Video's over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Veilig Venkel
Foeniculum
vulgare
Als je de media en de onderzoeken waar zij uit putten zou
geloven, dan zijn er verschillende geneeskrachtige planten niet veilig om in te
nemen.
Soms ben ik het met ze eens. Niet elke plant is geschikt voor inname. Maar soms
ben ik het helemaal niet met ze eens. Dan heeft de wetenschap namelijk niet de
gehele plant onderzocht, maar hebben ze onderzoek gedaan naar geïsoleerde
stoffen.
Een plant is een verzameling van veel verschillende stoffen.
Wanneer je de stoffen los gaat onderzoeken, krijg je een andere testuitslag. Neem als vergelijking
gootsteenontstopper. Dit wordt uit zout gehaald. Je zult het vast met me eens
zijn dat zout iets heel anders is dan gootsteenontstopper!
Venkel
Enkele
jaren geleden vertelde een doktersassistente mij dat ze volgens nieuwe
protocollen geen venkelzaad meer mocht aanraden wanneer een baby last had van
krampen. En dat, terwijl ze dit advies al vele jaren met positief resultaat had
gegeven.
In plaats
van venkel moest de doktersassistente een medicijn adviseren wat net nieuw op
de markt was. Ze vertelde me dat vlak voordat het medicijn gelanceerd werd,
“toevallig” een onderzoeker een verdacht stofje in venkelzaad had gevonden. Dat
stofje zou bij een hogere dosering mogelijk kankerverwekkend zijn. (Ik ken
overigens niemand die losse stofjes uit planten haalt en ze dan inneemt…)
Gelukkig doorzag deze doktersassistente de strategie. Zolang iedereen
venkelzaad gebruikte, zouden ze geen interesse hebben in dit medicijn:
Inhoudsstoffen Infacol, medicijn
tegen darmkrampjes: simeticon, natriumsacharine, hypromellose,
sinaasappel”smaak”, methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate.
Bloem en bladeren van bladvenkel
Wanneer
ik sindsdien iets negatiefs over kruiden lees waar ik het niet mee eens ben, is
mijn eerste gedachte, “wie heeft dit onderzoek betaald en wie heeft er baat bij
wanneer het kruid negatief beschreven wordt?”
Om de
misinformatie over venkel de wereld uit te helpen, geef ik in dit artikel graag
de juiste informatie door. Het is afkomstig van onze voorouders én wordt door
veel andere onderzoekers gedeeld!
Geboortegeschenk
Venkelzaad wordt in
ieder geval sinds de oudheid als geboortegeschenk gegeven omdat het zo goed is
voor de moeder en voor de baby. Venkel verhoogt de melktoevloed bij de moeder
en eventuele darmkrampjes en pijnlijke winderigheid bij zuigelingen vermindert.
De zaden
zijn een bron van vitamine B en C en bevatten diverse mineralen zoals magnesium
en calcium. Deze zijn nodig voor de moeder om op krachten te komen na haar
bevalling en zijn goed voor de baby omdat deze in de eerste jaren van zijn
leven een grote groeisprongspurt maakt.
Spijsvertering
Venkelzaad
ontspant de spieren van het spijsverteringsstelsel en heeft een
ontstekingsremmende werking. Daarom helpt het goed bij krampen, winderigheid,
diarree, boeren, brandend maagzuur, een opgezette buik en bij spastische darm. Venkel helpt ook bij de vertering van moeilijk
verteerbare gerechten en verlicht het onaangename gevoel van teveel eten.
Bovendien stimuleert venkelzaad
de afscheiding van maagsap en verbetert het de opname van voedingsstoffen. De
groei van schadelijke gisten en bacteriën wordt afgeremd, waardoor het
parasiet- en wormdrijvend werkt en de darmflora kan herstellen.
Spanning
Problemen in je spijsverteringsstelsel
kunnen mogelijk veroorzaakt worden door spanningen. Door piekeren zit er teveel
energie in je hoofd en dat kan resulteren in een tekort aan energie in je
spijsverteringskanaal waardoor klachten kunnen ontstaan.
Venkelzaad trekt de energie naar
de darmen en helpt om van denken naar doen te gaan, waardoor de spijsvertering
verbetert.
Vanwege
de kalmerende werking van venkel op de geest kan het ondersteunend werken bij
spanningen en bij slapeloosheid.
Luchtwegen
Een
andere bekende eigenschap van venkel is dat het de luchtwegen kalmeert. Het
helpt hoest te verzachten, slijm oplossen en kan daarom bij allerlei klachten
aan de luchtwegen verlichting geven; bronchitis, astma, kinkhoest, keelpijn.
Omdat venkel ook een lekkere smaak heeft, wordt het vaak aan hoestsiropen
toegevoegd.
Diversen
-
Bloedarmoede
-
Vermoeidheid
-
Menstruatiekramp
-
Overgangsklachten
-
De
antibacteriële eigenschappen van venkelzaad neutraliseren een slechte adem.
Daarom wordt het soms aan tandpasta of andere mondverzorgingsproducten
toegevoegd.
-
Venkel wordt ook gebruikt bij oogproblemen en bij slecht zicht. Het zicht
schijnt te verbeteren door het sap uit de plant regelmatig over de oogleden te
strijken.
Foto's links: Bladvenkel. De plant heeft geen eetbare knol, maar een penwortel, zie onder.
Foto's rechts: De gecultiveerde venkelknol, deze gaat meestal niet bloeien en vormt geen zaad.
