Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtBerk - Kruidengeheimen

Het geheim van de Berk

In de winter maak ik graag plannen over wat ik in het jaar dat voor me ligt wil gaan doen. Zo wil ik in maart graag aan de slag met de Berk. De Berk draagt namelijk een geheim met zich mee (daarover later meer).

Een belangrijk kenmerk van de Berkenboom is zijn witte stam. De takken hangen naar beneden en de blaadjes ritselen bij het minste zuchtje wind. (Populieren hebben overigens ook een witte stam.)

Berk - Kruidengeheimen       Berk - Kruidengeheimen
Er zijn verschillende soorten Berk, ze zijn mede te herkennen aan de witte bast.

De jonge bladeren zijn eetbaar, versnipper ze bijvoorbeeld in een salade. Thee kun je zetten van de bladeren. De smaak is neutraal, eventueel kun je ze mengen met een kruid met smaak zoals munt. 
De boom wordt al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtige boom. Maar de kruidengeneeskunde kijkt vaak anders tegen klachten aan dan de reguliere geneeskunde:

Vervuiling

De kruidengeneeskunde gaat er vanuit dat de meeste lichaamsklachten worden veroorzaakt door vervuiling en geeft dan kruiden die helpen het lichaam schoon te maken. Hoe dat werkt zal ik uitleggen:
Als je 10 suikerklontjes in een kopje thee doet, zullen ze niet allemaal oplossen en blijven er kleine kristalletjes over. In het lichaam werkt dit hetzelfde. In ons bloed worden voedingsstoffen en afvalstoffen opgelost. Het bloed stroomt door het lichaam en brengt deze stoffen dan naar de plek waar ze nodig zijn. Maar als er teveel stoffen in het bloed zitten, dan kunnen ze niet allemaal opgelost worden en blijven er kristalletjes over. Het lichaam bewaart deze kristalletjes dan meestal in de gewrichten waar ze het minste last kunnen. Maar deze kristalletjes kunnen daar wel pijn, stijfheid en ontstekingen veroorzaken en wij noemen deze klachten reumatische klachten.

 Berk - Blad

Bij de reguliere geneeskunde maakt men voornamelijk gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers bij pijnlijke gewrichten.
De kruidengeneeskunde stimuleert vooral de afvoer van afvalstoffen waardoor het bloed de kristalletjes weer kan opnemen en vervoeren naar de plek waar ze nodig zijn.

De Berk wordt al eeuwenlang gebruikt bij pijnlijke gewrichten vanwege zijn bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking. Daarnaast wordt de Berk vooral in het voorjaar gebruikt om het lichaam te ontgiften.Je zult merken dat je veel meer moet plassen en de urine kan donkerder van kleur worden wanneer je thee maakt van de blaadjes.
Van de Berk wordt tevens een tinctuur gemaakt, dit is een alcoholische oplossing, genaamd Betula. Deze werkt iets sterker dan de thee.

Sap

Nu verder over het geheim van de Berk.

In het voorjaar, als de sapstroom weer op gang komt, kun je sap uit de takken van de boom halen, het Berkensap. Berkensap is een zoete, licht kleverige en energierijke vloeistof. Het bevat veel vitamine C, calcium, kalium en andere mineralen die goed voor ons lichaam zijn.

Nodig:
- een lege fles
- touwtje
- snoeischaar

Knip een duimdikke tak af, schuif de fles over de tak en maak hem vast.

Berkensap
Deze fles had in het midden een verdunning waardoor hij makkelijk te bevestigen was.
(Ik heb het ook met een glazen fles geprobeerd, maar omdat de takken door de wind heen en weer zwiepen en deze toch lastiger te bevestigen is, koos ik voor de veiligheid van een plastic fles.)

Berkensap
Als je goed kijkt zie je de druppel hangen aan de tak in de fles.
Berkensap
Onder in de fles zie je een laagje sap verschijnen.
Heerlijk!

Bewaren

Een grote boom kan wel 2 liter sap per dag bij elkaar druppelen.
Je kunt het sap puur drinken, maar als kuur wordt aangeraden 3 x daags een eetlepel verdund in water in te nemen. Helaas is het Berkensap slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast. 
Sommige mensen vriezen het sap in. Maar wanneer je 2 delen Berkensap met 1 deel appelazijn mengt, dan kun je het een langere tijd in de koelkast bewaren. (Appelazijn heeft ook een reinigende werking).
Voor degenen die geen Berkenboom hebben: Het sap is ook te koop in voedings- en natuurwinkels. Hier zijn echter wel bewaarmiddelen aan toegevoegd.

Tot de volgende keer!

januari 2012
Andrea Bleeker

Berk

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Indien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Index

Kruidenoverzicht  

Kruidenmassages 

Nieuws & Activiteiten

Contact


berk
Katjes in de winter
Berk - Kruidengeheimen
berk
Boven: Berk in de herfst
Onder: Berk in de zomer
Berk

Berk  Berk