Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



Wijnruit - kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Wijnruit

Ruta graveolens

Stap voor stap loopt ieder zijn eigen levenspad. De één weet precies waar hij naartoe wil en loopt kordaat met ferme stappen, de ander zet zijn passen aarzelend en zonder overtuiging neer. Onzekerheid en zelf-onderwaardering kunnen tot uiteenlopende klachten leiden. Wanneer iemand niet weet waar hij naartoe wil, zal hij regelmatig omkijken. Letterlijk en figuurlijk heeft zo iemand een grotere kans om te struikelen en blessures op te lopen.

Als je niet goed weet wie je bent en wat je wilt, heb je een slechte verbinding met je “eigen ik”. Er zijn kruiden die je kunnen helpen bij je ontwikkeling. Een van die planten is de “ruit”. Deze plant helpt de verbinding met je eigen wil te versterken. Volgens oude wijsheden komt ieder mens met een bepaald doel op aarde en verheldert “ruit” je bewustzijn en maakt dat doel of het te lopen pad duidelijk.

In de oudheid werden de bladeren aan wijn toegevoegd omdat de schenker wist dat de gebruiker daardoor niet dronken werd. Ruit zorgt dat “de wil” meester blijft over het lichaam. Tegelijk werd de wijn niet zuur. Deze wetenschap moet zo algemeen bekend zijn geweest dat de plant werd omgedoopt tot “wijnruit”.

Alvorens het kruid te gebruiken is het belangrijk het hele artikel te lezen!


Wijnruit - kruidengeheimen

Uiterlijk

Er zijn verschillende soorten wijnruit; de plant die een geneeskrachtige werking heeft is de Ruta graveolens. Hoewel hij bij ons prima gedijt, kom je de plant niet in het wild tegen. Oorspronkelijk komt de wijnruit uit Zuidoost-Europa. Het is een groenblijvende, struikachtige plant die in ons klimaat ongeveer een meter hoog wordt. Hij heeft een opvallende blauw-groene kleur en zijn veervormige bladeren zijn klein en spatelvormig. De stengels zijn rond. Omstreeks juli verschijnen de felgele bloemen die uitgroeien tot zwarte, sikkelvormige zaden waarmee de plant zichzelf vermeerdert. Het bijzondere aan de wijnruit is, dat de meeste bloemen vier kroonblaadjes hebben. Daarentegen heeft de hoogste bloem aan het eind van elke stengel er vijf. Omdat dit in de natuur heel bijzonder is, heeft de wijnruit in de geschiedenis altijd een hoog aanzien gehad. Met de plant werden magische rituelen uitgevoerd, waarbij geesten werden verjaagd en huizen uitgerookt, waar ziektes zoals de pest heersten.

Wijnruit - kruidengeheimen Wijnruit - kruidengeheimen

De geur ervan is doordringend en zeer aromatisch. De tweede botanische naam “graveolens” betekent dan ook “sterk ruikend”. Met deze geur wordt ongedierte op een afstand gehouden. De eerste botanische naam “Ruta” betekent bevrijden, vanwege het resultaat bij allerlei aandoeningen. Het medicijn “Rutine”, dat in de reguliere geneeskunde gebruikt wordt om klontering van het bloed tegen te gaan bij ontstekingen is hiernaar vernoemd.

 Wijnruit - kruidengeheimen

Geneeskracht

De plant is altijd gewaardeerd om zijn schoonheid en zijn bijzondere geur. Wijnruit is een keukenkruid én een geneeskrachtige plant:

 

Bewegingsstelsel

Het zorgt ervoor dat slecht doorbloede lichaamsdelen, zoals pezen, spieren, vliezen en gewrichten, beter doorbloedt worden. Daarom kunnen bepaalde klachten, zoals botbreuken, verstuikingen, peesontstekingen, hernia en whiplash sneller genezen. Wijnruit herstelt ook het botvlies.

Geestelijk geeft het kruid richting aan je leven, waardoor je weet welke kant je uit wilt. Tegelijk versterkt wijnruit de zwakke beenspieren, zodat je de juiste ‘stappen’ kunt nemen in de door jou gekozen nieuwe richting.

 

Zenuwstelsel

Mensen die het moeilijk vinden om “nee” te zeggen, gaan snel over hun grenzen heen. Wijnruit helpt de innerlijke kracht te versterken en grenzen aan te geven. Het is onder andere te gebruiken bij stress, burn-out, uitputting, hartkloppingen, angst en paniek.

 

Ogen

Wijnruit geeft je inzicht en laat je letterlijk en figuurlijk helder zien.

Omdat de kleine spiertjes in de ogen beter doorbloedt worden, kan wijnruit gebruikt worden bij problemen aan de ogen.

 

Bloedvaten

Wijnruit verbetert de elasticiteit en doorlaatbaarheid van de bloedvaten, vermindert klontering van het bloed en remt ontstekingen. Te gebruiken bij spataderen, aambeien en aderverkalking.

 

Spierversterkend

Vanwege de spierversterkende werking wordt wijnruit aangeraden bij een zwakke blaas, blaasverzakkingen en anusverzakkingen.

