Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Paardenbloem - Kruidengeheimen 

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Paardenbloemen, ook goed voor de mens!

Terwijl ik dit schrijf in april staan er overal weer zoveel paardenbloemen in de natuur, dat ik het niet kan laten er iets over te schrijven.
De bloemen kijken op hun steel over de rest van het (on)kruid heen alsof ze zich eens duidelijk willen laten zien. Ik vind de bloem net een zonnetje met goudgele stralen. Leuk is het om te weten dat de plant in staat is om de mens te helpen de zon in zijn ziel te laten stralen. Hoeveel en hoelang je dan gebruik van de paardenbloem moet maken zal voor iedereen verschillend zijn en hangt ook af van andere factoren, ervaar het gewoon zelf! 
 Paardenbloem Paardenbloem

Bij inname stimuleren paardenbloemen de lever, gal en alvleesklier waardoor de spijsvertering wordt verbeterd.
De bloemen kun je eten, bijvoorbeeld in een salade. Ik blijf het bijzonder vinden dat je de bloemen niet kunt drogen. De bloemen hebben zoveel levenskracht dat de groei gewoon doorgaat na het plukken. Na een paar dagen drogen ligt er een pluizenbol met zaadjes.
Van de bloemen kun je limonade maken. Het recept heb ik onder aan deze pagina gezet.

Het blad is eetbaar, rauw of bijvoorbeeld in de soep, of maak er een thee van. Je kunt bijvoorbeeld een paardenbloem-omelet maken: Knip enkele bladeren fijn en klop ze door een paar eieren met een klein scheutje melk. Bakken zoals je een ei bakt. Of bereid het als andijvie in een stamppot.

Het blad smaakt enigszins bitter. Het heeft vooral een vochtafdrijvende werking. Deze werking is heel sterk, kijk maar eens wat er gebeurt als je een paar koppen thee van het blad drinkt! Er zit weinig smaak aan het blad, eventueel meng je het met een ander kruid met smaak.
Vanwege deze vochtafdrijvende werking heeft de plant diverse bijnamen, zoals pissebloem of beddepisser. De vochtafdrijvende werking van verse koeienmelk wordt veroorzaakt door de vele paardenbloemen in de wei waar de koeien rijkelijk van smullen.
De vele vitaminen en mineralen uit de plant zorgen ervoor dat de plant een versterkende en opbouwende werking heeft. Heel geschikt om te gebruiken bij vermoeidheid, bloedarmoede, depressie of bij te weinig levenslust.
Het sap uit de stengel is licht giftig, toch kun je het in beperkte mate eten. In diverse kuren wordt aangeraden 1 stengel per dag te eten.
Ook de wortel van de plant kun je gebruiken. Er wordt een tinctuur van gemaakt voor klachten als suikerziekte of een te hoog cholesterolgehalte. Deze is verkrijgbaar bij de betere drogist onder de naam "tinctuur Taraxacum". Hoewel de smaak niet helemaal overeenkomt, werd in de oorlog de gedroogde en geroosterde wortel gebruikt als koffievervanger.

Taraxacum officinalis is de Latijnse naam van de plant. Als “officinalis” achter een plant staat, dan weet je dat de plant vroeger een erkend geneeskrachtige plant was. Alle “officinalis-planten” moesten bij elke apotheek aanwezig zijn. Ik vind het nog steeds gek dat de kennis van onze voorouders aan de kant geschoven is en in korte tijd geheel vervangen is door synthetische varianten. Terwijl je de synthetische varianten alleen gebruikt als je echt ziek bent, kun je de voorlopers ervan ook gebruiken als je geen klachten hebt.
(Het betekent overigens niet dat je alle officinalisplanten veilig kunt innemen. Sommigen moeten heel erg verdund worden!)
De naam Taraxacum stamt af van het Griekse taraxos (darmstoornis) en akos (geneesmiddel), men gebruikte de plant destijds vooral als geneesmiddel bij darmstoornissen.

Het wordt tijd dat de plant weer de aandacht krijgt van weleer. Daarom raad ik iedereen aan om iets met bovenstaande te doen, zoek eventueel nog aanvullende informatie en vertel je ervaringen door!

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


In dit filmpje leg ik uit hoe je paardenbloemgelei kunt maken: https://www.youtube.com/watch?v=MwjYVWjPtmw&t=10s

Paardenbloem Paardenbloem
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap.
De Paardenbloemen zijn ook geliefd bij slakken, vlinders, bijen etc.

Recept Paardenbloemlimonade

Neem een glazen fles met wijde opening (bv van appelsap). Stop hem voor de helft vol met paardenbloemen en eventueel een paar takjes citroenmelisse. Voeg het sap van 2 citroenen toe en vul de fles verder aan met water. Draai de dop op de fles en laat het 24 uur staan op een donkere plek. Dan zeef je de bloemen eruit. Dit water is lekker om te drinken, maar het is niet lang houdbaar. Om limonade te maken: Weeg het gewicht aan vloeistof en voeg de helft van het gewicht aan (ongeraffineerde*) suiker of oerzoet aan toe. (vb 1 kilo sap = 500 gram suiker) Breng het geheel roerend aan de kook en laat het ongeveer een half uur zacht inkoken met de deksel NIET op de pan. Af en toe doorroeren. Daarna kun je het in flesjes gieten. Draai meteen de dop erop.Deze limonade is ongeveer een half jaar houdbaar.
*Ongeraffineerde suiker en oerzoet zijn suikers die nog de van nature vitaminen en mineralen bevatten. Door het raffineren van suiker worden deze helaas verwijderd. Deze mineralen zijn echter wel nodig voor de opname en vertering. Daarom onttrekt bewerkte suiker o.a. kalk uit het lichaam want zonder de kalk kan suiker geen energie leveren. Door onbewerkte suiker te gebruiken zal de limonade geen mineralen aan het lichaam onttrekken.
Meer recepten om zelf drinken te maken vind je hier: http://www.kruidenmassages.nl/Natuurlijkdrinken.html

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Meer tips op facebook:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.
 
 

Index

Kruidenoverzicht  |    Nieuws & Activiteiten 

Paardenbloem
De zaden van de Paardenbloem, prachtig om te zien van dichtbij.
Paardenbloem Paardenbloem
Paardenbloem
Paardenbloem  Paardenbloem