Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Weegbree-Kruidengeheimen  Weegbree - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Weegbree, redder in nood

Willemien is een vlotte dame die graag leest. Regelmatig zie je haar in een stoel voor het raam met een boek in haar hand. Ze houdt van informatieve boeken om haar kennis te vergroten, maar ook van romans. Hoewel ze het heerlijk vindt om zich in de hoofdpersonen te verplaatsen, blijft ze zich altijd bewust van de werkelijkheid. Regelmatig legt ze haar boek apart en kijkt uit het raam. Ze geniet van de prachtige bomen in de straat, die veel door eksters, kraaien en andere vogels worden bezocht.

Willemien is een echte natuurliefhebber. Wanneer ze haar boek terzijde legt, pakt ze haar fiets. Ze maakt eenzame, lange fietstochten door het kale landschap van Groningen. Op een avond fietst ze langs een prachtig veld vol bloemen. Het wordt al schemerig, maar een bos van deze bloemen zou ze graag aan haar moeder geven. Ze stapt af en loopt het veld in. Liefdevol plukt ze prachtige koekoeksbloemen, moederkruid, duizendblad en bloemen waar ze de naam niet van kent. Pas als ze bijna niets meer ziet, beseft ze dat ze echt moet stoppen met plukken. Nog één bloem en dan is het boeket klaar. Maar juist deze zit stevig verankerd. Terwijl ze trekt, schiet de stengel uit haar hand. Het gevolg is een flinke, diepe snee die aanzienlijk gaat bloeden. Snel loopt ze terug naar het fietspad. Geen sterveling te zien, het bloeden gaat door. Even raakt ze in paniek, maar dan herinnert ze zich iets wat ze gisteravond heeft gelezen in een kruidenboek over de plant weegbree:

Weegbree-Kruidengeheimen
Het blad van Grote Weegbree werd vroeger vaak
bij blaren en andere pijnlijke ongemakken
in schoenen gelegd.

Weegbree

Weegbree is zo genoemd, omdat hij vaak langs ‘weegen’ te vinden is. Je kunt de plant ook in andere landen in bermen tegenkomen, want het is één van de meest voorkomende planten op de aardbol. Er bestaan verschillende weegbreesoorten, waarvan de smalle en de brede weegbree het meest voorkomt.
Omdat de huidige generatie mensen niet of nauwelijks meer op de hoogte is van de eigenschappen van de plant, wordt hij door de meeste mensen als nutteloos onkruid gezien. Vroeger had men wel waardering voor de plant: archeologische vondsten hebben aangetoond dat de plant twaalfduizend jaar geleden gebruikt werd als voedselbron. In oude geschriften blijkt dat de plant al voor onze jaartelling werd gebruikt als geneeskrachtig kruid.


Geneeskrachtige werking

De weegbree bevat onder andere vitamine A en B en ALLE mineralen! Wanneer je het kruid inneemt, helpt het de weerstand te verhogen en lichaamsklachten te verminderen. In de geschiedenis is het kruid vooral gebruikt bij problemen aan de luchtwegen. Inmiddels is door meerdere studies aangetoond dat weegbree inderdaad een waar tonicum voor onze longen is. Bij allerlei klachten zoals verkoudheid, bronchitis en dergelijke is het raadzaam gebruik te maken van weegbree. Het weert ontstekingen, doodt en remt de groei van verkeerde bacteriën en werkt verzachtend. Ook is het kruid een stimulans voor de nieren, want het helpt overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.

 
        Weegbree-Kruidengeheimen
Grote weegbree in bloei
Deze plant groeit vaak langs "weegen"
Wanneer je hem wilt nuttigen, kun je hem beter op een "schonere" plek oogsten.

Zaden

De zaden van de weegbree verbeteren de stoelgang. Van sommige weegbreesoorten zijn de zaden in de handel verkrijgbaar. Ze zijn verkrijgbaar onder de naam Psylliumzaad.


Wondkruid

Weegbree groeit meestal vlakbij een brandnetel. Dat is handig, want hij kan de irritatie van een brandnetelprik wegnemen. Kneus het blad, wrijf het over de aangedane plek en je zult verlichting ervaren. Maar de plant kan veel meer!
Het kruid is één van de beste wondkruiden. Een blad op een wond werkt bloedstelpend, weert infecties en werkt antibacterieel. Daarnaast helpt het jeuk en schimmels verminderen. Insectenbeten, blaren, schaafwonden, bloedende wonden, allergische huidaandoeningen, aambeien, splinters, etc. kun je allemaal behandelen met een gekneusd weegbreeblad. Wrijf het blad over de huid zodat de werkzame stoffen vrijkomen en zet het daarna goed vast. Wikkel er bijvoorbeeld een verband om of doe er een pleister overheen. Regelmatig verversen. 

Willemien

Omdat er verder niets voorhanden is, gaat Willemien op zoek en vindt al snel weegbree langs het fietspad. Ze plukt een groot blad, windt dit om haar bloedende hand en besluit verder te fietsen. Omdat het haar verbaast dat er even later nog steeds geen bloed langs het blad sijpelt, stapt ze af en wikkelt het blad van haar hand af om de wond te bekijken. Vol verbazing constateert ze dat het bloeden is gestopt! Bij het schijnsel van de lantaarns valt haar blik op verschillende weegbreeplanten. Met een dankbaar knikje richting de planten vervolgt ze haar weg…

Kennis delen

Het verhaal van Willemien is waargebeurd. Hoe het verhaal was afgelopen als zij niet op de hoogte was geweest van de kracht van weegbree blijft gissen. Voor haar was het kruid op dat moment de redder in nood en daarom wil ze haar verhaal doorgeven. Ze vindt het belangrijk dat mensen hun ervaringen met kruiden met elkaar delen, zodat deze kennis nooit verloren zal gaan!

