Kruidengeheimen

Terug naar kruidenmenu




     Venkel - Kruidengeheimen   Venkel - Kruidengeheimen

Video's over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Veilig Venkel

Foeniculum vulgare

Als je de media en de onderzoeken waar zij uit putten zou geloven, dan zijn er verschillende geneeskrachtige planten niet veilig om in te nemen.
Soms ben ik het met ze eens. Niet elke plant is geschikt voor inname. Maar soms ben ik het helemaal niet met ze eens. Dan heeft de wetenschap namelijk niet de gehele plant onderzocht, maar hebben ze onderzoek gedaan naar geïsoleerde stoffen.

Een plant is een verzameling van veel verschillende stoffen. Wanneer je de stoffen los gaat onderzoeken, krijg je een andere testuitslag. Neem als vergelijking gootsteenontstopper. Dit wordt uit zout gehaald. Je zult het vast met me eens zijn dat zout iets heel anders is dan gootsteenontstopper!

 

Venkel 

Enkele jaren geleden vertelde een doktersassistente mij dat ze volgens nieuwe protocollen geen venkelzaad meer mocht aanraden wanneer een baby last had van krampen. En dat, terwijl ze dit advies al vele jaren met positief resultaat had gegeven.

In plaats van venkel moest de doktersassistente een medicijn adviseren wat net nieuw op de markt was. Ze vertelde me dat vlak voordat het medicijn gelanceerd werd, “toevallig” een onderzoeker een verdacht stofje in venkelzaad had gevonden. Dat stofje zou bij een hogere dosering mogelijk kankerverwekkend zijn. (Ik ken overigens niemand die losse stofjes uit planten haalt en ze dan inneemt…)
Gelukkig doorzag deze doktersassistente de strategie. Zolang iedereen venkelzaad gebruikte, zouden ze geen interesse hebben in dit medicijn:

Inhoudsstoffen Infacol, medicijn tegen darmkrampjes: simeticon, natriumsacharine, hypromellose, sinaasappel”smaak”, methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate.

 

Venkel - Kruidengeheimen  Venkel - Kruidengeheimen 

Bloem en bladeren van bladvenkel

Wanneer ik sindsdien iets negatiefs over kruiden lees waar ik het niet mee eens ben, is mijn eerste gedachte, “wie heeft dit onderzoek betaald en wie heeft er baat bij wanneer het kruid negatief beschreven wordt?” 

Om de misinformatie over venkel de wereld uit te helpen, geef ik in dit artikel graag de juiste informatie door. Het is afkomstig van onze voorouders én wordt door veel andere onderzoekers gedeeld!

 

Geboortegeschenk
Venkelzaad wordt in ieder geval sinds de oudheid als geboortegeschenk gegeven omdat het zo goed is voor de moeder en voor de baby. Venkel verhoogt de melktoevloed bij de moeder en eventuele darmkrampjes en pijnlijke winderigheid bij zuigelingen vermindert.

De zaden zijn een bron van vitamine B en C en bevatten diverse mineralen zoals magnesium en calcium. Deze zijn nodig voor de moeder om op krachten te komen na haar bevalling en zijn goed voor de baby omdat deze in de eerste jaren van zijn leven een grote groeisprongspurt maakt.

 

Spijsvertering

Venkelzaad ontspant de spieren van het spijsverteringsstelsel en heeft een ontstekingsremmende werking. Daarom helpt het goed bij krampen, winderigheid, diarree, boeren, brandend maagzuur, een opgezette buik en bij spastische darm. Venkel helpt ook bij de vertering van moeilijk verteerbare gerechten en verlicht het onaangename gevoel van teveel eten.

Bovendien stimuleert venkelzaad de afscheiding van maagsap en verbetert het de opname van voedingsstoffen. De groei van schadelijke gisten en bacteriën wordt afgeremd, waardoor het parasiet- en wormdrijvend werkt en de darmflora kan herstellen.

