Dit artikel is in de winter van 2017 geplaatst in het tijdschrift "De Tuinliefhebber".
Dialoog tussen twee herboristen boordevol passie voor kruiden en ander ‘wilds’ uit de natuur:de Belgische Daniëlle Houbrechts (kruidjes.be) en de Nederlandse Andrea Bleeker(www.kruidengeheimen.nl).
Mierikswortel:
een hete bedoening
Daniëlle:
“Andrea, hoe noemen jullie dit pittig worteltje? Boerenradijs,
peperwortel, mosterd van de Paters Kapucijnen? Wat zouden die paters trouwens
hiermee te maken hebben ...
Hoe dan ook. In Slovakije zeggen ze: ”Eet rauwe,
geraspte mierikswortel en je pijp schiet vanzelf in brand.” Maar dan op zijn
Slovaaks. Interessant zou ik zo zeggen.
Denk je nu dat er misschien in jouw moestuin
misschien wel een plekje vrij is voor deze krachtige vurige plant? Denk er dan
aan, dat hij soms wel eens misbruik van je gastvrijheid maakt. Binnen de
kortste keren staat er overal mierikswortel. Plant hem daarom in een bodemloze
emmer en steek die in de grond. Zo
blijft hij op zijn plek zonder opdringerig te zijn.
Mierikswortel, van knop naar bloem
Andrea: Een paar jaar geleden ben ik begonnen met een grote kruidentuin aan te leggen. Deze opdringerige mierikswortel
heb ik op meerdere plekken neergezet om de tuin snel vol te krijgen. Achteraf
iets te veel. Met moeite heb ik onlangs een lange uitloper uitgraven. Die brak
af voordat ik het einde in m’n hand had. Maar deze ene uitloper was al ruim 80
centimeter lang!
De mierikswortel heb ik leren kennen als een ’hoofdpijnplant’. Toen ik op een
dag last van hoofdpijn had, kreeg ik van een kennis geraspte mierikswortel in
een doekje. De pijn trok echt heel snel weg!
Het is wel belangrijk je huid eerst met een laag
(goudsbloem)zalf in te smeren. Die beschermt. Want een andere keer deed ik het zonder en het
leek wel of mijn hoofd in brand stond. Zo sterk werkt het dus.
Gebruik jij mierikswortel?
De wortels van mierikswortel kunnen heel lang worden
Daniëlle: Als je mierikswortel raspt, merk je dat
de sterke geur je reukorgaan op de proef stelt.
Dus als je te veel geur van de geraspte wortel opsnuift, is het net of
die rechtstreeks je hersenen wil binnendringen. Dat is een eigenaardig en soms
pijnlijk gevoel! Troost je dan maar met de gedachte dat mierikswortel sterk
reinigt en koorts weert. En antibacterieel werkt.
Uiteraard: als je je echt niet goed voelt, moet
je eerst onmiddellijk naar de dokter. Maar soms helpen eenvoudige middeltjes
als deze. Geraspte mierikswortel kan soms een weldaad zijn bij ontstoken
amandelen. Ik gebruik deze ‘pittigaard’ ook als ik hoest. Ik doe dan geraspte
mierikswortel in een bordje en strooi er rietsuiker of acaciahoning over. Als
je dat een nachtje laat trekken in de koelkast en de dag erna in een dunne
handdoek uitperst, heb je een prima siroop. Drie keer per dag 1 theelepel en je
voelt je vlug beter. Overdrijf hier niet mee, want de stoffen in mierikswortel
kunnen wel eens prikkelen en branden.
Soms verwerk ik een beetje geraspte wortel in
onze platte kaas (die jullie ‘kwark’ noemen). Een ontstoken keel kun je
verzorgen met drie keer per dag een eetlepel van dit mengsel. Maar doe dit
NIET, als je zwanger bent.