Weegbree-Kruidengeheimen
Smalle weegbree

Gebruik weegbreeblad

Thee
Thee maak je door het blad met koud water op te zetten en aan de kook te brengen. Wanneer het bijna kookt, kun je het vuur uitdraaien. (Niet koken.) Laat de thee vijf tot tien minuten trekken.
Neem een paar keer per dag een kop thee bij klachten en als aansterkend middel. Gorgel de thee bij keelklachten en bij pijnlijk en bloedend tandvlees. 

Tinctuur
Tinctuur van weegbree is bij de betere drogist verkrijgbaar onder de naam ‘Tinctuur Plantago’. Een tinctuur is een alcoholische oplossing van het kruid en werkt sterker dan thee. Het is raadzaam aan de verkoper te vragen of het kruid bij jouw persoonlijke situatie past. Sommige tincturen mogen bijvoorbeeld niet tijdens de zwangerschap of in combinatie met bepaalde geneesmiddelen worden gebruikt of misschien past een ander kruid beter bij je klacht.

Eetbaar
Het jonge blad kun je rauw eten. Het oudere blad is daar te taai voor. Versnipper het blad over een bord met soep of strooi het blad over een salade.
Het jonge blad kun je koken, net als spinazie. (Wanneer je de oude bladeren uit de plant verwijdert, komt er vanzelf weer vers blad op.)

Diversen
- Bij kiespijn of bij een ontsteking in je mond kun je kauwen op het blad zodat de sappen vrij komen in de mond. Daarna uitspugen.
- Bij oorpijn kun je het blad kneuzen en in je oor stoppen.

- Was een beschadigde huid met afgekoelde weegbreethee.
- Bij een verstuiking kun je een papje maken dat je op de pijnlijke plek aanbrengt. Maak het papje door enkele bladeren in weinig water te koken. Maal het blad als het zacht is fijn met een staafmixer en doe er een beetje maïzena bij om het papje dikker te maken.
- Weegbree kan verwerkt worden in een zelfgemaakte hoestsiroop.
- De
zaden kunnen in gerechten worden verwerkt zoals in brood en koekjes. 
- Drogen van weegbree is lastig; het blad wordt snel zwart. De plant is het hele jaar vers in de natuur te vinden. Daarom is drogen niet noodzakelijk.
- Uit de hele plant kunnen goudkleurige en bruine verfstoffen gehaald worden. 
- Van het blad kan een oliemaceraat gemaakt worden. Gebruik de olie bij huidklachten, bij (zenuw)pijn en uitslag bij gordelroos.

Recept oliemaceraat weegbree:
Oliemaceraat wordt gemaakt door plantendelen enige tijd in een koudgeperste olie te weken. Door het weken worden de geneeskrachtige stoffen van de plant aan de olie afgegeven.

Nodig:
- koudgeperste zonnebloem-, sesam- of olijfolie
- verse weegbreebladeren, in stukjes gescheurd (kan zowel van smalle als van brede weegbree) 
- een schoongemaakte glazen jampot
- houten, grote satéprikker of houten lepel
- kleine pan
- theedoek voor in de pan
- dunne doek om door te zeven (bijvoorbeeld kaasdoek, maar een katoenen theedoek volstaat ook)

Bereiding:
- Vul de jampot met de gescheurde bladeren tot ongeveer 1/3
- Vul de jampot daarna tot ongeveer 2/3 met olie
- Leg op de bodem van een kleine pan een opgevouwen theedoek. Zet hier de jampot bovenop en vul de pan met water. Zorg ervoor dat er geen water in de jampot kan komen. Breng het water aan de kook en zet de pan op het kleinste pitje van je gasstel. Laat het zacht pruttelen. Roer de olie af en toe om met een houten satéprikker en let erop dat de pan niet droog kan koken.
- Na ongeveer drie uur is je oliemaceraat klaar. Zeef de bladeren uit de olie met je doek en bewaar hem in een glazen flesje in een donkere kast.
- De olie is een paar maanden houdbaar.


Heb je ook een bijzondere ervaring met een geneeskruid meegemaakt? Onze nakomelingen zullen je dankbaar zijn wanneer je het laat vastleggen!

Oktober 2017
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl
Met dank aan Willemien die mij haar verhaal heeft verteld en aan Angela van der Jagt, voor het nakijken van mijn tekst op taal en vormfouten.

Salade met weegbree  kruidenschaar

Recept van bovenstaande salade:

Kidneybonen (uit een potje) met stukjes fetakaas, komkommer, appel, een schep zelfgemaakt zoet/zuur (maar je kunt ook zoetzure augurken gebruiken), stukjes paprika en geroosterde sesamzaden. Daar overheen versnipper je een hand bladeren van de weegbree . (Gebruik eventueel een kruidenschaar, zie foto)
Gebruik alleen jonge bladeren van de weegbree, oudere bladeren zijn taai. Als je regelmatig bladeren plukt zullen er steeds opnieuw jonge bladeren aan de plant verschijnen. 

smalle weegbree  smalle weegbree
De bloeiwijze van de smalle Weegbree is prachtig om te zien.

Filmpjes

Er zijn diverse online kruidenlessen op YouTube te bekijken: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Wil je meer over kruiden weten?
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

Kruidenoverzicht     Nieuws & Activiteiten  

Weegbree-Kruidengeheimen
Zelfs in de winter kun je weegbree vinden