Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

suikerbiet - kruidengeheimen
Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima


Suikerbiet

Van gezond tot zoet vergif

Vroeger dacht men dat de uiterlijke vorm van een plant een signaal was voor de geneeskrachtige eigenschappen. Zie je op onderstaande foto's dat dit gewas, de suikerbiet, op een kies lijkt? Zou dit een aanwijzing van de natuur zijn dat een suikerbiet goed is voor ons gebit??

De suikerbiet zit barstensvol vitaminen en mineralen, dus kan het zeker kloppen dat deze inhoudsstoffen bijdragen aan een gezond gebit. De suikerbiet behoort zelfs tot de geneeskrachtige gewassen en kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren.

Hoe kan het dan dat wij deze knol zien als een zoet vergif?

suikerbiet - kruidengeheimen  suikerbiet - kruidengeheimen

Via selectieve teelt heeft men rond 1750 van een voederbiet de zoetere suikerbiet geteeld. In 1811 draaide de eerste suikerbietfabriek in Wageningen.
De suikerbiet is inmiddels een van de meest geteelde gewassen in Nederland en België. Deze tweejarige plant vormt in het eerste jaar een rozet van groene bladeren. Om de winter door te komen naar het tweede jaar, maakt de jonge suikerbiet reservevoedsel aan die ze in haar wortels opslaat. De wortel wordt hierdoor dik en vlezig. Op dat moment wordt hij geoogst.

 suikerbiet  suikerbiet - kruidengeheimen

Geneeskracht

Uit onderzoek blijkt dat de suikerbiet de lever ontgift en dat hij het lichaam stimuleert om nieuwe levercellen aan te maken. Daarom kan hij gebruikt worden bij een zwakke leverwerking (leverinsufficiëntie) en bij leververvetting (steatose). Omdat puur suikerbietsap een stof bevat die de aderen reinigt, kan het preventief worden ingenomen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

 

Eetbaar

Suikerbieten kun je koken, bakken en stoven. Toch wordt hij door mensen vrijwel niet gegeten. Suikerbieten zijn makkelijk te snijden wanneer ze vers van het land komen, maar dat wordt moeilijker naarmate ze iets ouder zijn. In de oorlog gebruikte men daarom speciale raspen, zodat men van die harde knol toch een maaltijd kon bereiden. Maar destijds was men er niet erg enthousiast over.

 

Suikerkorrels

Hoe kan het dat een originele suikerbiet ons mineralen schenkt, terwijl suikerkorrels juist mineralen aan ons lichaam onttrekken?
Er zijn verschillende handelingen nodig om van een suikerbiet korrels te maken.
In de herfst worden de suikerbieten van het land gehaald. Ze worden gewassen, in reepjes gesneden en in een ketel met water gekookt. Hierdoor laat het suikersap los en wordt dit er uit gezeefd. Het sap wordt verder ingekookt totdat het een dikke bruine suikerstroop is geworden, ook wel ruwsap genoemd. Dit ruwsap ‘moet’ gezuiverd worden en daarvoor voegt men er verschillende dingen aan toe, zoals kooldioxide, kalk en poedersuiker.
Het sap wordt “gebleekt” en daarna in een centrifuge gestopt. De melassestroop verdwijnt door de kleine gaatjes van de centrifuge en er blijven kleine suikerkorreltjes over.

 

Levenskracht

Een voedingsgewas bevat soms wel meer dan honderd verschillende inhoudsstoffen, die worden bijeengehouden door een bepaalde energie/levenskracht. Naast vitaminen en mineralen zijn er ook essentiële aminozuren, vetzuren, sporenelementen, enzymen, vezels en nog meer. Al deze inhoudsstoffen hebben een eigen taak en werken met elkaar samen. Ze kunnen allerlei processen in het lichaam op gang brengen en ons lichaam voorzien van energie en bouwstoffen.

 

Skelet

Van ongeveer acht suikerbieten blijft slechts een kilo suiker over. Omdat er in de fabriek allerlei voedings- en hulpstoffen aan onttrokken zijn, is suiker veranderd in “onvolwaardige” voeding. Jouw lichaam kan het daarom in principe niet omzetten in energie. Maar, je lichaam is intelligent en heeft daar een oplossing voor: In je skelet liggen reserves opgeslagen voor mindere tijden. Deze reserves kunnen worden gebruikt om suiker alsnog om te zetten in energie. Dat verklaart meteen waarom suiker slecht is voor je tanden en voor je botten. Door veelvuldig suikergebruik worden er iedere keer mineralen aan onttrokken.

Hoe meer suiker je nuttigt, hoe groter de kans dat verouderingsziekten op jongere leeftijd optreden. Veel ouderdomsziekten zijn in feite gebrekziektes. We noemen ze zo omdat ze zich meestal pas manifesteren na tientallen jaren tekorten aan vitale stoffen.

