Water met
venkelzaadjes en water met munt en appel
Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Natuurlijk Drinken
Natuurlijke manieren om water lekker en gezond
te maken met behulp van fruit en/of kruiden.
Wat drink jij graag?
Het nadeel van gekochte pakken sap of flessen
frisdrank:
-Er zitten vaak veel suikers en andere onnatuurlijke toevoegingen in.
-Vitaminen en mineralen zijn vaak verdwenen door de manier van bereiden.
-Ze kosten vaak behoorlijk veel geld.
-De verpakkingen zijn een enorme belasting voor het milieu.
Kraanwater (of gekocht water) is voor de meeste mensen
het alternatief, maar verveelt ook wel eens.
Wist je dat je hele lekkere en gezonde manieren zijn om water op smaak te maken?
Met behulp van fruit en kruiden kun je water lekker én
gezond maken.
Regelmatig geef ik een tip op facebook (https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken).
Mango IJsthee
Mango IJsthee
Nodig: Rijpe Mango, Limoen en een
lekkere afgekoelde thee. (Ik heb de Groene Thee met Lemongrass van Simon Levelt
gebruikt)
Mix de mango met het sap van de limoen en een
beker (koude) thee door de blender of gebruik een staafmixer. Serveer koud,
eventueel met een paar ijsklontjes. Erg lekker!! Wanneer je van zoete drankjes houdt, kan je een lepel honing "mee-blenderen".
Kokosmelk
Kokosmelk, Heerlijk!!
Mix 400 ml water met 100 gram geraspte of
verse kokos in een blender. Laat het een nacht weken en mix het daarna
nog een keer voordat je het zeeft. Je houdt een heerlijke romige melk
over. Deze melk kun je
overigens ook gebruiken om pannenkoeken of chocolademelk van te maken.
Van de pulp die je overhoudt kun je een smoothie maken. De pulp kun je
ook laten drogen. Gedroogde pulp wordt kokosmeel genoemd en kan
verwerkt worden in bijvoorbeeld cakebeslag.
Drinkyoghurt
Neem
een handvol aardbeien of bramen, een banaan in stukjes en een
flinke eetlepel honing. Mix dit met de staafmixer fijn en roer er daarna
yoghurt doorheen. Hoeveelheden een beetje op gevoel, net hoeveel je wilt maken.
Diversen
Natuurlijk drinken, er zijn zoveel
variaties mogelijk. Laat een kan met water en eventueel een klein snufje zout
een paar uur in de koelkast staan. Vul de kan met bijvoorbeeld:
- Schijfjes friszure appel
- Mangopitten waar het vruchtvlees nog aan vast zit
- Schijfjes komkommer (of schaaf lange slierten met een wortelschraper)
- Geprakt fruit zoals bessen, bramen, druiven etc.
- Een perzik in stukjes gesneden
- etc. etc. Wanneer je van zoete drankjes houdt, kun je wat honing aan het water toevoegen.
Citroengeranium
Deze plant
ruikt zo lekker!! Wist je dat de plant ook een heerlijke smaak aan je
water kan geven? Laat een takje een paar uur in een kan met koud water staan.
Gooi het takje daarna niet weg. Zet hem in een glas met een laagje water en je
hebt grote kans dat er worteltjes aan verschijnen = weer een nieuwe plant!
Fruitdrank
-
Bramen, komkommer en rode bessen met een paar takjes citroenmelisse en een
schijfje citroen. Het fruit even kneuzen voordat je het in een fles met water stopt. Laat het
ongeveer 2 tot 4 uur staan voordat je het opdrinkt, eventueel af en toe
schudden. Je kunt het wel een dag langer bewaren, maar dan kun je beter alles
er weer uit zeven want anders kan het bitter gaan smaken Een handje geprakte
aardbeien en frambozen met stukjes limoen (met schil). Aanvullen met met water.
Een paar uur in de koelkast laten staan. Zeven voor gebruik.
Sportdrank
Maak je eigen
sportdrank: Doe een klein snufje Himalayazout of Keltisch Zeezout in je
bidon
met water met eventueel een uitgeperste sinaasappel. Deze natuurlijke
zouten zijn onbewerkt en bevatten zelfs maximaal 84 mineralen!
Keukenzout is geraffineerd zout en bevat nog maar 2 mineralen:
Natriumchloride. Dit bewerkte zout zit overigens helaas in vrijwel elk product uit de
supermarkt; koek, chips, soep, etc. etc. Als je zelf je eten maakt kun je er
voor kiezen om gezond zout te gebruiken.
SinasEen
sinaasappel door de helft snijden. De ene helft persen en de andere helft een
beetje uitknijpen en in stukjes snijden (met schil). Alles doe je in een kan
met water met snufje zout* en eventueel een takje Citroenmelisse en ijsklontjes. Laat dit
enkele uren in de koelkast staan. Zeven voor gebruik.
Ik hou niet van heel zoet en vond de smaak prima.
Mijn zoon wilde hem zoeter. Daarom heb ik nog een eetlepel honing in warm water
opgelost en er door heen geroerd en weer even in de koelkast laten trekken. Nu
heeft het de smaak van sinas maar niet zo mierzoet. Je kunt er ook eventueel
nog meer geperste sinaasappels doorheen doen.
* gebruik geen keukenzout, maar natuurlijk zout
bijvoorbeeld himalayazout. Bij keukenzout zijn alle natuurlijke mineralen die
ons lichaam wel nodig heeft verwijderd.
