Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
  Rammenas - Kruidengeheimen

Rammenas - Raphanus sativus subsp. niger

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Rammenas

        groente als medicijn


Hoestend en proestend staat een man bij de groentekraam op de markt. Hij wijst naar de zwarte knollen die voor hem liggen. “Mag ik twee van deze?” vraag hij, “want ik heb hoestdrank nodig.” De verkoper knikt bevestigend, die kent het verhaal inmiddels al. Maar de mensen die naast hem staan, kijken hem vragend aan. Ze weten niet wat voor knollen dat zijn en al helemaal niet hoe je van een knol een hoestdrank maakt. De man vertelt enthousiast zijn verhaal, de knol heeft hem al vaak geholpen zegt hij.

De knollen die deze enthousiasteling wil kopen heten rammenas. Ze doen het prima op de Hollandse en Belgische grond. Daarom is het eigenlijk vreemd dat bijna niemand ze kent én dat we niet op de hoogte zijn van de geneeskrachtige eigenschappen van deze groente.

Van de rammenas kunnen de bladeren, de bloemen, het zaad én de wortel worden gegeten. Omdat de concentratie aan de smakelijke en werkzame stoffen vooral in de wortel zitten, wordt deze het meest gebruikt. De zwarte schil van de wortel kan ook worden gegeten.

De rammenas is familie van onder andere radijsjes en van rettich, deze laatsten zijn in de zomer vers te verkrijgen. De rammenas daarentegen wordt pas vanaf september tot ongeveer november geoogst. Ze zijn tot maart verkrijgbaar omdat ze nog maandenlang in vochtig zand bewaard kunnen worden.  

Rammenas   Rammenas - Kruidengeheimen   

De rammenas, die ook wel winterradijs wordt genoemd,
heeft een sterkere werking dan de radijs en de rettich.

 

Inhoud
De rammenas bevat enorm veel goede stoffen voor ons lichaam zoals heel veel vezels, vitamine A, B, C en D, foliumzuur en de mineralen Calcium, Magnesium, Fosfor, IJzer, Mangaan, Chroom, Selenium, Silicium, Koper, Natrium, Kalium, Zwavel. En dan is de lijst eigenlijk nog niet af.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts enkele plakjes per dag te eten. Uiteraard is ieder lichaam anders en kan jouw lichaam misschien iets meer of minder aan.
Te veel rammenas eten kan een geďrriteerde maag, boeren, winden of een opgeblazen gevoel veroorzaken.

 

Bladeren
De knol kun je raspen en in een salade verwerken. Wanneer je daar enkele fijngesneden bladeren bij doet, dan heeft je lichaam minder moeite met het verteren van de rammenas. Goed kauwen is wel een vereiste. Het speeksel dat je lichaam hierdoor aanmaakt, helpt ook bij de vertering.

 

Sap
Ons lichaam verdraagt het sap van de rammenas goed. Om het sap zonder machine uit de knol te krijgen hebben onze voorouders het volgende bedacht: Snij een rammenas in schijven en leg ze op een diep bord. Overgiet ze met een flink aantal eetlepels suiker of honing. Zet daar een ander bord bovenop en zet daar iets zwaars boven. Na 24 uur is het vocht uit de schijven losgekomen en kun je het sap afgieten en in de koelkast bewaren. Het blijft een paar weken goed.

Rammenas - Kruidengeheimen Rammenas - Kruidengeheimen 
Snij de rammenas in plakken en overgiet ze met een flink aantal eetlepels honing of suiker. 
Hoewel honing wellicht je voorkeur heeft, merkte ik op dat er meer sap vrij kwam bij suiker.
Zet er een ander bord op en daarboven iets zwaars.
Na een dag zal je zien dat het vocht uit de rammenas is vrij gekomen en dit kun je eruit zeven.

 Rammenas - Kruidengeheimen Rammenas - Kruidengeheimen

Hoestdrank
Lang geleden heeft de mens ontdekt dat het sap hoestdempende eigenschappen heeft. Deze kennis is altijd van generatie op generatie doorgegeven en het wordt regelmatig genoemd in oude kruidenboeken.
Dosering:
- Kinderen drie keer daags een theelepel of dessertlepel.
- Volwassenen drie keer daags een eetlepel.
Vanwege de slijmoplossende en bacteriedodende werking van de rammenas kan deze drank tevens gebruikt worden bij andere luchtwegaandoeningen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, bronchitis en taai slijm.


Gal
De rammenas heeft ook invloed op onze gal en galblaas. Voordat ik hier op in ga, geef ik eerst een korte uitleg.

Het voedsel dat wij eten is te groot om meteen door ons lichaam opgenomen te worden en daarom hebben wij een spijsverteringsstelsel. Deze zorgt ervoor dat ons voedsel afgebroken wordt in piepkleine deeltjes die via de darmen door het bloed opgenomen worden. Het bloed stroomt overal naartoe en op deze wijze wordt het lichaam voorzien van bouwstoffen.
Gal is een vloeistof die wordt gemaakt door de lever en wordt opgeslagen in onze galblaas. Wanneer voedsel in onze 12-vingerige darm komt, spuit de galblaas er wat gal bij. Deze vloeistof breekt vetten af tot kleinere deeltjes.

De rammenas wordt gezien als een stimulans voor de gal, de galblaas en alle aan- en afvoerkanaaltjes. De kwaliteit van de galvloeistof verbetert, de spieren ontspannen en/of versterken en de rammenas zorgt ervoor dat er extra gal aan de spijsvertering wordt toegevoegd. Hierdoor worden vetten beter verteerd.

Rammenas - Kruidengeheimen  

Bloedzuiverend
Omdat de rammenas tevens helpt om overtollig vocht af te drijven en de lever- en darmfuncties verbetert, wordt het gebruikt als een bloedzuiverend middel en een remedie om de lever te ontgiften.

Let op
Veelvuldig gebruik van rammenas is niet geschikt voor mensen met galstenen of geblokkeerde galwegen of een verminderde schildklierwerking.
Wanneer je medicijnen gebruikt is het raadzaam om na te vragen of deze met de rammenas gecombineerd kunnen worden.
Ernstig zieke mensen doen er verstandig aan te overleggen met hun arts. Dat geldt overigens voor alle kruidenremedies.


Rauw
Hoewel de rammenas vooral rauw wordt gegeten, kun je hem ook in warme gerechten verwerken zoals soepen en stamppotten. De scherpe smaak vervliegt hier wel door. Of de werking dan net zo sterk is, of iets milder, dat kun je alleen zelf ervaren.


Medicijn
Net als vele andere mensen gebruikt de man die de rammenas bij de groenteboer kocht, deze groente als een natuurlijk medicijn. En daarom wil ik afsluiten met een beroemde uitspraak van Hippocrates, de man die wordt gezien als de grondlegger van onze huidige geneeskunde:
"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding."


Andrea Bleeker
december 2016
www.kruidengeheimen.nl


Rammenas - Kruidengeheimen   Rammenas

Ronde en langwerpige rammenas en het blad van de Zwarte Rammenas.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index