Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Beta
vulgaris subsp. vulgaris var. altissima
Suikerbiet
Van
gezond tot zoet vergif
Vroeger
dacht men dat de uiterlijke vorm van een plant een signaal was voor de
geneeskrachtige eigenschappen. Zie je op onderstaande foto's dat dit gewas, de suikerbiet,
op een kies lijkt? Zou dit een aanwijzing van de natuur zijn dat een suikerbiet
goed is voor ons gebit??
De
suikerbiet zit barstensvol vitaminen en mineralen, dus kan het zeker kloppen
dat deze inhoudsstoffen bijdragen aan een gezond gebit. De suikerbiet behoort
zelfs tot de geneeskrachtige gewassen en kan het zelfgenezend vermogen van het
lichaam stimuleren.
Hoe
kan het dan dat wij deze knol zien als een zoet vergif?
Via
selectieve teelt heeft men rond 1750 van een voederbiet de zoetere suikerbiet
geteeld. In 1811 draaide de eerste suikerbietfabriek in Wageningen.
De suikerbiet is inmiddels een van de meest geteelde gewassen in Nederland en
België. Deze tweejarige plant vormt in het eerste jaar een rozet van groene
bladeren. Om de winter door te komen naar het tweede jaar, maakt de jonge
suikerbiet reservevoedsel aan die ze in haar wortels opslaat. De wortel wordt
hierdoor dik en vlezig. Op dat moment wordt hij geoogst.
Geneeskracht
Uit
onderzoek blijkt dat de suikerbiet de lever ontgift en dat hij het lichaam
stimuleert om nieuwe levercellen aan te maken. Daarom kan hij gebruikt worden
bij een zwakke leverwerking (leverinsufficiëntie) en bij leververvetting
(steatose). Omdat puur suikerbietsap een stof bevat die de aderen reinigt, kan
het preventief worden ingenomen om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Eetbaar
Suikerbieten
kun je koken, bakken en stoven. Toch wordt hij door mensen vrijwel niet
gegeten. Suikerbieten zijn makkelijk te snijden wanneer ze vers van het land
komen, maar dat wordt moeilijker naarmate ze iets ouder zijn. In de oorlog
gebruikte men daarom speciale raspen, zodat men van die harde knol toch een
maaltijd kon bereiden. Maar destijds was men er niet erg enthousiast over.
Suikerkorrels
Hoe
kan het dat een originele suikerbiet ons mineralen schenkt, terwijl
suikerkorrels juist mineralen aan ons lichaam onttrekken?
Er zijn
verschillende handelingen nodig om van een suikerbiet korrels te maken.
In de herfst worden de suikerbieten van het land gehaald. Ze worden gewassen,
in reepjes gesneden en in een ketel met water gekookt. Hierdoor laat het
suikersap los en wordt dit er uit gezeefd. Het sap wordt verder ingekookt
totdat het een dikke bruine suikerstroop is geworden, ook wel ruwsap genoemd.
Dit ruwsap ‘moet’ gezuiverd worden en daarvoor voegt men er verschillende
dingen aan toe, zoals kooldioxide, kalk en poedersuiker.
Het sap wordt
“gebleekt” en daarna in een centrifuge gestopt. De melassestroop verdwijnt door
de kleine gaatjes van de centrifuge en er blijven kleine suikerkorreltjes over.
Levenskracht
Een
voedingsgewas bevat soms wel meer dan honderd verschillende inhoudsstoffen, die
worden bijeengehouden door een bepaalde energie/levenskracht. Naast vitaminen
en mineralen zijn er ook essentiële aminozuren, vetzuren, sporenelementen,
enzymen, vezels en nog meer. Al deze inhoudsstoffen hebben een eigen taak en
werken met elkaar samen. Ze kunnen allerlei processen in het lichaam op gang
brengen en ons lichaam voorzien van energie en bouwstoffen.
Skelet
Van
ongeveer acht suikerbieten blijft slechts een kilo suiker over. Omdat er in de
fabriek allerlei voedings- en hulpstoffen aan onttrokken zijn, is suiker
veranderd in “onvolwaardige” voeding. Jouw lichaam kan het daarom in principe
niet omzetten in energie. Maar, je lichaam is intelligent en heeft daar een
oplossing voor: In je skelet liggen reserves opgeslagen voor mindere tijden.
Deze reserves kunnen worden gebruikt om suiker alsnog om te zetten in energie. Dat
verklaart meteen waarom suiker slecht is voor je tanden en voor je botten. Door
veelvuldig suikergebruik worden er iedere keer mineralen aan onttrokken.
Hoe
meer suiker je nuttigt, hoe groter de kans dat verouderingsziekten op jongere
leeftijd optreden. Veel ouderdomsziekten zijn in feite gebrekziektes. We noemen
ze zo omdat ze zich meestal pas manifesteren na tientallen jaren tekorten aan
vitale stoffen.
