Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Het nut van Klein HoefbladVan veraf lijkt het net een paardenbloem. Dichterbij zie je dat
het toch echt een ander plantje is: Klein Hoefblad. Het
bijzondere van deze plant is, dat je in het voorjaar alleen de bloem
ziet. Wanneer de bloem verwelkt, verschijnt pas het blad. Deze plant noemen
ze
daarom een “naaktbloeier”. De plant
wordt maximaal 30 centimeter hoog en de bloemen openen zich in het voorjaar alleen in de volle zon. Het blad lijkt op een paardenhoef. Daarom hebben
ze de plant "Klein Hoefblad" genoemd. Er bestaat ook een plant die Groot Hoefblad heet, die
heb je vast wel eens gezien. Dat zijn die hele grote bladeren die vaak
langs de slootkant groeien. (Zie foto onder aan de pagina.)
Longen Hoefblad
werd vroeger gebruikt bij longklachten. Wanneer je last hebt
van heel veel
slijm kun je een blad op je longen leggen. Doe er een strak shirt
overheen of zet het vast met tape zodat het blijft vastzitten. Waarschijnlijk zul je na een
tijdje merken dat je longen ontspannen en dat je meer
lucht krijgt. Het kruid staat namelijk bekend om zijn ontkrampende
en slijmafvoerende werking.
Vooral geschikt bij kleine kinderen of baby’s! (Leg er een
zachte doek tussen zodat het blad niet kan irriteren op de huid).
Bladeren In de tijd
van de Romeinen rookte men sigaretten van het gedroogde blad bij longklachten. De
bladeren
van klein hoefblad zijn donzig behaard. Vroeger dacht men dat de
goden ons hiermee een teken hadden gegeven. Dit kenmerk zou
betekenen dat het kruid helend werkt voor de huid en de
slijmvliezen. Door onderzoek blijkt deze veronderstelling te kloppen: Naast
de positieve werking op de binnenhuid en slijmvliezen van
de luchtwegen, helpt
het kruid bij eczeem, zweren en
insectenbeten. Van het blad kan een papje worden gemaakt die je op de huid kunt bevestigen bij huidklachten.
Klein Hoefblad in februari/maart Aan de stengel zie je duidelijk het verschil met een paardenbloem.
Eetbaar
Eeuwenlang
heeft men tinctuur van de
wortel gemaakt voor bovengenoemde klachten. Een tinctuur is een
alcoholische oplossing en werkt meestal nog sterker dan het verse
kruid. Helaas mag de tinctuur van klein hoefblad in Nederland niet
meer verkocht worden omdat "we" meer
vertrouwen in de door de mens gemaakte synthetische medicijnen.
Dat is erg jammer, maar het blad en
de bloem van klein hoefblad mogen nog wel worden gegeten. Alle bovengrondse delen zijn
een bron van vitaminen en mineralen en bevatten stoffen die de
spijsvertering stimuleren. Ze kunnen
fijn gesnipperd worden in een salade, op een
broodje kaas of
meegebakken worden met een gebakken ei. De bladeren kunnen
ook gekookt worden, zoals in een
stamppot of soep. Alleen het jonge blad is lekker. Later in het seizoen wordt het blad taai en
wordt er alleen thee van gemaakt.
Vervuiling Let
trouwens op waar je de plant oogst! Het blad is niet alleen goed voor de
mens,
maar ook voor de grond. Klein Hoefblad is namelijk in staat chemisch
vuil op te nemen en te vernietigen en is dus een goede milieureiniger. Enige
tijd terug vertelde iemand mij dat hij verontreinigde grond had
gekocht. Hij heeft de grond een paar jaar braak laten liggen en heeft
al het onkruid laten groeien. Na een paar jaar werd de grond
opnieuw getest en bleek er niets meer van de
verontreiniging
terug te vinden! De grond zat weer barstensvol met levende insecten.
De natuur had het probleem zelf opgelost! Ons
lichaam kan problemen ook zelf oplossen. Wanneer ons lichaam vervuild
is, krijgen wij
griep, koorts, een ontsteking of huiduitslag. Dit zijn natuurlijke
manieren om afvalstoffen te lozen. Hierdoor wordt voorkomen dat
afvalstoffen belangrijke organen kunnen beschadigen. Maar wat
doen wij? Wij nemen een ontstekingsremmer of aspirientje om de koorts
te onderdrukken
en smeren een zalfje op de huid die de huid afsluit. Het vuil blijft
hierdoor in het
lichaam. Zijn we dan wel goed bezig???
Recept voorjaarssalade Nodig: Eetbare
bladeren, zoals blad van de paardenbloem, zevenblad, daslook, smeerwortel,
duizendblad, brandnetel, valeriaan, etc.
Eventueel eetbare bloemetjes van klein hoefblad, rode klaver, paardenbloem, madeliefje etc. Stengel
bleekselderij, paprika en/of appel
Koude gekookte bietjes
Fetakaas
Sesamzaad
Zoetzuur (bijvoorbeeld augurken) met een paar eetlepels sap Een eetlepel honing
Snij alles fijn, meng en geniet!
Fotografie en tekst: Andrea Bleeker www.kruidengeheimen.nl
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
Index
Facebook
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
|