|
Witte Paardenkastanje
Aesculus hippocastanum
In
de herfst vind je meestal enorm veel kastanjes onder kastanjebomen.
Zelf raap ik ze
graag op en leg ze in schaaltjes in mijn huis omdat ik ze zo mooi
vindt. Er zijn verschillende kastanjebomen. Dit artikel gaat over
de witte paardenkastanje, die ik voor het gemak kastanje zal noemen.
Wat zo leuk is dat ze verborgen eigenschappen bezitten. Ik zal
er iets meer over vertellen:
Kastanjeknop die openspringt in het voorjaar
foto: Kastanjestam met een paar jonge bladeren. GeneeskrachtDe
vrucht van de kastanjeboom wordt al eeuwenlang gebruikt als
geneeskruid. Het verbetert de doorbloeding en maakt de vaatwanden
sterker. Daarom wordt het vooral toegepast bij spataderen, aambeien,
oedeem, zware benen, onrustige benen, open benen, koude mensen, maar
ook bij stijve spieren.
De vrucht kan alleen niet door
mensen worden gegeten. Je spijsvertering zal er heel veel last van
krijgen. Daarom wordt er een alcoholische oplossing van gemaakt, die
als tinctuur Hippocastanum verkrijgtbaar is bij de betere drogist.
De eetbare
kastanje waar je misschien wel eens over gehoord hebt, komt van een
andere boom, de tamme kastanje. Ze zijn overigens geen familie van
elkaar. De tamme kastanje
is familie van de beuk en deze kastanjes zijn onder andere verkrijgbaar bij de groenteboer.
De kastanje kent ook uitwendige toepassingen. Daarvoor kun je gewoon een kastanje in je broekzak stoppen.
Net als een mobiele telefoon zend een kastanje straling uit. De
kastanje heeft invloed op blokkades in het lichaam en kan ervoor zorgen
dat je klacht verminderd. Probeer het maar eens! Een
dame die in een tweedehandswinkel werkt, vertrouwde me onlangs toe dat
ze regelmatig kastanjes in broekzakken aantreft. Er zijn
dus nog genoeg mensen die het oude gebruik toepassen!
Foto boven: Voorjaar, knop van de kastanje.
Onder: Prachtige kastanjebomen in de stad Hoorn nabij het Kleine Oost.
Recept kastanjecrèmeOok
worden kastanjes in crèmes verwerkt omdat ze de huid strakker maken,
zorgen voor een betere doorbloeding bij winterhanden en -voeten én
vanwege de pijnstillende werking wordt deze crème ook bij reuma en
jicht gebruikt. Natuurlijk kun je deze crème kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Ik deel het recept graag met je: Snij twee flinke handen vol met kastanjes in 4 stukken en schil ze. Doe alleen het kastanjewit met een
beetje water of rozenwater in een pan en kook ze tot ze zacht zijn -ca 20 minuten- (let
op dat ze niet droogkoken). Maal alles fijn met een staafmixer en je
crème is klaar.
(Zorg ervoor dat alle schillen
verwijderd zijn, gebruik alleen het kastanjewit, want anders krijg je
allemaal stukjes in je crème.)
Op deze manier is je crème echter maar een paar dagen in de koelkast
houdbaar. Wanneer
je er op gevoel wat kokosolie en alcohol bijvoegt, kun je de houdbaarheid verlengen.
Bij de hoeveelheid op onderstaande foto heb ik vier eetlepels kokosolie
en vier
eetlepels alcohol toegevoegd (wodka, jenever of
kastanjetinctuur). Vorig jaar bleef deze crème een paar
maanden
goed. Bewaar hem wel in de koelkast en open het potje af en toe om hem in de gaten te
houden. Let
op, het ziet er best lekker uit, maar deze crème is NIET eetbaar.
Foto boven: Kastanjecrème maken
Wasgoed
De kastanjeboom is familie van de zeepachtigen, dat betekent dat de boom reinigende inhoudsstoffen bevat.
Schil een paar kastanjes en snij ze in stukjes. Stop alleen de witte stukjes in een zakdoek en maak
deze met een touwtje dicht. Dit zakje kun je meewassen met een witte was, want….. een witte
was wordt hiermee weer stralend wit en sommige vlekken zullen verwijderen.
(Het hangt natuurlijk af wat voor vlek het is.) Als
ze vers zijn kun je de kastanjes makkelijk schillen. Als ze ouder en rimpeliger zijn, wordt het een lastig klusje.
De boom wordt overigens witte paardekastanje genoemd, omdat hij in het voorjaar witte bloesem heeft. Er
is ook een gecultiveerde boom met roze bloemen, deze wordt zover ik weet alleen in de Bach bloesemtherapie gebruikt.
Er valt nog veel meer over de kastanje te vertellen, maar ik laat het hierbij.
Andrea Bleeker
Augustus 2011 www.kruidengeheimen.nl
In het voorjaar bloeien ze prachtig met hun kaarsachtige bloemen,
in het najaar verschijnen de NIET-eetbare kastanjes
Deze twee foto's zijn van de eetbare tamme Kastanje die familie van de Beuk is en andere eigenschappen heeft.
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
Index
|
|