Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtvenkel - aromatisch water  Aromatisch water
Water met venkelzaadjes en water met munt en appel

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.Natuurlijk Drinken

Natuurlijke manieren om water lekker en gezond te maken met behulp van fruit en/of kruiden.

Wat drink jij graag?

Het nadeel van gekochte pakken sap of flessen frisdrank:
-Er zitten vaak veel suikers en andere onnatuurlijke toevoegingen in.
-Vitaminen en mineralen zijn vaak verdwenen door de manier van bereiden.
-Ze kosten vaak behoorlijk veel geld.
-De verpakkingen zijn een enorme belasting voor het milieu.

Kraanwater (of gekocht water) is voor de meeste mensen het alternatief, maar verveelt ook wel eens.

Wist je dat je hele lekkere en gezonde manieren zijn om water op smaak te maken?

Met behulp van fruit en kruiden kun je water lekker ťn gezond maken.
Regelmatig geef ik een tip op facebook (
https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken).

Mango IJsthee     Mango IJsthee   
Mango IJsthee

Mango IJsthee

Nodig: Rijpe Mango, Limoen en een lekkere afgekoelde thee. (Ik heb de Groene Thee met Lemongrass van Simon Levelt gebruikt)
Mix de mango met het sap van de limoen en een beker (koude) thee door de blender of gebruik een staafmixer. Serveer koud, eventueel met een paar ijsklontjes. Erg lekker!! Wanneer je van zoete drankjes houdt, kan je een lepel honing "mee-blenderen".


Kokosmelk

Kokosmelk, Heerlijk!!
Mix 400 ml water met 100 gram geraspte of verse kokos in een blender. Laat het een nacht weken en mix het daarna nog een keer voordat je het zeeft. Je houdt een heerlijke romige melk over. Deze melk kun je overigens ook gebruiken om pannenkoeken of chocolademelk van te maken.
Van de pulp die je overhoudt kun je een smoothie maken. De pulp kun je ook laten drogen. Gedroogde pulp wordt kokosmeel genoemd en kan verwerkt worden in bijvoorbeeld cakebeslag.

Kokosmelk  Kokosmelk

Drinkyoghurt

Neem een handvol aardbeien of bramen, een banaan in stukjes en een flinke eetlepel honing. Mix dit met de staafmixer fijn en roer er daarna yoghurt doorheen. Hoeveelheden een beetje op gevoel, net hoeveel je wilt maken.

Diversen

Natuurlijk drinken, er zijn zoveel variaties mogelijk. Laat een kan met water en eventueel een klein snufje zout een paar uur in de koelkast staan. Vul de kan met bijvoorbeeld:

- Schijfjes friszure appel
- Mangopitten waar het vruchtvlees nog aan vast zit
- Schijfjes komkommer (of schaaf lange slierten met een wortelschraper)
- Geprakt fruit zoals bessen, bramen, druiven etc.
- Een perzik in stukjes gesneden
- etc. etc.
Wanneer je van zoete drankjes houdt, kun je wat honing aan het water toevoegen.

Citroengeranium
Deze plant ruikt zo lekker!! Wist je dat de plant ook een heerlijke smaak aan je water kan geven? Laat een takje een paar uur in een kan met koud water staan. Gooi het takje daarna niet weg. Zet hem in een glas met een laagje water en je hebt grote kans dat er worteltjes aan verschijnen = weer een nieuwe plant!


Fruitdrank

- Bramen, komkommer en rode bessen met een paar takjes citroenmelisse en een schijfje citroen. Het fruit even kneuzen voordat je het in een fles met water stopt. Laat het ongeveer 2 tot 4 uur staan voordat je het opdrinkt, eventueel af en toe schudden. Je kunt het wel een dag langer bewaren, maar dan kun je beter alles er weer uit zeven want anders kan het bitter gaan smaken

Een handje geprakte aardbeien en frambozen met stukjes limoen (met schil). Aanvullen met met water. Een paar uur in de koelkast laten staan. Zeven voor gebruik. 

Sportdrank

Maak je eigen sportdrank: Doe een klein snufje Himalayazout of Keltisch Zeezout in je bidon met water met eventueel een uitgeperste sinaasappel. Deze natuurlijke zouten zijn onbewerkt en bevatten zelfs maximaal 84 mineralen! Keukenzout is geraffineerd zout en bevat nog maar 2 mineralen: Natriumchloride.  Dit bewerkte zout zit overigens helaas in vrijwel elk product uit de supermarkt; koek, chips, soep, etc. etc. Als je zelf je eten maakt kun je er voor kiezen om gezond zout te gebruiken.

Sinas

Een sinaasappel door de helft snijden. De ene helft persen en de andere helft een beetje uitknijpen en in stukjes snijden (met schil). Alles doe je in een kan met water met snufje zout* en eventueel een takje Citroenmelisse en ijsklontjes. Laat dit enkele uren in de koelkast staan. Zeven voor gebruik.
Ik hou niet van heel zoet en vond de smaak prima. Mijn zoon wilde hem zoeter. Daarom heb ik nog een eetlepel honing in warm water opgelost en er door heen geroerd en weer even in de koelkast laten trekken. Nu heeft het de smaak van sinas maar niet zo mierzoet. Je kunt er ook eventueel nog meer geperste sinaasappels doorheen doen.
* gebruik geen keukenzout, maar natuurlijk zout bijvoorbeeld himalayazout. Bij keukenzout zijn alle natuurlijke mineralen die ons lichaam wel nodig heeft verwijderd.