 

Spanning

Problemen in je spijsverteringsstelsel kunnen mogelijk veroorzaakt worden door spanningen. Door piekeren zit er teveel energie in je hoofd en dat kan resulteren in een tekort aan energie in je spijsverteringskanaal waardoor klachten kunnen ontstaan. 

Venkelzaad trekt de energie naar de darmen en helpt om van denken naar doen te gaan, waardoor de spijsvertering verbetert.

Vanwege de kalmerende werking van venkel op de geest kan het ondersteunend werken bij spanningen en bij slapeloosheid.

 

Luchtwegen

Een andere bekende eigenschap van venkel is dat het de luchtwegen kalmeert. Het helpt hoest te verzachten, slijm oplossen en kan daarom bij allerlei klachten aan de luchtwegen verlichting geven; bronchitis, astma, kinkhoest, keelpijn. Omdat venkel ook een lekkere smaak heeft, wordt het vaak aan hoestsiropen toegevoegd.

 

Diversen

-        Bloedarmoede

-        Vermoeidheid

-        Menstruatiekramp

-        Overgangsklachten

-        De antibacteriële eigenschappen van venkelzaad neutraliseren een slechte adem. Daarom wordt het soms aan tandpasta of andere mondverzorgingsproducten toegevoegd.

-        Venkel wordt ook gebruikt bij oogproblemen en bij slecht zicht. Het zicht schijnt te verbeteren door het sap uit de plant regelmatig over de oogleden te strijken.

 

Venkel - Kruidengeheimen   Venkel - Kruidengeheimen

Foto's links: Bladvenkel. De plant heeft geen eetbare knol, maar een penwortel, zie onder.
Foto's rechts: De gecultiveerde venkelknol, deze gaat meestal niet bloeien en vormt geen zaad.


Uiterlijk
Er zijn twee soorten venkel; de bladvenkel en de knolvenkel. De knolvenkel heeft onderaan de plant verdikte bladscheden die een soort bol vormen; de venkelknol. Deze plant is gecultiveerd en geeft meestal geen zaad. Venkelknol kun je bij de groenteboer kopen. Hij is zowel rauw als gekookt eetbaar en is te gebruiken in allerlei recepten.

Voor de geneeskrachtige werking heb je bladvenkel nodig. Deze plant heeft frisgroene, fijne, veerachtige bladeren. Er is ook een bronzen bladvenkel, die groen-brons-koperachtig getint is. Deze mag je ook gebruiken.

Venkel wordt vaak verward met zijn familielid dille waar hij op lijkt, alleen wordt de venkelplant meestal een stuk hoger.
Venkel heeft
stevige, holle stengels die twee meter hoog kunnen worden.
De bloemschermen hebben de vorm van kleine paraplu’s en op de uiteinden verschijnen kleine gele bloemetjes die
bloeien in juli en augustus. De bloemen trekken veel nuttige insecten aan.
De zaden die daarna verschijnen zijn maximaal 10 mm lang en ovaal van vorm. Ze zijn eerst groen en kleuren later bruin. Ze hebben dunne verticale strepen.
Na de zaadvorming sterven de bovengrondse delen af.
De plant vermeerdert zich makkelijk door middel van zaad.

Eetbaar

De venkelplant is een van mijn favoriete planten in mijn kruidentuin. Ik vind het een prachtige plant en hou van de geur en de smaak, die je kunt vergelijken met zoethout, drop of anijs. Ik snoep er altijd van wanneer ik in mijn tuin ben.

Alle bovengrondse delen van de venkelplant zijn eetbaar; de stengels, bladeren, bloemen en zaden. Van het verse blad maak ik graag thee, maar ik kook het ook mee in de soep of doe het fijngesnipperde blad in salades, stamppotten of in pastagerechten.