Uiterlijk
Er zijn twee soorten venkel; de bladvenkel en
de knolvenkel. De knolvenkel heeft onderaan de plant verdikte bladscheden die
een soort bol vormen; de venkelknol. Deze plant is gecultiveerd en geeft
meestal geen zaad. Venkelknol kun je bij de groenteboer kopen. Hij is zowel
rauw als gekookt eetbaar en is te gebruiken in allerlei recepten.
Voor de geneeskrachtige werking heb je bladvenkel nodig.
Deze plant heeft frisgroene, fijne, veerachtige bladeren. Er is ook een bronzen
bladvenkel, die groen-brons-koperachtig getint is. Deze mag je ook gebruiken.
Venkel wordt vaak verward met zijn familielid dille waar
hij op lijkt, alleen wordt de venkelplant meestal een stuk hoger.
Venkel heeft stevige, holle stengels die twee
meter hoog kunnen worden.
De bloemschermen hebben de vorm van kleine paraplu’s en op de uiteinden
verschijnen kleine gele bloemetjes die bloeien
in juli en augustus. De bloemen trekken veel nuttige insecten aan.
De zaden die daarna verschijnen zijn maximaal 10 mm lang en ovaal van vorm. Ze
zijn eerst groen en kleuren later bruin. Ze hebben dunne verticale strepen.
Na de zaadvorming sterven de bovengrondse delen af.
De plant vermeerdert zich makkelijk door middel van zaad.
Eetbaar
De venkelplant is een van mijn favoriete planten in mijn
kruidentuin. Ik vind het een prachtige plant en hou van de geur en de smaak,
die je kunt vergelijken met zoethout, drop of anijs. Ik snoep er altijd van
wanneer ik in mijn tuin ben.
Alle bovengrondse delen van de venkelplant zijn eetbaar;
de stengels, bladeren, bloemen en zaden. Van het verse blad maak ik graag thee,
maar ik kook het ook mee in de soep of doe het fijngesnipperde blad in salades,
stamppotten of in pastagerechten.
De bloemen en de onrijpe zaden
zijn ontzettend lekker wanneer je ze vers van de plant eet.
In de zaden is de concentratie aan geneeskrachtige inhoudsstoffen het grootst.
Daarom worden deze vooral medicinaal gebruikt. Wanneer je ze zelf gaat oogsten,
moet je de bloemschermen van de plant knippen wanneer het zaad nog groen is.
Doe de bloemschermen in een papieren zak waarin je ze laat drogen. Na een paar
weken en misschien een beetje schudden, vallen de zaden er vanzelf af.
Venkelzaadthee
Uiteraard
is de kwaliteit van het zaad belangrijk voor de geneeskrachtige werking. Koop
het zaad altijd heel. Wanneer kruiden in theezakjes zitten, werken ze meestal
minder goed. Want om de zakjes dicht te maken, worden ze verwarmd waardoor een
deel van de geneeskrachtige werking al vrijkomt.
Neem ongeveer een theelepel aan venkelzaadjes op een beker water of een
eetlepel zaad op een liter water.
Kneus de zaden voordat je er kokend heet water op giet, of kook ze een paar minuten in water.
Laat de zaden daarna nog tien minuten in het water trekken voordat je ze eruit
zeeft.
Neem bij klachten twee tot driemaal daags een kleine beker van deze thee en
probeer het een paar weken vol te houden.
Kleine kinderen mag je meerdere keren per dag een eetlepel geven. Maar als ze
om meer vragen, mag dat ook.
Baby’s kun je meerdere keren per
dag een theelepel venkelthee geven.
Wanneer een baby voortdurend last
heeft van darmkrampjes is het raadzaam om te kijken naar de oorzaak: Door
huilen, een verkeerde houding of een verkeerde fles, kan lucht in de buik
komen, ook wanneer de fles te veel geschud wordt bij de bereiding. Kijk in dat
geval of je iets kunt aanpassen.
Bij aanhoudende lichamelijke
problemen is het raadzaam een arts te raadplegen.
Andere toepassingen
Wanneer ik venkelthee maak, maak
ik altijd meteen een paar liter tegelijk. Het restant doe ik in glazen flessen
die ik, na afkoeling, in de koelkast zet. Want de koude thee vind ik ook erg
lekker om te drinken. Vaak meng ik het dan nog met een scheutje sap,
bijvoorbeeld sinaasappelsap, appelsap of druivensap.
In India is het heel gebruikelijk
om direct na het eten op een paar venkelzaden te kauwen om de spijsvertering te
bevorderen en een eventuele onaangename geur uit de mond te verminderen.
Venkelzaadjes
kun je overigens ook in de keuken gebruiken, bak ze (gemalen) mee met brood,
pannenkoeken of koekjes, of doe ze bijvoorbeeld in een smoothie.
Je kunt
ook capsules van venkelzaad gebruiken of venkelzaadpoeder die je bijvoorbeeld
aan yoghurt, drankjes, pap of iets dergelijks toevoegt. Hou er rekening mee dat
gemalen venkelzaad sneller zijn eigenschappen verliest.
Etherische
olie
Etherische
olie is een mengsel van geurstoffen. Met deze zeer geconcentreerde olie moet je
heel voorzichtig zijn. Je mag het niet innemen en ook niet puur op de huid
gebruiken. Het kan mogelijk brandwonden veroorzaken. Wanneer je de etherische
olie van venkel wilt gebruiken, raad ik je aan op zoek te gaan naar aanvullende
informatie.
In ieder
geval wordt het gebruik afgeraden bij kleine kinderen.
Veilig
venkelthee
Ik hoop
dat jullie het met me eens zijn dat venkel een veilig kruid is en dat jullie
mij willen helpen deze positieve informatie te verspreiden!
Andrea
Bleeker
www.kruidengeheimen.nl
|