IJsthee

Het "geheim" is dat je de thee niet met kokend water moet maken. Het water moet even afkoelen tot maximaal 80 graden voordat je de thee maakt. Deze ijsthee heb ik met de groene thee met Lemongrass van Simon Levelt gemaakt. (Ik vind hun kwaliteit heel goed, daar smaakt thee nog zoals het moet smaken.) Gebruik ca. een liter water van max 80 graden en roer daar een flinke theelepel met Lemongrass groene thee doorheen en het sap van een halve citroen of limoen. Laat afkoelen. Ik heb toen het afgekoeld was nog een rijpe perzik in stukjes gesneden toegevoegd omdat ik hem niet wilde zoeten. Daarna in de koelkast zetten tot gebruik. Ik vond deze ijsthee heerlijk zonder zoetstoffen, maar je kunt er uiteraard altijd nog wat honing of suiker doorheen roeren. Honing verliest zijn goede eigenschappen wanneer het boven de 60 graden wordt verhit.

Citroen

Pers een halve citroen uit en giet het sap in een liter water. Drink het verdeeld over de dag op. Ook buiten de koelkast blijft de smaak fris.
De andere helft van de citroen kun je in de koelkast bewaren voor de volgende dag.


Citroenmelisse en Munt:

Kruiden waar ik nooit genoeg van krijg, zo lekker om ze te drinken. Leg de Citroenmelisse en/of  de Munt onder in een kan en giet er koud water op. Laat minimaal een uur staan. Uiteraard kun je hier ook kokend water over gieten voor een heerlijke thee.

Gember:

Snij een paar plakjes verse gember af en doe die in een fles met water. Laat een paar uur trekken. Of je hem in de koelkast wilt of niet dat laat ik aan jezelf over. Gember is overigens heel gezond:http://www.kruidenmassages.nl/gember.html

Natuurlijk Drinken  Gember
Gember

Paardenbloemlimonade

April: Neem een glazen fles met wijde opening (bv van appelsap). Stop hem voor de helft vol met paardenbloemen en eventueel een paar takjes citroenmelisse. Voeg het sap van 2 citroenen toe en vul de fles verder met water. Draai de dop op de fles en laat dit 24 uur staan. Dan zeef je de bloemen eruit. Je kunt het nu drinken, maar het is niet zo lang houdbaar. Om limonade te maken: Weeg het gewicht aan vloeistof en voeg de helft van het gewicht aan (ongeraffineerde*) suiker of oerzoet toe. (vb 1 kilo sap / 500 gram suiker) Breng het roerend aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes inkoken, af en toe roeren (deksel NIET op de pan). Dan kun je het in flesjes doen. Ik zet ze altijd 5 minuten op z'n kop, dan gaat de zuurstof eruit en blijft het langer goed. Deze limonade is wel een jaar houdbaar.
*Ongeraffineerde suiker en oerzoet zijn suikers die nog de van nature vitaminen en mineralen bevatten. Door het raffineren van suiker worden deze helaas verwijderd. Deze mineralen zijn echter wel nodig voor de opname en vertering. Daarom onttrekt bewerkte suiker o.a. kalk uit het lichaam want zonder de kalk kan suiker geen energie leveren. Door onbewerkte suiker te gebruiken zal de limonade geen mineralen aan het lichaam onttrekken.

Limonade

Weten jullie dat kinderen op scholen, op sportverenigingen, in restaurants etc. etc. bijna overal de GOEDKOOPSTE "LIMONADE" krijgen?
Zie ingrediŽntenlijst en kijk zelf maar wat voor enge dingen je daar over kunt vinden. Wil je dat het verandert? Geef het door!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

foute ingrediŽnten limonade
Ook al geef je je kinderen gezonde alternatieven,
 je hebt grote kans dat ze toch met deze limonade worden geconfronteerdKoriander:

Op internet lees je er heel veel goede berichten over. Het bevat heel veel vitaminen, mineralen, stimuleert spijsvertering en zou zelfs zware metalen uit het lichaam kunnen afvoeren. Ik zag een bosje bij de Turkse winkel liggen en heb er mijn water mee gearomatiseerd: Twee uur een klein bosje Koriander in een fles met water laten staan en er dan uitzeven. Het water blijft dan nog minstens een dag goed in de koelkast. Hoewel het niet door iedereen wordt gewaardeerd, vond ik het wel erg apart en lekker. De dag daarna heb ik het nog met citroensap gemaakt, het leek best wel op frisdrank, maar dan zonder suiker. Eventueel kun je honing in warm water laten oplossen en toevoegen om de smaak iets zoeter te maken.
Het restje koriander heb ik trouwens in mijn smoothie verwerkt: appel, avocado, bleekselderij, appelsap en koriander. Lekker fris om de ochtend mee te beginnen.


Struiken planten

Uiteraard heb ik al diverse struiken op mijn volkstuintje geplant: Een bosbessenstruik, een cranberrystruik en een zwarte en een rode bessenstruik. Ook groeien er in de zomer bramen en frambozen op mijn tuintje. En dan heb ik nog heel veel kruiden op mijn tuintje staan waar ik altijd dankbaar gebruik van maak: Citroenverbena, diverse soorten Munt, Lavendel, Tijm, Marjolein, etc. etc. In de voortuin heb ik een kleine appelboom en in mijn achtertuin een druivenstruik druiven.

Nog veel meer tips tips kun je vinden op de facebookpagina "Natuurlijk Drinken".
Of op deze pagina, klik hier.

Tips zijn van harte welkom! (klik hier voor mail)

Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


Andrea

Tips op facebook

- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Ga naar de pagina, klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ


Index