Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Laurier - Laurus nobilis Gebruik jij ook graag een blaadje laurier in je soep, stoofpotten
of jus? Deze gewoonte is altijd van generatie op generatie doorgegeven, maar
bijna niemand weet dat het kruid, naast dat het de smaak van je gerecht
verbetert, in de geschiedenis als belangrijk geneeskrachtig kruid is gebruikt.
Vroeger was laurierdrop bij de apotheek verkrijgbaar
en werd het aangeraden bij griep en allerlei klachten
aan de luchtwegen. Naast de werking op de luchtwegen wekt het kruid ook de
eetlust op en bevordert het de spijsvertering. Dat zal voornamelijk de reden
zijn geweest dat onze voorouders het in allerlei gerechten zijn gaan gebruiken.
Let op!
Oogst je de plant zelf, weet dan zeker dat je de juiste bladeren oogst. Er zijn meerdere soorten laurier in Nederland bekend waarvan 1
giftige! De giftige variant, deze heet overigens laurierkers (Prunus laurocerasus), wordt vaak aangeplant als
sierstruik in Nederland. De eetbare variant kan in ons land niet goed gedijen.
Bij een strenge vorst overleeft de plant het niet, daarom is het beter de plant als
kuipplant te houden. De
gedroogde laurierbladeren zijn overigens in Nederland makkelijk te verkrijgen,
ze zijn
zelfs bij de supermarkten te koop. Of in de "supermarkt-kwaliteit" nog
een geneeskrachtige werking is te vinden, dat mag je zelf ervaren..... Een blaadje laurier in de jus
Laurier wordt gerekend tot de “eetbare kruiden”, toch is het
blad zelf niet eetbaar, het is veel te taai. Je voegt het toe aan je gerecht en
haalt het er voor het opdienen weer uit. Het is niet schadelijk als je het blad
per ongeluk fijn mixt met je soep, maar je kunt de harde nerven er dan beter uitzeven.
De meeste mensen hebben trouwens de voorkeur voor het gedroogde blad in plaats
van het verse blad, want het aroma neemt toe wanneer je het droogt.
Terwijl ik dacht alle smaken van mijn kruidentuin wel te
kennen, moet ik toch toegeven dat ik de heerlijke en verassende smaak van laurierthee
voordat ik aan dit artikel begon nog niet kende. Een aanrader om te
drinken! (Twee laurierbladeren kneuzen, overgiet ze in een beker met
kokend water en laat ongeveer 10 minuten trekken.)
Het kruid werd in de Oudheid vereerd en heeft daarom de naam laurier gekregen wat in het Grieks
“overwinnen” betekent. Het kruid werd opgedragen aan Apollo,
de Zonnegod en tijdens de Olympische Spelen werd de winnaar gekroond met een laurierkrans.
Van laurier
wordt ook een etherische olie gemaakt. Hierbij wordt de geur uit de struik gehaald. Deze etherische olie wordt
gezien als een natuurlijke pijnstiller en geeft helderheid van geest.
Voordat je etherische olie gaat gebruiken raad ik je aan je er verder
in te verdiepen of naar een deskundige te gaan, want dit is zeer sterk geconcentreerde olie en moet altijd worden verdund! (Meer info bijvoorbeeld: anthemis.nl)
Over
dit kruid valt nog veel meer te vertellen, maar ik raad
je aan er gewoon zelf mee aan de slag te gaan. Ik hoop dat je
je ervaringen wilt delen, want deze kennis mag niet verloren gaan! December 2014 Andrea Bleeker www.andreableeker.nl
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
Facebook
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|