Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Meer lucht met hyssop
Hyssopus
officinalis
Beschrijvingen van
geneeskrachtige planten zijn vaak meer dan duizend jaar oud. Al die jaren heeft
men het de moeite waard gevonden om deze kennis aan de generaties die volgden
door te geven. Door de uitroeiing van de “heksen” c.q. kruidenvrouwen in de
middeleeuwen en de opkomst van de synthetische medicijnen was deze kennis bijna
uitgestorven. Gelukkig heeft een handjevol mensen deze wijsheid bewaard, want tegenwoordig
kiezen steeds meer mensen liever voor natuurlijke middelen om hun gezondheid te
verbeteren. Eén van die beschrijvingen die duizenden jaren lang is doorgegeven,
gaat over de hyssopstruik, waarvan je de naam overigens ook met één “s” mag
schrijven.
Longen
Hyssop is één van de
belangrijkste kruiden bij luchtwegproblemen. Bij inname verwarmt het kruid de
longen door er vers bloed naartoe te sturen. Hierdoor worden cellen van het
immuunsysteem sneller aangevoerd en ziektekiemen onschadelijk gemaakt en
afgevoerd.
Hyssop is één van de eerste kruiden die ik zelf gebruik bij een verkoudheid
omdat mijn hoestbuien dan snel afnemen en de hoeveelheid slijm in mijn longen
erdoor vermindert. Volgens beschrijvingen wordt het slijm door hyssop opgelost
en afgevoerd via andere wegen. Ik merk inderdaad dat ik door gebruik ervan veel
meer moet plassen.
Hoe goed een kruid aanslaat heeft onder andere te maken met de kwaliteit. Het
liefst pluk ik het vers uit mijn tuin. Je kunt ook gebruik maken van gedroogde
kruiden, maar hou er rekening mee dat die langzaam hun kracht verliezen. Dit
verlies gaat sneller achteruit wanneer de kruiden worden bewaard in het licht,
in een ijzeren bus of op een warme plek. Koop daarom nooit kruiden die in een
winkel in doorzichtige folie in het licht staan.
Hyssop ontspant de spieren van de longen waardoor het verlichting kan geven bij
benauwdheid, droge hoest, astma, piepende ademhaling en bij COPD. Bij
ontstekingen aan keel, holtes of longen, eventueel gecombineerd met koorts, is
hyssop ook één van de kruiden die je kunt gebruiken.
Koorts en bloed
Koorts
ontstaat wanneer ontstekingen of ziektekiemen in het bloed aanwezig zijn. Door
een stijging van de lichaamstemperatuur worden deze onschadelijk gemaakt.
Wanneer je dit proces onderbreekt door synthetische koortsverlagers in te
nemen, blijven de indringers in je lichaam! Koorts is pas gevaarlijk wanneer de
lichaamstemperatuur boven de veertig graden uitkomt.
Hyssop mag direct bij een lichte verkoudheid ingenomen worden, maar ook
preventief. Het zal de koorts niet onderdrukken, maar het bloed zuiveren van ziektekiemen.
Dan is koorts niet meer nodig en zal de koorts verdwijnen. Het kruid bevat
onder andere vitamine B, calcium, silicium en ijzer. Deze inhoudsstoffen zorgen
ervoor dat hyssop één van de aangewezen kruiden is bij bloedarmoede. Ook geeft
het kruid nieuwe energie bij vermoeidheid.
Hyssop activeert het vuur in je lichaam. Bij een lage bloeddruk of een koude
lichaamstemperatuur wordt het lichaam verwarmd en de bloeddruk opgekrikt. Kies daarom
bij een ernstig hoge bloeddruk liever voor een ander kruid.
Er zijn geschriften gevonden dat mensen met huidziekten (melaatsen) zich
vroeger baadden in een sterk aftreksel van hyssop om te voorkomen dat ze
anderen zouden besmetten. Door onderzoek blijkt dat er op het blad van de plant
een schimmel leeft die een penicillineachtige stof afgeeft en daardoor
inderdaad ontsmettend werkt.
Blad en bloem van hyssop.
Een duidelijk kenmerk van de bloeiwijze is dat de bloemen aan één kant van de stengel staan.
Uiterlijk
In Nederland en België
komt de plant niet in het wild voor. De plant is verkrijgbaar bij
kruidenkwekerijen, maar ook bij de meeste tuincentra. Je vindt hem bij de
keukenkruiden. Wanneer erbij vermeld staat dat hij niet geschikt is voor
inname, betekent het dat er gif op de plant is gespoten!
Hyssop is een winterharde vaste plant die ongeveer een halve meter hoog wordt.
De stengels zijn vierkant, rechtopstaand en dragen lancetvormige groene
blaadjes. Deze blijven in de winter aan de struik zitten. Hyssop bloeit van
juli tot september met kleine blauw/lila-achtige lipbloemen die in een krans
staan. (Soms zijn de bloemen wit of roze.) De plant wordt regelmatig verward
met lavendel maar tijdens de bloei is het verschil tussen de twee planten
duidelijk te zien. Hyssop bloeit namelijk maar aan één kant van de krans; de
zonkant.