 

Vergiftigingen

Vroeger werd wijnruit gebruikt bij gevallen van vergiftiging. Men ging ervan uit dat na inname van het kruid, het gif de mens niet kon schaden omdat wijnruit de innerlijke kracht versterkte.

 

Uitwendig

Bij pijn en stijfheid en om sneller te herstellen van huidklachten en breuken kun je de huid inwrijven met wijnruitolie.

Wijnruit - kruidengeheimen

Gebruikstoepassingen:

Wijnruit is een sterk kruid en mag daarom alleen uitwendig worden gebruikt of in lage dosering worden ingenomen!

Voor inwendig gebruik kun je de verdunde tinctuur (D1) innemen, homeopathische middelen of de bloesemremedie. Deze zijn verkrijgbaar bij de betere drogist. Vraag om een persoonlijk advies.

Andere toepassingen:

-             Zet de plant bij je voordeur en ruik er dagelijks aan.

-             Ga in bad (of neem een voetbad) en voeg daar sterke wijnruitthee aan toe.

-             Massage met wijnruitolie.

Als keukenkruid kan wijnruit spaarzaam aan gerechten worden toegevoegd. Hou er rekening mee dat de smaak bitter is.

 

LET OP!

-             De oertinctuur van wijnruit mag niet puur worden ingenomen.

-             Wijnruit mag absoluut niet tijdens zwangerschap en het geven borstvoeding worden ingenomen.

-             Mogelijk kan het kruid de werking van medicijnen en kruidensupplementen beďnvloeden.

-             Gebruik het niet wanneer je nierpatiënt bent.

-             Het is niet geschikt voor kinderen onder de twaalf jaar.

-             Gebruik het kruid niet vlak voordat je gaat slapen.

-             Soms kunnen gevoelige mensen last krijgen van huidirritaties wanneer zij in aanraking komen met het verse kruid.

 

Recept wijnruitolie

Dit wordt gemaakt door mooie bladeren en/of bloemen van het kruid enige tijd in een koudgeperste olie te weken. Door het weken geeft de plant zijn geneeskrachtige stoffen af aan de olie.
LET OP: Ga niet zonnebaden nadat je de huid hebt ingesmeerd met wijnruitolie. Mensen met een gevoelige huid kunnen mogelijk huidirritaties krijgen als de olie puur op de olie wordt gesmeerd. Verdun de olie in dat geval met een andere olie.

Nodig: 
- koudgeperste zonnebloem-, sesam- of olijfolie
- verse bovengrondse plantendelen, in kleine stukjes gescheurd 
- een schone glazen jampot
- grote houtensatéprikker of houten lepel
- kleine pan
- theedoek voor in de pan
- dunne doek om door te zeven (bijvoorbeeld kaasdoek, maar een katoenen theedoek volstaat ook)

Bereiding:
- Vul de jampot met de gescheurde plantendelen tot ongeveer 1/3
- Vul de pot daarna met olie tot ongeveer 2/3
- Leg op de bodem van een kleine pan een opgevouwen theedoek. Zet hier de jampot bovenop en vul de pan met water. Zorg ervoor dat geen water in de jampot komt. Breng het water aan de kook en zet de pan op het kleinste pitje van je gasstel. Laat het zachtjes pruttelen. Roer af en toe de olie door met de houten satéprikker of houten lepel en let erop dat de pan niet droog kookt.
Na ongeveer drie uur hebben de plantendelen hun inhoudsstoffen afgegeven aan de olie. Zeef die eruit met behulp van de kaasdoek en bewaar de olie in een glazen flesje in een donkere kast.
- Het is een paar maanden houdbaar.

Wijnruit - kruidengeheimen

Diversen

Vroeger werd wijnruit als voorbehoedsmiddel gebruikt. Voor de geslachtsgemeenschap werd een blad van wijnruit in de vagina gedaan. Of het heeft gewerkt? Dat weten alleen de gebruikers!

Gedroogd wijnruit kan in bosjes in huis worden opgehangen om vliegen op afstand te houden. Kruidenzakjes gevuld met het geurige kruid kunnen tussen kleding gelegd worden om motten en ander ongedierte op afstand te houden.

 

Eigen ervaring:

Wijnruit behoort tot mijn favoriete kruiden. Daarom staat hij bij mijn voordeur en ruik ik er elke dag even aan. Uit nieuwsgierigheid heb ik het kruid eens getest. Drie weken, driemaal daags, heb ik de verdunde tinctuur (D1) ingenomen. Al snel bleek dat, wanneer ik de vijftien druppels innam vlak voor ik ging slapen, ik moeite had met inslapen, dus deed ik dat niet meer.

Na een paar dagen merkte ik dat ik scherper kon denken. Tegelijk kreeg ik veel behoefte aan beweging en inderdaad, na een tijdje werden mijn spieren sterker. Wanneer ik spierpijn had, heb ik de olie gebruikt. Elke keer trok de pijn snel weg.

 

Juli 2020

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


Wijnruit - kruidengeheimen

Bronnen:

Plantenzielen, Mellie Uyldert, ISBN 9789060302910

Signatuur en Eigenschappen van Kruiden deel 2, Yvonne Maessen

Groot Handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst. ISBN: 9789080778467, uitgever BVBA

www.volkoomen.nl/Q,%20R/RUTA.htm

www.kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?kruid_id=16


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index