|
Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Nog meer Aromatisch water
Naar aanleiding van het artikel over aromatisch water in onze
vorige uitgave, hebben we veel positieve reacties gehad. Op
verzoek geven je in dit artikel daarom graag nog meer tips.
Rozenbottels
Rosa
canina, Rosa rugosa, Rosa rubiginosa
De rozenbottel is de vlezige vrucht van de roos. De bottels van de wilde
rozen zijn eetbaar en bevatten enorm veel vitamine C. Vlak na de tweede
wereldoorlog was er een nijpend tekort aan vers fruit en heeft de overheid het
volk zelfs aangeraden om rozenbottels te nuttigen.
Inhoud: Naast de
grote hoeveelheid vitamine C bevatten rozenbottels ook vitamine A en B en de
mineralen kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, silicium en zink.
Eigenschap: Rozenbottels worden al
eeuwenlang aangewend om aan te sterken na ziekte, bij vermoeidheid, maar ook
als ondersteuning bij zwangerschap. Bij koorts, griep, verkoudheid en hoest kan
de rozenbottel de klachten verlichten.
Tip: Rozenbottels geven niet heel
veel smaakstoffen af wanneer je ze in water laat weken. Daarom is het raadzaam
de rozenbottels te combineren met bijvoorbeeld citroen of munt om het water op
smaak te brengen. Gedroogde rozenbottels zijn te koop bij reformzaken en bij
theespeciaalzaken.
Let op: Alleen de rozenbottels van
de wilde rozen zijn eetbaar zoals de hondsroos, roze egelantier of Japanse
rimpelroos. Een kenmerk van deze rozenstruik is de heerlijke geur die de
rozenblaadjes in de zomer verspreiden. Deze kun je overigens ook gebruiken om
je water op smaak te brengen. Je vindt deze struiken vaak in gemeenteperken.
Actie: Neem een eetlepel verse of
gedroogde rozenbottels (pitten mogen erbij) of een hand vol met verse
rozenblaadjes. Giet daar ongeveer een liter koud water bij en laat het water een
paar uur op smaak komen voordat je het zeeft en drinkt.
Rozenbottels
Komkommer
Cucumis sativus
De komkommerplant is een éénjarig gewas en is onder andere familie van de
augurk, meloen en courgette. In Nederland groeien ze het beste onder glas in
kassen.
Inhoud: De komkommer bevat vooral
veel water, maar ook kalium, magnesium en silicium.
Eigenschap: Komkommers werken vocht afdrijvend en geven een verfrissende
smaak af aan water.
Tip: In de schil zitten de meeste
mineralen, haal deze er daarom bij voorkeur niet af.
Let op: In de winter smaken de
komkommers minder lekker en zal ook je water anders smaken. Aromatiseer je
water in die periode liever met een andere smaakmaker.
Actie: Maak slierten van een stuk
komkommer met een wortelrasp of snij een komkommer in plakjes en giet daar koud
water over. Laat het water een paar uur staan voordat je de komkommer er weer
uit zeeft.
Komkommerwater met citroen
Citroengeranium
Pelargonium radens
De citroengeranium kennen wij in ons land vooral als kamerplant om muggen
op een afstand te houden. In de lente kun je hem in de tuin zetten. De plant
zal dan weelderig groeien en bloeien. Citroengeranium ruikt heerlijk en je kunt
er ook thee of water mee op smaak brengen.
Eigenschap: Uitwendig houdt de plant muggen en vliegen op een afstand,
inwendig is de plant een smaakmaker.
Tip: De plant stekt heel makkelijk.
Haal er een takje af en zet die in de aarde. Binnen de kortste keren heb je een
nieuwe plant.
Let op: Wanneer er vorst gaat dreigen is het raadzaam de plant naar binnen te
halen.
Heb je de plant binnen staan? Planten zuiveren de lucht. Printers geven
bijvoorbeeld fijnstof af aan de lucht die de plant opzuigt om te vernietigen. Zet
je plant daarom op een “schone” plek wanneer je deze wilt gebruiken om je water
te aromatiseren.
Actie: Gedroogd
is de plant moeilijk verkrijgbaar. Zet daarom zelf een plant in je huis en pluk
verse bladeren die je overgiet met koud water. Na ongeveer een uur is je water
al op smaak gebracht.
Citroengeranium doet het 's zomers goed in de tuin.
Koriander
Coriandrum sativum
Koriander is een éénjarig kruid. Zowel het blad als de zaden zijn eetbaar.
De gedroogde en gemalen zaden zijn ook bekend onder de naam ketoembar en worden
vooral in de Indonesische keuken gebruikt.
Inhoud: Vooral etherische olie,
eiwitten en vette olie (zaden).
