Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Rammenas
groente als medicijn
Hoestend en proestend staat een man bij de groentekraam op
de markt. Hij wijst naar de zwarte knollen die voor hem liggen. “Mag ik twee
van deze?” vraag hij, “want ik heb hoestdrank nodig.” De verkoper knikt
bevestigend, die kent het verhaal inmiddels al. Maar de mensen die naast hem
staan, kijken hem vragend aan. Ze weten niet wat voor knollen dat zijn en al
helemaal niet hoe je van een knol een hoestdrank maakt. De man vertelt
enthousiast zijn verhaal, de knol heeft hem al vaak geholpen zegt hij.
De knollen die deze enthousiasteling wil kopen heten
rammenas. Ze doen het prima op de Hollandse en Belgische grond. Daarom is het
eigenlijk vreemd dat bijna niemand ze kent én dat we niet op de hoogte zijn van
de geneeskrachtige eigenschappen van deze groente.
Van de rammenas kunnen de bladeren, de bloemen, het zaad én
de wortel worden gegeten. Omdat de concentratie aan de smakelijke en werkzame
stoffen vooral in de wortel zitten, wordt deze het meest gebruikt. De zwarte
schil van de wortel kan ook worden gegeten.
De rammenas is familie van onder andere radijsjes en van
rettich, deze laatsten zijn in de zomer vers te verkrijgen. De rammenas
daarentegen wordt pas vanaf september tot ongeveer november geoogst. Ze zijn
tot maart verkrijgbaar omdat ze nog maandenlang in vochtig zand bewaard kunnen
worden.
Inhoud
De rammenas bevat enorm veel goede stoffen voor ons lichaam zoals heel veel
vezels, vitamine A, B, C en D, foliumzuur en de mineralen Calcium, Magnesium,
Fosfor, IJzer, Mangaan, Chroom, Selenium, Silicium, Koper, Natrium, Kalium,
Zwavel. En dan is de lijst eigenlijk nog niet af.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg
rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te
verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts
enkele plakjes per dag te eten. Uiteraard is ieder lichaam anders en kan jouw
lichaam misschien iets meer of minder aan.
Te veel rammenas eten kan een geďrriteerde maag, boeren, winden of een
opgeblazen gevoel veroorzaken.
Bladeren
De knol kun je raspen en in een salade verwerken. Wanneer je daar enkele fijngesneden
bladeren bij doet, dan heeft je lichaam minder moeite met het verteren van de
rammenas. Goed kauwen is wel een vereiste. Het speeksel dat je
lichaam hierdoor aanmaakt, helpt ook bij de vertering.
Sap
Ons lichaam verdraagt het
sap van de rammenas goed. Om het sap zonder machine uit de knol te
krijgen hebben onze voorouders het
volgende bedacht: Snij een rammenas in schijven en leg ze
op een diep bord. Overgiet ze met een flink aantal eetlepels suiker of honing.
Zet daar een ander bord bovenop en zet daar iets zwaars boven. Na 24 uur is het
vocht uit de schijven losgekomen en kun je het sap afgieten en in de koelkast
bewaren. Het blijft een paar weken goed.
Op YouTube heb ik een filmpje geplaatst waar ik dit laat zien: https://www.youtube.com/watch?v=CVpg5ziZJqY
Snij de rammenas in plakken en overgiet ze met een flink aantal eetlepels honing of suiker. Hoewel honing wellicht je voorkeur heeft, merkte ik op dat er meer sap vrij kwam bij suiker.
Zet er een ander bord op en daarboven iets zwaars.
Na een dag zal je zien dat het vocht uit de rammenas is vrij gekomen en dit kun je eruit zeven.
Hoestdrank
Lang geleden heeft de mens ontdekt dat het sap hoestdempende eigenschappen
heeft. Deze kennis is altijd van generatie op generatie doorgegeven en het
wordt regelmatig genoemd in oude kruidenboeken.
Dosering:
- Kinderen
drie keer daags een theelepel of dessertlepel.
- Volwassenen drie keer daags een eetlepel.
Vanwege
de slijmoplossende en bacteriedodende werking van de rammenas kan deze drank
tevens gebruikt worden bij andere luchtwegaandoeningen zoals verkoudheid,
holte-ontstekingen, bronchitis en taai slijm.
Gal
De rammenas heeft ook invloed op onze gal en galblaas. Voordat ik hier op
in ga, geef ik eerst een korte uitleg.
Het voedsel dat wij eten is te groot om meteen door ons
lichaam opgenomen te worden en daarom hebben wij een spijsverteringsstelsel.
Deze zorgt ervoor dat ons voedsel afgebroken wordt in piepkleine deeltjes die
via de darmen door het bloed opgenomen worden.
Het bloed stroomt overal naartoe en op deze wijze wordt het lichaam voorzien
van bouwstoffen.
Gal is een vloeistof die wordt gemaakt door de lever en wordt opgeslagen in
onze galblaas. Wanneer voedsel in onze
12-vingerige darm komt, spuit de galblaas er wat gal bij. Deze vloeistof breekt
vetten af tot kleinere deeltjes.
De rammenas wordt gezien als een stimulans voor
de gal, de galblaas en alle aan- en afvoerkanaaltjes. De kwaliteit van de
galvloeistof verbetert, de spieren ontspannen en/of versterken en de rammenas
zorgt ervoor dat er extra gal aan de spijsvertering wordt toegevoegd. Hierdoor
worden vetten beter verteerd.
Bloedzuiverend
Omdat
de rammenas tevens helpt om overtollig vocht af te drijven en de lever-
en darmfuncties verbetert, wordt het gebruikt als een bloedzuiverend
middel en een remedie om de lever te ontgiften.
Let op
Veelvuldig gebruik van rammenas is niet geschikt voor mensen met
galstenen of geblokkeerde galwegen of een verminderde schildklierwerking.
Wanneer je medicijnen gebruikt is het raadzaam om na te vragen of deze met de
rammenas gecombineerd kunnen
worden.
Ernstig zieke mensen doen er verstandig aan te overleggen met hun
arts. Dat geldt overigens voor alle kruidenremedies.
Rauw
Hoewel de rammenas vooral rauw wordt gegeten, kun je hem ook in
warme gerechten verwerken zoals soepen en stamppotten. De scherpe smaak
vervliegt hier wel door. Of de werking dan net zo sterk is, of iets milder, dat
kun je alleen zelf ervaren.
Medicijn
Net
als vele andere mensen gebruikt de man die de rammenas bij de
groenteboer kocht, deze groente als een natuurlijk medicijn. En daarom
wil ik afsluiten met een beroemde uitspraak van Hippocrates, de man die
wordt gezien als de grondlegger van onze huidige geneeskunde:
"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding."
Andrea Bleeker
december 2016
www.kruidengeheimen.nl