Vooral
zwangere vrouwen zouden een dieet van volwaardige voedingsmiddelen moeten
nuttigen om ervoor te zorgen dat hun baby met sterke botten ter wereld komt. Als
de moeder al met tekorten kampt, is de kans groot dat de volgende generatie
eerder gezondheidsproblemen zal ervaren omdat deze gestart is met een kleinere
reservevoorraad.
Conclusie
Wanneer
onontbeerlijke voedingsstoffen ontbreken, kan het lichaam niet optimaal
functioneren en kan de mens uiteindelijk lichamelijke klachten krijgen.
Wanneer
je kiest voor een suikervervanger, bijvoorbeeld stevia, let dan op dat deze
niet geraffineerd is, anders is het net zo slecht als suiker. Keukenzout is
overigens ook geraffineerd en kun je beter inruilen voor Keltische Zeezout of
Himalayazout dat ongeraffineerd is.
Soms
wordt beweerd dat fruit en honing slecht zijn. Ik ben het daar niet mee eens.
Wanneer deze in zijn geheel worden ingenomen, zal het geen mineralen aan je
lichaam onttrekken.
Ik
heb geprobeerd om te ontcijferen hoe de natuurlijke (?) suikervervangers xylitol en
erythritol worden gemaakt. Helaas kan ik geen duidelijke beschrijving
vinden van het proces, waardoor ik daar geen uitspraak over kan doen.
Mineralen
aanvullen
Wanneer
je het moeilijk vind om voedingsmiddelen met suiker te laten staan, kun je
ervoor kiezen om je mineralenvoorraad aan te vullen met kruiden. Neem dan regelmatig
een kopje (liefst verse) brandnetel-, paardenbloem- of bramenbladthee, die
allemaal heel veel mineralen bevatten. Ook heermoes is een ware
mineralenleverancier.
Daarnaast kun je met behulp van eetbare wilde kruiden je gerechten verrijken met
verse vitaminen en mineralen.
Inname
Nog
even terug naar de suikerbiet:
Ze
zijn waarschijnlijk niet eenvoudig te vinden, maar als het je lukt om in het
najaar ergens suikerbieten te kopen, kun je op verschillende manieren
profiteren van de goede eigenschappen:
- Rauw
in een salade
- Gekookt
in een stamppot of soep
- Tinctuur
- Thee
- Ongeraffineerd
suikerbietensiroop
Het
nadeel van de meeste suikerbieten is dat ze waarschijnlijk met kunstmest en
bestrijdingsmiddelen behandeld zijn. Ik heb daarom een suikerbietteler gevraagd
hoeveel bestrijdingsmiddelen er bij de teelt van de suikerbieten wordt
gebruikt. Hij antwoordde dat het gewas zelf weinig vijanden kent en geen
behandelingen nodig heeft, maar dat hij het onkruid eromheen wel met
bestrijdingsmiddelen vernietigt.
Wanneer
je aan zaad kunt komen, kun je de suikerbieten zelf telen.
Soep
Ik
heb zelf wat geëxperimenteerd met een verse suikerbiet:
- Thee:
enkele stukken suikerbiet een kwartier koken met een kaneelstokje (om de
grondsmaak te verdoezelen). Deze thee vond ik lekker, ook om koud te drinken.
- Salade:
Verse suikerbietstukjes in een salade. Met een lekkere dressing was dit recept
ook geslaagd.
- Soep:
Voor de soep heb ik ongeveer 1/3 aan stukjes suikerbiet gemengd met 2/3 andere
groenten zoals venkel, prei, wortel en selderij. Ik heb alles in water gekookt tot het
zacht was en toen fijngemalen met een staafmixer. Daarna heb ik het op smaak
gebracht met Keltisch Zeezout, peper, kerrie, paprikapoeder en gedroogde
soepkruiden. Ik heb de soep meegenomen naar een bijeenkomst zodat meteen een
groep mensen deze soep kon proeven. Ze waren het er unaniem mee eens dat dit
een erg lekkere soep was!
- Tinctuur:
ik heb een klein beetje gemaakt van de verse knol, maar bij het schrijven van
dit artikel heb ik het nog niet kunnen innemen.
Volgend
jaar wil ik meer gerechten maken met verse suikerbieten en dan wil ik er ook
mee bakken. Een zoete cake met suikerbieten zal toch moeten lukken? Doen jullie
dan mee?
November 2021
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl
Bronnen:
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Dr. Geert
Verhelst, ISBN 9789080778467
Beter
met voeding, Mia Tjioe-America, ISBN 9 789081 593113
https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerbiet
https://edepot.wur.nl/252316
YouTube kanaal
Kruiden in beeld: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ
Facebook
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|