bij klachten aan de mond/keel voorgeschreven.
         

Tong

De vorm en het uiterlijk van de tong wordt vaak gebruikt als diagnosemiddel in de Chinese Geneeskunde. Een gezonde tong is licht rood en de tong weerspiegelt de gezondheid van de inwendige organen en de bloedcirculatie.
Wit beslag op een bepaald gebied is een teken dat afvalstoffen zich ophopen. Een afwijkende structuur kan wijzen naar een voedingspatroon waarbij onvoldoende mineralen worden opgenomen. (Wanneer er onvoldoende bouwstoffen worden opgenomen kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.)
Veel mensen hebben last van karteltjes aan de zijkant, dit verwijst naar een overbelasting van de gal/lever. Een dikke, rode of pijnlijke tong zou naar een verborgen ontsteking kunnen wijzen.
Een zwart gekleurde tong is in veel gevallen het gevolg van medicijn- of antibioticagebruik.

Schoonmaak voor de tong:

Poets regelmatig je tong en je zult merken dat hij schoner wordt en je smaakpapillen beter gaan werken. Wellicht dat je je fitter gaat voelen, want het ontgiften van de mond heeft effect op het hele lichaam. Gebruik voor het poetsen van tong en tanden het liefst een natuurlijke tandpasta. (Meer over natuurlijke tandpasta kun je lezen in het artikel tandpasta). 

Heb je je eigen tong wel eens bestudeerd? Is hij mooi rood doorbloed of laat hij je gebieden zien die een reinigende kuur kunnen gebruiken?
Bij de meeste mensen ziet de tong er beslagen uit in het gebied van de darmen (dit is achter op de tong, zie bovenstaande foto). Je kunt er dan voor kiezen je lichaam te reinigen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vastenkuur, een darmspoeling, massages of door het gebruik van kruiden.
..

Salie - Kruidengeheimen

Nu terug naar de salie. Dit geneeskruid kan je helpen je lichaam te reinigen. Drink een week lang elke dag drie kopjes Saliethee. (Week een blaadje gedroogde of verse salie in een klein scheutje koud water. Breng water aan de kook en giet het dan over het water met de salie. Laat het ongeveer 10 minuten trekken.)
Waarschijnlijk zul je na een paar dagen aan je urine of ontlasting merken dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen. Ook kan eventueel vastzittend slijm uit de longen loskomen.
Na een week saliethee stop je een paar dagen en herhaal je de kuur desnoods opnieuw.

Salie - Kruidengeheimen

Zelf oogsten

Overigens is het een kruid wat zijn krachten verliest als het gecombineerd wordt met ijzer.
Omdat meestal niet bekend is hoe de in de winkel gekochte Salie verwerkt is, kun je beter zelf een plant in de tuin zetten. Heb je het kruid nodig, dan pluk je wat blad met de hand. Gedroogde Salie bewaar je in een glazen pot op een donkere plek en vijzelen doe je niet in een ijzeren vijzel.


Niet gebruiken bij

Gebruik Salie NIET als kuur inwendig wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Ook is het beter Salie te laten staan bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan, zoals borst- of baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose, embolie of epilepsie. En niet teveel Saliethee voor mensen met een hoge bloeddruk.

Kinderen mogen één kopje Saliethee per dag. Maar over het algemeen vinden kinderen de smaak van salie ronduit vies. Voor hen kun je beter een milder kruid gebruiken, bijvoorbeeld lindebloesemthee.
 
Voor iedereen geldt dat Salie niet in grote hoeveelheden en te langdurig gebruikt mag worden
Veilige dosis: 3 koppen thee per dag, 1 week lang. Drie dagen geen saliethee en daarna eventueel weer herhalen.
Luister altijd naar je lichaam waar het om vraagt en of het kruid bij je past.

Salie - Kruidengeheimen    Salie - Kruidengeheimen
De bloem van de Salie is eetbaar en staat leuk in een salade.

Tenslotte nog enkele andere toepassingen van Salie:
- Gorgelen met Saliethee bij klachten aan de keel of bij verkoudheid.
- Gebruik Salie in de keuken: Salie maakt zware en vette spijzen lichter verteerbaar. Kook een blaadje mee bij de bereiding van stoofpotten, vet vlees en vis. (Stop bijvoorbeeld een blaadje in de jus.)
- Van VSM en dokter Vogel is Salietinctuur verkrijgbaar; te gebruiken bij o.a. menstruatieklachten, overgangsklachten en overmatig zweten.
- Voetenbad met Saliethee: bij verkoudheid, zweetvoeten, voetschimmel of andere lichamelijke klachten.
- Omdat Salie desinfecterend werkt en de tanden witter maakt, kun je gebruik maken van tandpasta met Salie. In het artikel over tandpasta vind je het recept voor een tandpoeder met Salie.

De Salie heeft nog véél meer geheimen. Salvia officinalis werd vroeger gezien als een middel wat hielp bij álle kwalen. Ik laat het aan jou over om op onderzoek uit te gaan.

Januari 2013
Andrea Bleeker 
www.kruidengeheimen.nl
Salie - Kruidengeheimen

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Meer tips op facebook:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

        Salie - Kruidengeheimen  Salie - Kruidengeheimen
foto 1: Bloem in knop
foto 2: Vorming van zaad