Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



prei-kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Geneeskracht van Prei

Allium porrum

 

Tweeduizend jaar geleden was prei naast een groente ook een geneesmiddel die vooral gebruikt werd bij keelklachten. Voor dat ik daar op in ga, wil ik eerst iets over de functie van de keel vertellen:

Met je keel communiceer je met de buitenwereld. Je spreekt uit wat je denkt, je komt op voor jezelf. Wat jouw standpunt ook is, kan jij jouw mening delen met de mensen om je heen? Willen ze naar je luisteren of wordt je mond gesnoerd? Lukt het om goed onder woorden te brengen wat je bedoelt?

Op het moment dat je iets wilt uiten, stroomt er energie naar je keelgebied. Wanneer je dan niet uitspreekt wat je wilt zeggen, kan je keel gaan irriteren. En dat kan mogelijk de oorzaak zijn van keelklachten; een brok in de keel, heesheid, kuchen of stemproblemen.

 prei-kruidengeheimen

Prei

Prei zorgt dat de doorbloeding in het keelgebied wordt geactiveerd en het heeft een slijmoplossende, hoeststillende, desinfecterende en verzachtende werking. Je kunt prei intensief gebruiken bij klachten aan de keel en bij verkoudheid. Ook is het preventief aan te raden om te gebruiken wanneer je in het openbaar moet spreken of een zangoptreden hebt.

 

Groene bladeren

Alles van de prei is eetbaar. Een prei bevat naast de geneeskrachtige stoffen veel vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, vitamine A, B, C, K en foliumzuur. De hoogste concentratie van deze stoffen zit in de bovengrondse, groene bladeren. Gek genoeg gooien de meeste mensen die weg. Voor medicinaal gebruik kun je op de rauwe groene bladeren kauwen, probeer de sappen zo lang mogelijk in je keel te houden voordat je ze doorslikt. Of maak er bouillon of thee van (minstens een half uur koken in water om de werkzame stoffen vrij te maken). Een preitinctuur werkt nog iets sterker. Het recept hiervan vind je verderop in dit artikel.

 prei-kruidengeheimen

Essentie

Het deel van de prei dat onder de grond groeit, is spierwit. Zou hij in het duister van de aarde licht kunnen geven? Volgens de helderziende Christiane Beerlandt (1955-2015) is dat namelijk de boodschap van de prei. Bij regelmatige inname reinigt prei je van emoties die je verhinderen om een werkelijk gelukkig mens te zijn. Alles waardoor je belast wordt zoals angst, boosheid, verdriet, ontevredenheid en resten van het verleden, zorgen ervoor dat levensenergie niet vrij kan stromen. Prei “wast je schoon” van donkere gedachten en helpt je om het goede in jezelf te zien. Je zult zelf moeten ondervinden hoeveel en hoe vaak je daarvoor prei nodig hebt.

 

Darmen

Naast de afvoer van emotioneel afval, wordt ook fysiek vuil opgeruimd. Er zitten veel vezels in de prei die de goede bacteriën in de darmen voeden. Daardoor gaan de darmen beter werken en worden meteen opgeslagen afvalresten uit de “kleinste gaatjes” van ons lichaam afgevoerd.

 

Nieren

De prei is goed voor blaas en nieren. Het zorgt ervoor dat de nieren doorgespoeld worden, overtollig vocht wordt afgevoerd en de urineproductie wordt verhoogd. Tinctuur, bouillon en thee van de groene bladeren van de prei kun je gebruiken als een natuurlijke plaspil.
Prei helpt ook om de nadelen van een kater te verminderen. Omdat het de gifstoffen uit je lichaam afvoert, ben je sneller weer helder.

Prei kan mogelijk helpen bij het verlagen van een (te) hoge bloeddruk als die wordt veroorzaakt omdat iemand te veel vocht vasthoudt.


Prei heeft verder de volgende eigenschappen:

- werkt weerstandverhogend;

- kan verlichting geven bij brandend maagzuur en bij zweren aan het spijsverteringsstelsel;

- verbetert de kwaliteit van het cholesterolgehalte;

- heeft een verzachtende werking op aambeien.

Eet regelmatig prei of maak gebruik van de tinctuur bij bovengenoemde klachten.

Uitwendig: Bij een snijwond kun je een wit preiblad als lint op de wond leggen en bevestigen. Dan geneest je wond zonder littekens. Hierbij wordt gekozen voor een wit preiblad, omdat die dunner en soepeler zijn. Ook te gebruiken bij eczeem en psoriasis.
Maar je kunt ook een kompres van prei maken. Kook stukken prei (de witte én de groene delen) in wat water tot ze zacht zijn. Leg een eetlepel hiervan op een zakdoek en knoop die dicht. Bevestig de zakdoek minstens een kwartier op de aangedane plek. Plaats het kompres bij voorkeur warm op de huid. Leg er eventueel een kruik op om het warm te houden. Probeer dit een paar keer per dag te herhalen. Stop steeds nieuwe prei in de zakdoek.

prei-kruidengeheimen

Groente van eigen grond

Prei kan goed tegen de kou en wordt in de volle grond geteeld. Het hoeft niet in een kas en daarom wordt er geen onnodige energie verspild.
De afstand van het land tot je bord is klein, want prei groeit op veel verschillende grondsoorten, onder andere in Nederland en België. Prei kan bijna het hele jaar door geteeld worden. Je hebt zomerprei, winterprei en herfstprei. Qua uiterlijk verschillen de soorten minimaal van elkaar.