Eigenschap: Koriander heeft de
eigenschap via urine en ontlasting gifstoffen uit het lichaam af te voeren.
Tip: Combineer korianderbladeren met
stukjes sinaasappel.
Let op: Niet iedereen houdt van de smaak van koriander, vooral
niet als het water te sterk is. De bladeren hebben volgens sommige mensen een
lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie.
Wees spaarzaam met het gebruik van koriander. Ontgiften moet altijd
langzaam gebeuren omdat gifstoffen uit de lichaamscellen via het bloed het
lichaam verlaten. Wanneer de concentratie gifstoffen in het bloed te hoog wordt
kan je onder andere hoofdpijn krijgen.
Actie: Neem een paar bladeren
koriander en giet daar koud water op en laat het een paar uur trekken.
Citroengras
Cymbopogon
citratus
Citroengras
is een tropische plant die van oorsprong uit Azië komt. De bladeren van de plant worden gebruikt in
de keuken. Ze hebben een frisse, citroenachtige smaak.
Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar onder de naam “sereh”.
Inhoud: Etherische olie,
vitamine A, B en C.
Eigenschap: Wordt in de traditionele
kruidengeneeskunde al eeuwenlang gebruikt om onder andere verkoudheidsklachten
te verlichten.
Tip: Verse citroengras is te koop
bij buitenlandse supermarkten. Gedroogde en gesneden citroengras is onder
andere bij koffie & theespeciaalzaken verkrijgbaar. Van citroengras kun je namelijk
ook een heerlijke thee maken.
Let op: Net als andere grassen wordt
ook citroengras niet gegeten.
Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of gestoofd in gerechten om ze
op smaak te brengen. Voor consumptie worden ze uit de gerechten verwijderd.
Actie:
Knip een stengel in
stukken. Verdeel de stukjes over twee glazen literflessen en giet er
koud water
boven. Laat het een paar uur trekken alvorens te zeven en te drinken.
(Wanneer je ze in water langzaam aan de kook brengt, geven ze meer
smaak af. Je kunt het drinken als warme thee, of laat het water daarna
weer afkoelen.)
Mandarijn:
Citrus reticulata
Mandarijnbomen
groeien alleen in warmere landen, maar mandarijnen zijn gelukkig volop in
Nederland verkrijgbaar.
Inhoud: Er zitten verschillende
vitaminen en mineralen in de mandarijn zoals vitamine A en C en de mineralen
kalium, koper, magnesium en calcium. Ook is de mandarijn rijk aan vezels.
Eigenschap: Mandarijnen zijn iets zoeter dan sinaasappels en helpen om het
cholesterolgehalte in het lichaam te balanceren.
Tip: De meeste mensen
realiseren zich niet dat mandarijnen ook geperst kunnen worden. Gebruik
daarvoor bijvoorbeeld mandarijnen waar je de schil niet makkelijk vanaf krijgt,
of die vol zitten met pitten.
Pers in 1x meerdere mandarijnen uit en maak er ijsblokjes van.
Let op: Citrusvruchten
zijn heel gevoelig voor schimmels waardoor het gebruikelijk is om citrusfruit
na de oogst te behandelen met een schimmelwerend middel.
Actie: Pers een paar
mandarijnen uit. Doe het sap samen met een eetlepel honing en een paar verse
aromatische bladeren zoals munt of koriander in een kan en overgiet deze met
koud water. Voeg daarna nog een snufje zeezout toe. Laat het een paar uur
trekken.
Appel-lauriersap
Ten slotte nog een recept voor
een heerlijk drankje:
Appel-Lauriersap
Snij
drie appels (bijvoorbeeld Jonagold) in grove stukken (niet schillen).
Doe er drie blaadjes laurier*, een stukje verse gember en een liter
water bij. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10
minuten zacht doorkoken. Draai het vuur uit en laat het afkoelen.
Zeef de vloeistof en bewaar het in een glazen fles in de koelkast. Het is gekoeld ongeveer 3 dagen
houdbaar.
Meer informatie over de appel, klik hier.
Meer informatie over laurier, klik hier.
(*P.S. Let op dat je gebruik maakt van de eetbare laurier en niet van de giftige laurierkers! Laurierbladeren worden o.a.
gebruikt in stoofschotels en zijn verkrijgbaar bij de supermarkt of kruidenwinkels.)
Meer tips op facebook, op de pagina Natuurlijk Drinken.
september 2017
Andrea Bleeker
Dit artikel is eerder geplaatst in Massage Magazine
Bronnen:
Groot
handboek geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhelst
www.voedingscentrum.nl
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
Facebook:
Natuurlijk Drinken
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
FacebookWil je meer over kruiden weten: Je kunt me volgen op twee facebookpagina's: - Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts - Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
|
|