Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



komkommerkruid - kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Dapper Komkommerkruid

In een land hier ver vandaan kleuren de bergen blauw. De kleur wordt veroorzaakt door een plant met felblauwe bloemen. De mensen houden niet alleen van hun schoonheid, maar ook van hun verborgen eigenschappen. De inwoners maken daar dankbaar gebruik van.

In dit land voelen veel mensen zich niet veilig. Een jonge vrouw is lid van het verzet en ze zijn haar op het spoor. Ze weet dat ze niet kan blijven. Verzet wordt zwaar gestraft en ze is nog niet toe aan haar einde. Ze móet vluchten.

Gelukkig krijgt ze hulp. Midden in de nacht willen haar bondgenoten haar met haar zoontje over de grens zetten. Ze weet dat veel van haar voorgangers hun vlucht niet hebben overleefd en is verschrikkelijk bang, maar ze heeft geen keus. Een van hen heeft komkommerkruid geplukt, er voor haar een kruidenthee van gemaakt en die op smaak gebracht met een scheutje limoen en wat kaneel. Na twee bekers voelt ze een innerlijke rust over haar heen komen, tegelijk met een bepaalde staat van alertheid en een gevoel van vertrouwen. Alsof ze leiding krijgt vanuit andere dimensies. Met de innerlijke overtuiging dat ze het gaat redden, gaat ze op pad.


  komkommerkruid - kruidengeheimen

Komkommerkruidthee

Breng in een liter water een handvol bovengrondse delen langzaam aan de kook. Draai het vuur uit en laat de thee 15 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit en drink 2 à 3 kopjes per dag. Eventueel kun je een kaneelstokje en een schijfje bio-limoen of citroen toevoegen.


 

Vluchten

In het donker rijdt de kleine groep op kamelen ruim vier uur door de woestijn. Haar zoon slaapt al die tijd, verdoofd door opium, iets dat ze niet weet. Maar het moet, met zijn huilen zou hij hen kunnen verraden. Dan moet iedereen afstappen. De kamelen kunnen niet verder. Een uur zoeken ze hun weg door de bergen. Het is een gevaarlijk gebied. Maar dan zijn ze over de grens. Net op tijd. Vlakbij klinken schoten. Ze zijn ontdekt. Vlug stappen ze in de gereedstaande auto en rijden weg van het gevaar.


Bijenplant

De plant die haar destijds vertrouwen heeft gegeven, zal ze nimmer vergeten. Hij groeit bij haar in de buurt, maar gedijt ook op andere continenten.
De plant waar ze mij over vertelt noemen wij hier komkommerkruid, omdat de geur en smaak ervan op komkommer lijkt. Hij wordt ook Bernagie of Borago genoemd.

Omdat het kruid bekend staat als een van de beste bijenplanten, staat hij bij veel mensen in de tuin. In de oudheid had hij veel aanzien en zei men er letterlijk over: “Ik, Borago, breng altijd moed”. Hij werd bij droefheid en zwaarmoedigheid gebruikt, want het kruid geeft moed en vreugde, daarnaast kalmeert hij de zenuwen en verkwikt het hart.
Door huidig onderzoek blijkt dat komkommerkruid de bijnieren aanzet tot het produceren van adrenaline. Dit is een hormoon dat ons lichaam in optimale staat van alertheid brengt en energie geeft.

komkommerkruid - kruidengeheimen

Eetbaar

Komkommerkruid is een éénjarige plant, die heel makkelijk uitzaait. De sterachtige blauwe bloemen hebben zwart-purperen meeldraden en het blad is ruw behaard.

Van de plant zijn alle bovengrondse delen bruikbaar. Het blad bevat veel kiezelzuur en calcium. Het zaad, dat vol zit met gezonde omega-6 vetzuren, kan tot olie geperst worden.
Fijngesneden kan het jonge blad door een salade en de wat oudere bladeren kun je meestoven met spinazie. Dranken krijgen een komkommerachtige geur en smaak door toevoeging van het kruid.
Vooral van de eetbare bloemen wordt dankbaar gebruik gemaakt. Ze geven je gerecht een bijzonder uiterlijk wanneer je ze over een salade, borrelhapje, toetje of taart strooit.
Maar, gebruik de bladeren niet elke dag. Daarin zit een stof, pyrrolizidine alkaloïden, wat bij overmatig gebruik lichte vergiftigingsverschijnselen van de lever kan geven. In de bloemen en het zaad zit dit stofje niet.
Het alcoholische aftreksel van het kruid (tinctuur Borago) werkt sterker dan de verse plant en het gedroogde kruid en mag alleen voorgeschreven worden door een arts.


Erkend geneeskruid

De Latijnse naam van Komkommerkruid is Borago officinalis. De tweede naam “officinalis” geeft aan dat de plant in de Middeleeuwen een erkend geneeskruid was.
In de geschiedenis is hij ook bij andere klachten ingezet. Onder andere bij bronchitis, droge hoest, taai slijm of griep, stimuleert de plant het zweten en het plassen waardoor ziektekiemen het lichaam verlaten en het kan genezen. De bloemen kunnen worden verwerkt in een hoestsiroop.
Jeuk en droog eczeem worden minder wanneer je je huid insmeert met Borage olie.

komkommerkruid - kruidengeheimen


Thuis

Na vele omzwervingen is de jonge vrouw uiteindelijk in Nederland komen wonen, waar ze herenigd is met haar man, die al eerder naar hier was gevlucht. Ze heeft mij uitgenodigd kruidenthee bij haar te komen drinken, vooral omdat ze graag haar verhaal wil delen.
Na hun vlucht is haar zoon flink ziek geworden. Van de opium heeft hij vreselijke diarree gehad, waardoor ze naar een arts moesten. Gelukkig is hij volledig genezen. In Nederland is het gezin uitgebreid met nog twee kinderen.
In de eerste jaren woonden ze in een klein dorp en heeft ze gewerkt in een groentetuin. Vanwege de studie van de kinderen zijn ze naar de stad verhuisd, waar ze zich verder heeft verdiept in de geneeskrachtige kruiden. Wanneer ik weer wegga krijg ik het recept van een blauwe komkommerkruidazijn mee:

komkommerkruid - kruidengeheimen


Blauwe komkommerkruidazijn:
Overgiet een handvol komkommerkruidbloemen met een witte natuurazijn.
Bewaar het drie weken afgesloten in een glazen pot en zeef dan de bloemen eruit.

Deze frisse azijn smaakt lekker in een salade.

Na dit waargebeurde verhaal van deze dappere vrouw kan ik niet meer met dezelfde blik naar de plant kijken. Voor mij heeft hij een diepere betekenis gekregen. In mijn tuin tiert het kruid welig en ik besluit zaad in bermen te strooien om de plant te helpen zich verder te verspreiden. Doen jullie mee?

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Met dank aan de dame die mij bovenstaand verhaal heeft verteld.

OPROEP:
Wanneer je ook iets bijzonders hebt meegemaakt met betrekking tot een geneeskrachtig kruid zou ik het leuk vinden wanneer je contact met mij opneemt. Ik wil graag meer waargebeurde verhalen opschrijven.

komkommerkruid - kruidengeheimen

Geraadpleegde bronnen:

-Groot Handboek Geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhulst, uitgeverij BVBA MANNAVITA , ISBN 97 89080778467
- Uit Grootmoeders Kruidenkast, Jean Palaiseul, uitgeverij J.H. Gottmer/Haarlem, ISBN 90 2570253 8
- Aantekeningen opleiding kruidengeneeskunde, www.kruidenrijk.nl

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index