Wanneer je de plant na de bloei terugsnoeit, komen er weer mooie bruikbare
bladeren terug.
De bovengrondse delen van hyssop hebben een sterke aromatische geur en smaak.
Het kruid houdt van een zonnige, droge standplaats en van een kalkrijke grond.
Voeg daarom eventueel gemalen eierschalen toe aan de grond. Van april tot juni kun je de plant zaaien. Wanneer je al
een plant bezit kun je die in het voorjaar vermeerderen door scheuren en
stekken.
Om te voorkomen dat de plant gaat verhouten, is het nodig om hyssop elk jaar in
april te snoeien.
Zenuwstelsel
Regelmatige inname van
het kruid maakt de geest helderder. Bij duizeligheid en onevenwichtigheid helpt
hyssop de stabiliteit te hervinden. Denk ook aan hyssop bij hoofdpijn
veroorzaakt door een lage bloeddruk.
Spijsvertering
Het gebruik van hyssop
als keukenkruid is al heel oud. Het verbetert de vertering en helpt parasieten
te verwijderen uit de darmen. Hyssop zet de lever aan tot reinigen. Kook het
kruid nooit mee met je gerechten, maar voeg het versnipperd toe, vlak voor je
het opdient. Gebruik het spaarzaam want teveel maakt je gerecht bitter. Aan
koude gerechten zoals salades, knoflooksaus en kruidenboter kun je ook wat
hyssop toevoegen.
Type mens
Het type mens die
gevoelig is voor genoemde klachten en waar hyssop vooral goed bij aanslaat,
zijn mensen met veel wilskracht en doorzettingsvermogen. Wanneer je onvoldoende
luistert naar jezelf en geen rust neemt, wordt je energie uitgeput en liggen
klachten op de loer. Hyssop leert je luisteren naar je diepste zelf waardoor je
niet over je grenzen gaat.
Gebruik
Er zijn verschillende
manieren waarop je gebruik kunt maken van hyssop:
- Gebruik het
regelmatig in gerechten (niet meekoken maar versnipperd toevoegen voor je het
opdient).
- Thee (infusie): Neem hiervoor een paar takjes van het verse
kruid of een theelepel gedroogd blad. Breng dit in een pan met ongeveer
250 ml water langzaam aan de kook. Draai dan het vuur uit. Laat de
kruiden ongeveer vijf minuten trekken voordat je ze eruit zeeft. Niet
langer, dan wordt het
bitter. (Met sterkere thee kun je wel stomen en gorgelen.)
- Tinctuur Hyssopus: Dit is een alcoholische oplossing van het kruid en deze
is verkrijgbaar bij de betere drogist. De wijze van dosering staat vermeld op
het etiket.
- Hoestdrank: Hyssop kan verwerkt worden in een recept voor hoestdrank.
- Olie: een oliemaceraat kan gemaakt worden van de bovengrondse delen.
Insmeren bij benauwdheid op de borst, op koude plekken in het lichaam, blauwe
plekken en bij huidziekten. Verwar hyssopolie niet met etherische olie van
hyssop! (Die laatste is namelijk een sterk geconcentreerde olie en mag
bijvoorbeeld niet ingenomen worden en niet puur op de huid worden gesmeerd. Ik
raad je aan een verdiepingscursus te volgen indien je wilt werken met
etherische olie.)
- Capusles, deze zijn verkrijgbaar bij de betere drogist. Lees voor
gebruik de bijsluiter.
Wanneer je de plant
zelf wilt oogsten om te laten drogen of om tinctuur van te maken, pluk de plant
dan tijdens de bloei. In die periode is de concentratie aan werkzame stoffen
het hoogst. Gebruik hyssop maximaal zes weken achter elkaar en wissel dan
eventueel af met een ander kruid.
Moestuin
De bloemen worden
graag bezocht door bijen, vlinders en andere insecten. Slakken en het koolwitje
hebben een hekel aan de geur van hyssop.
Niet gebruiken bij
- Af en toe wat
versnipperde hyssop in een gerecht kan geen kwaad, maar bij zwangerschap en bij
het geven van borstvoeding wordt een intensieve kuur afgeraden.
- Laat je bij ernstige klachten en voor de combinatie met andere medicijnen
adviseren door een deskundige.
Je begrijpt vast dat
ik blij ben dat onze voorouders het de moeite waard vonden om deze kennis aan
de generaties die volgden door te geven. Ik daag je uit het kruid eens in te
nemen en uit te testen. Ik hoop dat je mij hierna wilt helpen om deze oeroude
kennis verder te verspreiden. Je nakomelingen zullen je over duizend jaar zeer
dankbaar zijn!
Januari 2020
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl
Met dank aan Jeanine Bakker voor haar kritische
blik op mijn tekst.
Bronnen:
- Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Dr. Geert
Verhelst, ISBN 9080778467
- Signatuur en eigenschappen van kruiden,
Yvonne Maessen
- De Taal der Kruiden, Mellie Uyldert, ISBN, 90 6010 139-1
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
FacebookMeer tips op facebook!
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en op "volgen" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|