De bloemen en de onrijpe zaden zijn ontzettend lekker wanneer je ze vers van de plant eet.
In de zaden is de concentratie aan geneeskrachtige inhoudsstoffen het grootst. Daarom worden deze vooral medicinaal gebruikt. Wanneer je ze zelf gaat oogsten, moet je de bloemschermen van de plant knippen wanneer het zaad nog groen is. Doe de bloemschermen in een papieren zak waarin je ze laat drogen. Na een paar weken en misschien een beetje schudden, vallen de zaden er vanzelf af.

 

Venkelzaadthee

Uiteraard is de kwaliteit van het zaad belangrijk voor de geneeskrachtige werking. Koop het zaad altijd heel. Wanneer kruiden in theezakjes zitten, werken ze meestal minder goed. Want om de zakjes dicht te maken, worden ze verwarmd waardoor een deel van de geneeskrachtige werking al vrijkomt.

Neem ongeveer een theelepel aan venkelzaadjes op een beker water of een eetlepel zaad op een liter water.
Kneus de zaden voordat je er kokend heet water op giet, of kook ze
een paar minuten in water.
Laat de zaden daarna nog tien minuten in het water trekken voordat je ze eruit zeeft.
Neem bij klachten twee tot driemaal daags een kleine beker van deze thee en probeer het een paar weken vol te houden.
Kleine kinderen mag je meerdere keren per dag een eetlepel geven. Maar als ze om meer vragen, mag dat ook.

Baby’s kun je meerdere keren per dag een theelepel venkelthee geven.

 

Wanneer een baby voortdurend last heeft van darmkrampjes is het raadzaam om te kijken naar de oorzaak: Door huilen, een verkeerde houding of een verkeerde fles, kan lucht in de buik komen, ook wanneer de fles te veel geschud wordt bij de bereiding. Kijk in dat geval of je iets kunt aanpassen.
 

Bij aanhoudende lichamelijke problemen is het raadzaam een arts te raadplegen.

 

Venkel - Kruidengeheimen        Venkel - Kruidengeheimen

Andere toepassingen

Wanneer ik venkelthee maak, maak ik altijd meteen een paar liter tegelijk. Het restant doe ik in glazen flessen die ik, na afkoeling, in de koelkast zet. Want de koude thee vind ik ook erg lekker om te drinken. Vaak meng ik het dan nog met een scheutje sap, bijvoorbeeld sinaasappelsap, appelsap of druivensap.

In India is het heel gebruikelijk om direct na het eten op een paar venkelzaden te kauwen om de spijsvertering te bevorderen en een eventuele onaangename geur uit de mond te verminderen. 

Venkelzaadjes kun je overigens ook in de keuken gebruiken, bak ze (gemalen) mee met brood, pannenkoeken of koekjes, of doe ze bijvoorbeeld in een smoothie.

Je kunt ook capsules van venkelzaad gebruiken of venkelzaadpoeder die je bijvoorbeeld aan yoghurt, drankjes, pap of iets dergelijks toevoegt. Hou er rekening mee dat gemalen venkelzaad sneller zijn eigenschappen verliest.

 

Etherische olie

Etherische olie is een mengsel van geurstoffen. Met deze zeer geconcentreerde olie moet je heel voorzichtig zijn. Je mag het niet innemen en ook niet puur op de huid gebruiken. Het kan mogelijk brandwonden veroorzaken. Wanneer je de etherische olie van venkel wilt gebruiken, raad ik je aan op zoek te gaan naar aanvullende informatie.

In ieder geval wordt het gebruik afgeraden bij kleine kinderen.

 

Veilig venkelthee

Ik hoop dat jullie het met me eens zijn dat venkel een veilig kruid is en dat jullie mij willen helpen deze positieve informatie te verspreiden!

 

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

 

Venkel - Kruidengeheimen

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten


YouTube kanaal

Facebook

Meer tips op facebook!
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.

Venkel - Kruidengeheimen
Geef je water meer smaak en vitaminen met Venkel.
Doe de bladstengels (boven) of de zaadjes (onder)
in een kan met water en laat een paar uur staan
zodat de smaak in het water trekt.

Venkel - Kruidengeheimen

Venkel - Kruidengeheimen