Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Lindebloesem 

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Rustgevende Lindeboom

Wanneer je in de maanden juni/juli langs een lindeboom loopt, dan ruik je een heerlijke zoete geur. Helaas worden de bomen vaak hoog opgesnoeid, want het is de moeite waard om de geurende bloesem (met de bijbehorende schutblaadjes) te plukken om thee van te maken. De bloesem kun je drogen. Ze zijn ook gedroogd te koop, maar de smaak van verse lindebloesemthee moet je echt een keer geproefd hebben! Pluk de bloesem als de bloemetjes nét opengaan. Als je te lang wacht hebben de luizen de zoete kleverige smaak van de boom ontdekt. De luizen scheiden een kleverige stof uit die veel vuil uit de lucht aantrekt. Helaas zien de schutblaadjes er dan zwart en vies uit en zijn dan niet meer geschikt voor de oogst.
 
Linde  Lindebloesem  
In juni beginnen de lindebomen te bloeien.
Van de
bloesem met de bijbehorende schutblaadjes kun je een heerlijke thee maken.
Gebruik 2 à 3 takjes per beker thee.


De linde is een boom die wel 1000 jaar oud kan worden. Hij wordt meestal tussen de 15 en 30 meter hoog. De boom gaat pas tussen het 20e en 30e levensjaar bloeien.
In de geschiedenis werd de linde als een heilige boom gezien die geneeskrachtige eigenschappen bezit. Gelukkig is deze kennis bewaard gebleven. De linde helpt vocht en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom wordt de thee nog steeds aangeraden bij onder andere griep, verkoudheid en reumatische klachten.

       Linde  Lindeboom - Kruidengeheimen
In Nederland groeien 3 soorten lindebomen:
De Winterlinde, de Zomerlinde en de Hollandse Linde. Deze kunnen alledrie worden gebruikt.
(Tilia cordata,
Tilia platyphyllos en de Tilia X vulgaris)


Bij angst, zenuwachtigheid, hoofdpijn en maagpijn door spanningen geeft de boom een kalmerend effect. Je hoeft hem daarvoor niet eens in te nemen. De visser die onder de lindeboom zit zal de kalmerende en troostende werking van de boom ook ervaren. Als je last hebt van een gespannen hart, hartkloppingen of slapeloosheid  is het raadzaam onder de boom te gaan zitten of gebruik te maken van de thee.

Er is ook tinctuur van de linde verkrijgbaar. (Tinctuur Tilia). Een tinctuur is een aftreksel van het kruid in alcohol en is bij de betere drogist verkrijgbaar. Per dag neem je dan een paar keer een aantal druppels in. Het is raadzaam met de verkoper of andere deskundige te overleggen over dosering en of dit kruid geschikt voor je is (als je reguliere medicijnen gebruikt kan het soms niet gecombineerd worden met deze tinctuur).
Uitwendig wordt de lindebloesem verwerkt in natuurlijke cosmetica om de huid te zuiveren en het zit vaak in ontspannende doucheproducten.

Lindebomen zie je in Nederland vaak als straatboom, maar ook als leiboom bij huizen en boerderijen. Leilinden worden als bescherming tegen de felle zomerzon aan de zuidzijde van huizen en boerderijen geplant.


Linde - Kruidengeheimen
Helaas worden de onderste eetbare bladeren vaak gesnoeid.
Jonge bladeren smaken heerlijk in een salade.

De bladeren van de lindeboom zijn eetbaar. Je hoeft geen krop sla uit de kas met bestrijdingsmiddelen meer te kopen als je de linde vlak bij je huis hebt staan. Vóór de bloei smaken de bladeren rauw heerlijk mals in een salade. Later in het seizoen is het blad helaas wat taaier en minder lekker, maar dan kun je het blad als spinazie eten.
De bladeren zijn een bron van vitamine B, C en E, maar bevatten ook de mineralen Calcium en Magnesium. Deze mineralen worden vooral aangeraden bij verkrampingen in spieren of bij onrustige benen.
  
Lindeblad - Kruidengeheimen  Lindeblad - Kruidengeheimen 
Linde salade - Kruidengeheimen
Rauwkostsalade met lindebladeren in het voorjaar.


Ik hoop dat ik jullie door dit artikel heb gestimuleerd de natuur in te gaan en gebruik te maken van de schatten van moeder aarde!


mei 2014
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


Linde   Linde  
Prachtige knop van de Linde in het voorjaar
  
Linde Kruidengeheimen   Linde Kruidengeheimen 
  Lindeboom in de winter.


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.