Kleine kinderen vinden de smaak trouwens vaak
veel te scherp. Je kan die wat temperen met geraspte appel, melk, room,
rietsuiker of honing. Maar natuurlijk
raadpleeg ik onmiddellijk een arts als het om een ernstige aandoening gaat.
Als je regelmatig een beetje mierikswortel op je
menu zet, word je veel minder vlug door een leger verkoudheidsbacillen
overvallen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Een heerlijk sausje maak je van geraspte
mierikswortel, witte wijn, room, een geutje appelazijn en een snuif suiker.
Heerlijk bij vis vooral zalm. Lekker man, niet te filmen zo lekker!
Mierikswortel in het vroege voorjaar
Andrea: De plant kom ik hier regelmatig in het
wild tegen, vooral in bermen of bij sloten. Maar ik kom hem in Nederland niet
vaak in winkels tegen. Daarom moet je hem koesteren als je hem ergens hebt
bemachtigd, want hij droogt snel uit. Als je hem een paar weken goed wilt
houden, wikkel je hem in een natte theedoek die je in een plastic zak stopt.
Bewaar hem in de koelkast. Wil je hem langer bewaren, stop de wortel dan in een
bloempot met vochtig zand.
De plant, die overigens vroeger alleen ‘mierik’ heette, bloeit in mei. Dan
verschijnen er brede pluimen op met heldere, witte bloemetjes.
In de commerciële teelt halen ze de bloemen uit
de plant, want dan worden de wortels dikker. Wie hem zelf kweekt, wil
waarschijnlijk geen extra dikke wortels, want je hebt maar heel weinig nodig.
De bloemetjes kun je wel plukken en eten. Ze hebben een frisse, pikante smaak.
Sommigen beweren dat je de bladeren kunt eten.
Heel speciaal vind ik ze niet. Gebruik jij ze in je gerechten, Daniëlle?
Het jongetje wil een mierikswortel uitgraven. Op de foto zie je dat hij bijna net zo groot is als de plant.
Daniëlle: Ik heb onlangs nog de frisse jonge
blaadjes in pamperoutfit bij mijn sla gedaan. Maar ik denk toch dat het vooral
om de rauwe wortel gaat. En ja hoor, leg je zakdoeken maar klaar, want de
etherische olie prikt behoorlijk in je ogen. Als je de wortels buiten raspt heb
je er minder last van. Mijn truc? Ik verwerk de wortel onmiddellijk, anders
wordt hij bruin.
Bij ons verwerken ze niet zo veel mierikswortel
in de keuken, maar in landen zoals Duitsland en Oostenrijk weten ze deze
pittigaard wel te appreciëren. Ik was eens in Tirol en daar kreeg ik een
dipsaus bij blokjes rauwkost. Zo lekker… ik vroeg meteen het recept:
50 g geraspte mierikswortel- 1 eetlepel vers
citroensap - 150 g roomkaas – 2 eetlepels natuuryoghurt – een beetje peper uit
de molen en een sprits zout.
Deze saus kan je drie weken in een gesloten pot
op een koele plek bewaren.
Andrea: Dit is inderdaad echt een heel lekker
recept, Daniëlle. Die drie weken bewaren heeft hij bij mij niet gehaald, het
was zó op.
Ook al heb ik maar een klein beetje nodig, ik rasp hem toch altijd helemaal.
Het restant doe ik dan in een leeg jampotje en overgiet ik met azijn. De smaak
van de mierikswortel trekt dan in de azijn en die kun je heel lang bewaren, hij
hoeft zelfs niet in de koelkast. Wanneer ik een salade maak, gebruik ik een
scheutje van deze azijn, vooral wanneer ik verkouden ben of wanneer mijn
omgeving hoest en proest. Ruiken aan deze azijn geeft trouwens al een goed
gevoel.
Met een kruidige groet van Daniëlle en Andrea!
Mierikswortel in de kruidentuin
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ
FacebookJe kunt Andrea volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|