IJsthee
Het "geheim" is dat je de thee niet
met kokend water moet maken. Het water moet even afkoelen tot maximaal 80
graden voordat je de thee maakt. Deze ijsthee heb ik met de groene thee met
Lemongrass van Simon Levelt gemaakt. (Ik vind hun kwaliteit heel goed,
daar smaakt thee nog zoals het moet smaken.) Gebruik ca. een liter water van
max 80 graden en roer daar een flinke theelepel met Lemongrass groene thee
doorheen en het sap van een halve citroen of limoen. Laat afkoelen. Ik heb toen
het afgekoeld was nog een rijpe perzik in stukjes gesneden toegevoegd omdat ik hem
niet wilde zoeten. Daarna in de koelkast zetten tot gebruik. Ik vond deze
ijsthee heerlijk zonder zoetstoffen, maar je kunt er uiteraard altijd nog wat
honing of suiker doorheen roeren. Honing verliest zijn goede eigenschappen
wanneer het boven de 60 graden wordt verhit. Citroen
Pers
een halve citroen uit en giet het sap in een liter water. Drink het
verdeeld over de dag op. Ook buiten de koelkast blijft de smaak fris.
De andere helft van de citroen kun je in de koelkast bewaren voor de volgende dag.
Citroenmelisse en Munt:
Kruiden
waar ik
nooit genoeg van krijg, zo lekker om ze te drinken. Leg de
Citroenmelisse en/of de Munt
onder in een kan en giet er koud water op. Laat minimaal een uur staan.
Uiteraard kun je hier ook kokend water over gieten voor een heerlijke
thee.
Gember:
Snij
een paar plakjes verse
gember af en doe die in een fles met water. Laat een paar uur trekken.
Of je
hem in de koelkast wilt of niet dat laat ik aan jezelf over. Gember is
overigens heel gezond:http://www.kruidenmassages.nl/gember.html
Gember
Paardenbloemlimonade
April:
Neem een
glazen fles met wijde opening (bv van appelsap). Stop hem voor de helft
vol met paardenbloemen en eventueel een paar takjes citroenmelisse.
Voeg het sap van 2 citroenen toe en vul de fles verder met water. Draai
de dop op de fles en laat dit 24 uur staan. Dan zeef je de bloemen
eruit. Je kunt het nu drinken, maar het is niet zo lang houdbaar. Om
limonade te maken: Weeg het gewicht aan vloeistof en voeg de helft van
het gewicht aan (ongeraffineerde*) suiker of oerzoet toe. (vb 1 kilo
sap / 500 gram suiker) Breng het roerend aan de kook en laat het
ongeveer een half uur zachtjes inkoken, af en toe roeren (deksel NIET
op de pan). Dan kun je het in flesjes doen. Ik zet ze altijd 5 minuten
op z'n kop, dan gaat de zuurstof eruit en blijft het langer goed. Deze
limonade is wel een jaar houdbaar.
*Ongeraffineerde
suiker
en oerzoet zijn suikers die nog de van nature vitaminen en mineralen
bevatten. Door het raffineren van suiker worden deze helaas verwijderd.
Deze mineralen zijn echter wel nodig voor de opname en vertering.
Daarom onttrekt bewerkte suiker o.a. kalk uit het lichaam want zonder
de kalk kan suiker geen energie leveren. Door onbewerkte suiker te
gebruiken zal de limonade geen mineralen aan het lichaam onttrekken.
Limonade
Weten
jullie dat
kinderen op scholen, op sportverenigingen, in restaurants etc. etc.
bijna overal de GOEDKOOPSTE "LIMONADE" krijgen? Zie
ingrediëntenlijst en
kijk zelf maar wat voor enge dingen je daar over kunt vinden. Wil je
dat het verandert? Geef het door!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ook al geef je je kinderen
gezonde alternatieven,
je hebt grote kans dat ze toch met deze limonade worden
geconfronteerd
Koriander:
Op
internet lees je er heel veel goede berichten over. Het bevat heel veel
vitaminen, mineralen, stimuleert spijsvertering en zou zelfs zware
metalen uit
het lichaam kunnen afvoeren. Ik zag een bosje bij de Turkse winkel
liggen en heb
er mijn water mee gearomatiseerd: Twee uur een klein bosje Koriander in
een
fles met water laten staan en er dan uitzeven. Het water blijft dan nog
minstens een dag goed in de koelkast. Hoewel het niet door iedereen
wordt
gewaardeerd, vond ik het wel erg apart en lekker. De dag daarna heb ik
het nog met citroensap gemaakt, het leek best wel op frisdrank, maar
dan zonder suiker. Eventueel kun je honing in warm water laten oplossen
en toevoegen om de smaak iets zoeter te maken.
Het restje koriander heb ik trouwens in mijn smoothie verwerkt: appel,
avocado, bleekselderij, appelsap en koriander. Lekker fris om de
ochtend mee te
beginnen.
Struiken
planten
Uiteraard
heb ik al diverse struiken op mijn volkstuintje
geplant: Een bosbessenstruik, een cranberrystruik en een zwarte en een
rode
bessenstruik. Ook groeien er in de zomer bramen en frambozen op mijn
tuintje.
En dan heb ik nog heel veel kruiden op mijn tuintje staan waar ik
altijd
dankbaar gebruik van maak: Citroenverbena, diverse soorten
Munt, Lavendel, Tijm, Marjolein, etc. etc. In de voortuin heb ik een
kleine appelboom en in mijn achtertuin een druivenstruik druiven.
Nog veel meer tips tips kun je vinden op de facebookpagina "Natuurlijk Drinken".
Of op deze pagina, klik hier.
Tips zijn van harte welkom! (klik hier voor mail)
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl
Tips op facebook
- Kruidengeheimen, met
kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Ga naar de pagina, klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig
verschijnen.
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ
Index
|