Vooral zwangere vrouwen zouden een dieet van volwaardige voedingsmiddelen moeten nuttigen om ervoor te zorgen dat hun baby met sterke botten ter wereld komt. Als de moeder al met tekorten kampt, is de kans groot dat de volgende generatie eerder gezondheidsproblemen zal ervaren omdat deze gestart is met een kleinere reservevoorraad.

 suikerbiet - kruidengeheimen   suikerbiet - kruidengeheimen

Conclusie
Wanneer onontbeerlijke voedingsstoffen ontbreken, kan het lichaam niet optimaal functioneren en kan de mens uiteindelijk lichamelijke klachten krijgen.

Wanneer je kiest voor een suikervervanger, bijvoorbeeld stevia, let dan op dat deze niet geraffineerd is, anders is het net zo slecht als suiker. Keukenzout is overigens ook geraffineerd en kun je beter inruilen voor Keltische Zeezout of Himalayazout dat ongeraffineerd is.

Soms wordt beweerd dat fruit en honing slecht zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Wanneer deze in zijn geheel worden ingenomen, zal het geen mineralen aan je lichaam onttrekken.

Ik heb geprobeerd om te ontcijferen hoe de natuurlijke (?) suikervervangers xylitol en erythritol worden gemaakt. Helaas kan ik geen duidelijke beschrijving vinden van het proces, waardoor ik daar geen uitspraak over kan doen.

 

Mineralen aanvullen

Wanneer je het moeilijk vind om voedingsmiddelen met suiker te laten staan, kun je ervoor kiezen om je mineralenvoorraad aan te vullen met kruiden. Neem dan regelmatig een kopje (liefst verse) brandnetel-, paardenbloem- of bramenbladthee, die allemaal heel veel mineralen bevatten. Ook heermoes is een ware mineralenleverancier.
Daarnaast kun je met behulp van eetbare wilde kruiden je gerechten verrijken met verse vitaminen en mineralen.

 

Inname

Nog even terug naar de suikerbiet:

Ze zijn waarschijnlijk niet eenvoudig te vinden, maar als het je lukt om in het najaar ergens suikerbieten te kopen, kun je op verschillende manieren profiteren van de goede eigenschappen:

          - Rauw in een salade

      - Gekookt in een stamppot of soep

          - Tinctuur

          - Thee

      - Ongeraffineerd suikerbietensiroop

Het nadeel van de meeste suikerbieten is dat ze waarschijnlijk met kunstmest en bestrijdingsmiddelen behandeld zijn. Ik heb daarom een suikerbietteler gevraagd hoeveel bestrijdingsmiddelen er bij de teelt van de suikerbieten wordt gebruikt. Hij antwoordde dat het gewas zelf weinig vijanden kent en geen behandelingen nodig heeft, maar dat hij het onkruid eromheen wel met bestrijdingsmiddelen vernietigt.

Wanneer je aan zaad kunt komen, kun je de suikerbieten zelf telen.

      suikerbiet - kruidengeheimen    suikerbiet - kruidengeheimen

Soep

Ik heb zelf wat geëxperimenteerd met een verse suikerbiet:

         - Thee: enkele stukken suikerbiet een kwartier koken met een kaneelstokje (om de grondsmaak te verdoezelen). Deze thee vond ik lekker, ook om koud te drinken.

          - Salade: Verse suikerbietstukjes in een salade. Met een lekkere dressing was dit recept ook geslaagd.

          - Soep: Voor de soep heb ik ongeveer 1/3 aan stukjes suikerbiet gemengd met 2/3 andere groenten zoals venkel, prei, wortel en selderij. Ik heb alles in water gekookt tot het zacht was en toen fijngemalen met een staafmixer. Daarna heb ik het op smaak gebracht met Keltisch Zeezout, peper, kerrie, paprikapoeder en gedroogde soepkruiden. Ik heb de soep meegenomen naar een bijeenkomst zodat meteen een groep mensen deze soep kon proeven. Ze waren het er unaniem mee eens dat dit een erg lekkere soep was!

          -  Tinctuur: ik heb een klein beetje gemaakt van de verse knol, maar bij het schrijven van dit artikel heb ik het nog niet kunnen innemen.

 

Volgend jaar wil ik meer gerechten maken met verse suikerbieten en dan wil ik er ook mee bakken. Een zoete cake met suikerbieten zal toch moeten lukken? Doen jullie dan mee?

 

November 2021
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

 

Bronnen:

Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Dr. Geert Verhelst, ISBN 9789080778467

Beter met voeding, Mia Tjioe-America, ISBN 9 789081 593113

https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerbiet

https://edepot.wur.nl/252316

 suikerbiet - kruidengeheimen

YouTube kanaal

Kruiden in beeld: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index