 

Insecten

Wanneer je zelf prei in de tuin hebt staan, is het raadzaam ze niet allemaal te oogsten. Op een gegeven moment sterven de bladeren af en ontstaat een stengel met bloem. Een bloeiende prei is prachtig om te zien en wordt bezocht door vele soorten insecten zoals hommels, bijen en vliegen. De prei is voor de bestuiving afhankelijk van deze insecten.

Wordt je gestoken door een insect, dan helpt het sap van de prei pijnstillend. Kneus een blad en wrijf dat over de huid. Het gif wordt geneutraliseerd en de zwelling vermindert.

 prei-kruidengeheimen

Mijn ervaring

Regelmatig ligt er prei bij mijn voordeur; afkomstig van de moestuin van mijn 87-jarige vader. Daarom eet ik veel prei: een preischotel in de oven, prei door nasi en spaghetti. De harde groene bladeren die ik niet in de gerechten gebruik, kook ik in ruim water. Daar kook ik daarna mijn rijst of spaghetti in gaar zodat die zich volzuigen met de goede stoffen van de prei. En daarnaast maak ik vaak bouillon en soep van prei.

Dit jaar heb ik voor het eerst zelf prei gezaaid en in mijn eigen tuin neergezet omdat ik niet weet hoe lang mijn vader zijn moestuinieren nog zal volhouden. Door de droogte van de afgelopen zomer moest ik de plantjes veel aandacht geven. Door er intensief mee bezig te zijn, ben ik er steeds meer over gaan lezen. Uit nieuwsgierigheid ben ik onlangs de tinctuur gaan gebruiken die ik zelf heb gemaakt. Die werkte veel sterker dan ik had verwacht: Ik werd de eerste dagen wakker met een spierwitte tong, dit is een kenmerk dat je lichaam aan het reinigen is. Daarnaast merkte ik ook een verbetering van mijn stoelgang en van mijn urinewegen. Driemaal daags volhouden vind ik lastig: Ik heb namelijk het gevoel dat ik heel erg naar prei uit mijn mond ruik…

 

Recept Preitinctuur:

Nodig:

- Vers uitgegraven onbespoten prei, inclusief de wortel

- Wodka of jenever (voor de houdbaarheid)

- Leeg schoongemaakt jampotje

Bereiding:

Snij de wortels samen met de eerste paar centimeter van de witte schacht in stukjes.
Snij een groen blad van de prei in kleine stukjes.
Stop alles in het jampotje zodat die tot ongeveer de helft is gevuld.
Giet daar wodka of jenever overheen tot de pot tot ongeveer voor 2/3 deel is gevuld.
Draai de deksel erop en zet het op een donkere warme plek.
Schud het jampotje minstens eenmaal per dag, veertien dagen lang. Een dag vergeten is niet heel erg, dan is je drankje iets later klaar.
Zeef de vaste preidelen uit de alcohol. Die kunnen naar de composthoop. De rest bewaar je in een donker flesje. Plak er een briefje op met de naam van je tinctuur. Gebruik het preventief of bij klachten: driemaal daags een theelepel preitinctuur in een beetje water.

Ik heb nergens kunnen vinden of de tinctuur in bepaalde gevallen niet gebruikt mag worden. Je kunt het voor de zekerheid met je arts overleggen wanneer je medicatie gebruikt of ernstig ziekt bent.

preitinctuur - kruidengeheimen

Tinctuur van prei maak je van de wortels met een
stukje van de witte schacht en een paar groene bladeren.

Vliegenpoepjes

Tot slot een tip van een chemicus die leefde van 1794 tot 1878 (Vincent Raspail).
Hij raadde de huismoeders aan om de groene delen van de prei in een emmer regenwater te stoppen. Die moesten daar een week in rotten en daarna kon dat water gebruikt worden om
lampen, spiegels en schilderijen op te poetsen. De geur van het water hield vliegen op een afstand, waardoor je geen last had van vliegenpoepjes...

 

Oktober 2020
Andrea Bleeker

www.kruidengeheimen.nl

 

Geraadpleegde bronnen:

Broeder Aloysius, Troost der Zieken
http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/Dyetsche/Den%20Herbarius%20in%20Dyetsche.htm
https://www.rtvutrecht.nl/radiomutrecht/jaaphuibers/1360639/
http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology_en/plant_details.php?id=341
Christiane Beerlandt, De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, ISBN
9789075849325, De Hoorn des Overvloeds, ISBN 90-75849-05-2

Prei - Kruidengeheimen

Prei behoort bij de uienfamilie.
Een prei bestaat uit dicht opeengepakte, saprijke lange bladeren.
De bladscheden zitten over elkaar heen gevouwen.
De ondergrondse delen zijn wit, de bovengrondse delen zijn groen.
Aan de voet van de prei kan een verdikking optreden die een knobbel wordt genoemd.
Prei heeft een geurige smaak die doet denken aan sjalotten, maar zoeter en subtieler.


 
prei - kruidengeheimen
Wanneer je de groene bladeren niet nodig hebt kun je ze
drogen voor later gebruik, eventueel droog je ze in een droogoven.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.
 

Index