Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
De zoete
verleiding
Mensen met overvolle tassen lopen langzaam over de markt. Mijn blik valt op een
kraampje waar onbespoten appels en diverse andere biologische producten worden
aangeboden. Niemand blijft daar echter staan. Er is blijkbaar weinig belangstelling
voor.
Bij de kraam daarnaast is het daarentegen druk en duwen mensen tegen elkaar
aan. Voordat ik kan zien wat daar verkocht wordt, is het me eigenlijk al
duidelijk: het is een snoepkraam.
We weten inmiddels allemaal wel dat snoepgoed niet goed is voor ons
lichaam,
maar toch kunnen veel mensen er niet vanaf blijven. Het
doet me denken aan het verhaal van Adam en Eva. Zij mochten alles eten
behalve de verboden vrucht en konden die verleiding niet weerstaan. De appel heeft
zijn
Latijnse naam Malus aan deze legende te danken. Malus betekent namelijk
“slecht”.
Toen ik achter de betekenis van deze naam kwam, heb ik er
een paar dagen over na lopen denken. De appel staat namelijk zeer hoog
aangeschreven, waarom dan deze “negatieve” naam?
Voordat ik daar op in ga, vertel ik eerst iets meer over de
appel. Er zijn duizenden verschillende soorten appels en al deze soorten hebben
ongeveer dezelfde eigenschappen. De appel is zowel een voedingsmiddel als een
dorstlesser. Daarnaast zijn ze een bron van vitaminen en mineralen, ze kunnen
worden gebruik als geneesmiddel én als schoonheidsmiddel.
Bron van
bouwstoffen
Appels bevatten zeer veel vitaminen en mineralen. Vooral vitamine B
en C en de mineralen ijzer en kalium.
Een appel wordt door het lichaam heel snel omgezet in energie. Appels zorgen
voor sterkere botten waardoor mensen die veel appels eten minder kans hebben op
botontkalking.
Appelschillen
In de schil is de concentratie aan waardevolle inhoudsstoffen het
hoogst. De schil bevat ongeveer 5x zoveel vitamine C en ijzer dan het
vruchtvlees.
Wanneer je een onbespoten appel schilt voor bijvoorbeeld een appeltaart of appelmoes, is
het daarom zonde om de schillen weg te gooien:
- Kook de schillen in water met enkele kruiden en
specerijen zoals kaneel, venkel, laurier en jeneverbessen. Laat het ongeveer 10
minuten zacht doorkoken voordat je het zeeft en je hebt een supergezonde én
lekkere thee. Ook lekker om koud te drinken.
- Laat de appelschillen drogen en maak er in de winter thee van.
- Maal de gedroogde schillen tot poeder en gebruik een theelepel per dag als
gezond multi-complex. Dit gedroogde
appelpoeder is overigens ook te koop. Strooi het bijvoorbeeld over kwark,
yoghurt óf appelmoes. Van appelschillen kun je met enkele specerijen een heerlijke thee maken.
Schoonheidsmiddel
De appel reinigt de huid en maakt de huid zachter en
strakker en voorkomt rimpels en verslapping en kun je daarom gebruiken als
schoonheidsmiddel. Maak je huid bijvoorbeeld schoon met een watje gedrenkt in
appelsap.
De samentrekkende werking van de appel zorgt er voor dat
zwellingen verminderen. Daarvoor kun je schijfjes appel of een watje met
appelsap een tijdje op je huid leggen. En de appel is in staat om huidweefsels
te herstellen.
De appelbloesem staat symbool voor
vrouwelijke schoonheid en voor geluk.
Geneesmiddel
De appel wordt in oude kruidenboeken bij diverse
lichaamsklachten aangeraden, maar ze kan ook worden gebruikt om klachten te
voorkomen. Volgens een oud gezegde kon de dokter wel aan de slag als bedelaar
wanneer iedereen twee appels per dag zou eten…
Kruidenvrouw Mellie Uyldert beschrijft in haar verschillende
kruidenboeken diverse eigenschappen van de appels. De appel werkt in op de
geest: Als je ergens mee zit is het verstandig een appel te eten en rustig te
kauwen. De appel laat je helder denken, geeft evenwicht, zelfbeheersing en
levenskracht. Appelschillen kalmeren volgens Mellie de zenuwen, het geeft
kracht bij oververmoeidheid en zorgt voor een gezonde slaap.
Hoofdpijn of vermoeidheid kan verminderen door het eten van een appel.
Maar de appel werkt ook op het lichaam. Een appel eten reinigt het
gebit en appels werken licht laxerend en vocht afdrijvend waardoor giften
afgevoerd worden en het bloed gezuiverd wordt. Mellie raadt mensen aan appelschilthee
te drinken wanneer men aan reuma en aan jicht lijdt.
Regelmatig een appel eten laat de bloeddruk dalen en het brengt de
bloedsuikerspiegel in balans.
Aangeraden wordt twee appels per dag te eten. Voorwaarde is
wel dat je goed kauwt, dan worden de speekselklieren en de maagsapklieren
geactiveerd die het lichaam helpen bij de spijsvertering.
De appel heeft ’s
morgens op de nuchter maag en ’s avonds voor het slapen gaan het meeste effect.
Een appel werkt iets verkoelend. Als je het koud hebt kun je beter kiezen voor
warme appelthee of appelmoes met kaneel. Maak het liefst gebruik van onbespoten appels.
Slechte
spijsvertering
Vroeger kreeg je bij vette spijzen appelmoes opgediend om de
spijsvertering te helpen met het verteren van dit voedsel. Men wist dat de
appel bij alle maag- en darmkwalen voor genezing kon zorgen. Wanneer iemand’s
darmen niet in orde waren, volgde hij of zij een paar dagen een appeldieet om het spijsverteringskanaal te reinigen.
Bij verstopping of diarree die veroorzaakt is door slechte voeding is de appel
in staat de spijsvertering te herstellen.
En toen viel bij mij opeens het kwartje… (Voor de Belgische lezers; de frank...) De appel zelf is niet slecht, maar
zorgt ervoor dat slechte voedingsmiddelen toch hun weg naar buiten vinden!
Op de markt liep niemand met zijn grote zak snoep richting het kraampje met de
appels, maar zelf heb ik besloten dat ik vanaf nu, na elke zoete verleiding die
ik niet kan weerstaan, een appeltje ga eten. Doe je mee?
Snoep verstandig eet een appel!
Andrea Bleeker www.kruidengeheimen.nl
oktober 2016
Met dank aan Jeanine Bakker voor haar kritische blik op mijn tekst en Dieneke Kampherbeek voor haar mooie appelfoto in de regen!
Knop van de appel in het voorjaar en de appelbloesem van de Jonagold.
YouTube kanaal
Met diverse online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
FacebookJe kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|