Brandnetel - Kruidengeheimen



Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Brand new ‘brandnetelnieuws’

Dialoog tussen twee herboristen boordevol passie voor kruiden en ander ‘wilds’ uit de natuur:
de Belgische Daniëlle Houbrechts (kruidjes.be) en de Nederlandse Andrea Bleeker (www.kruidengeheimen.nl).

Ze zijn er weer, ik heb ze vandaag begroet. Wat doe jij met brandnetels Andrea?


Andrea: Foto’s van maken! Op die manier leer ik de planten nog beter kennen. In het voorjaar zijn de stekels duidelijk zichtbaar, later in het jaar worden ze minder stekelig. Maar ik vind de brandnetel ook mooi in bloei en het zaad ziet er ook prachtig uit.
Verder maak ik er regelmatig thee of soep van. De soep eet ik trouwens alleen als ik een dagje thuis blijf, want de brandnetel werkt super reinigend en dan kan je beter in de buurt van een toilet blijven…

En jij Daniëlle? Wat doe jij met brandnetels en wat merk jij op als je brandnetels eet?


Daniëlle: Brandnetel zuivert je lichaam vooral in het voorjaar. Wanneer ze prikken werken ze sterker dan later in het jaar. De brandnetel zorgt ook voor aanmaak van rode bloedlichaampjes. Bepaalde mineralen in brandnetels stimuleren onze botten om kalk vast te houden. De plant zorgt ook voor ijzeropname en helpt reuma en jicht voorkomen.
Brandnetelwortels activeren onze nieren. Die komen hierdoor in een netelige situatie terecht en gaan extra actief aan het werk. Brandnetel ruimt de afvalstoffen in ons lichaam op. Zelfs met niergruis maakt hij korte metten. Als je een paar dagen na elkaar wat gedroogde of verse brandnetel eet, ziet je urine er eerst wat donkerder uit en ruikt die iets sterker. Je moet ook iets vaker naar het toilet. Brandnetels moeten soms zoveel troep uit je lichaam wegwerken dat je nieren niet meer kunnen volgen en blokkeren. Dan ga je nauwelijks nog naar het toilet. Stop dan onmiddellijk met brandnetels eten. Maar als alles normaal blijft lopen … maak dan thee, doe brandnetelblaadjes door je puree, strooi ze in de soep, of vlij gedroogde fijn gemixte brandnetels over je rauwkostschotels, maar overdrijf niet.

Brandnetel - Kruidengeheimen  Brandnetel - Kruidengeheimen
  Brandnetel - Tuinliefhebber  brandnetel - kruidengeheimen
De brandnetel is een bron van vitaminen en mineralen.
(vitamine A, B, C, D, E, ijzer, kalk en nog veel meer!)
In het voorjaar prikken de brandnetels meer dan later in het jaar.

De kracht is in het voorjaar dan ook sterker.

Wortel van de brandnetel
Brandnetel - Tuinliefhebber
 

Doe jij verder nog iets met de brandnetel Andrea?

Andrea: Van de brandnetel maak ik ook olie en crème. Bij een jeukende eczeemhuid vind ik dit één van de beste middelen. Dan doe ik er nog een paar druppeltjes etherische olie van munt bij, deze geeft een verkoelende werking. Bij puistjes kun je brandnetelcrème gebruiken om het vuil uit de huid te trekken en de huid te helen.
Mensen zijn soms bang dat de crème “prikt”, net als de brandnetel zelf, maar zodra de brandnetel verwarmd is, verdwijnt het zuur wat de irritatie veroorzaakt. Daarom prikt de thee en de soep ook niet.

Daniëlle, ik begreep dat jij een grote fan bent van brandnetelzaad?

Daniëlle: Uiteraard! Brandnetelzaad is superfood uit de natuur! Als je bijnieren het laten afweten, maak je niet meer voldoende hormonen aan en voel je je moe en ellendig. Brandnetelzaad kan je er weer bovenop helpen, want dezelfde waardevolle stoffen van de brandnetel zelf vind je hier geconcentreerd in terug. Brandnetelzaad zit barstensvol hormonen, mineralen en vitaminen! Het geeft energie, ondersteunt bij stress en burn-out, en helpt je om jong te blijven. Dus? Aan het werk! Knip de groene onrijpe zaadjes, die in trosjes aan de brandnetel hangen, af. Droog ze. Dat is echt wel heel noodzakelijk, want verse zaadjes kunnen te sterk werken: je zou er slecht van kunnen slapen. Het duurt wel even voor ze droog zijn, want er zit heel wat olie in. Zeef de gedroogde zaadjes en haal er zo alle vuiltjes en steeltjes uit. Roer in de zeef met een houten lepel en vang de zaadjes op. Bewaar ze op een warme, donkere plek. Meng de zaadjes met sesamzaadjes of grof zeezout en doe ze in een strooivat. Strooi de zaadjes over je gerechten, sla en ander rauwkost. Verwerk ze in brood, smoothies en havermout, zodat je ongeveer een theelepel per dag naar binnen krijgt.

 Brandnetel - Kruidengeheimen  Brandnetel - Kruidengeheimen
Brandnetelzaad, een superfood!
Knip takjes met groene zaden van de plant, laat ze goed drogen en zeef de blaadjes en stengels eruit.
  brandnetel - kruidengeheimen

Wist je dat ze voedsel vroeger in brandnetelbladeren bewaarden Daniëlle?

Andrea: De winkelier wikkelde boter, vis en vlees in brandnetelbladeren om de producten langer vers te houden. Want in de brandnetel zitten stoffen die de bacteriegroei tegengaan. 
Tja, ik heb geen idee of mijn huidige slager het waardeert wanneer ik hem een zak brandnetels geef met de vraag of hij mijn vlees daarin wil verpakken ...

Met een kruidige groet van Daniëlle en Andrea!

Brandnetel - Tuinliefhebber 
In de kruidengeneeskunde wordt de plant bij verschillende klachten aangeraden:
o.a. bij spijsverteringsklachten, zoals verstoppingen en aambeien,
bloedarmoede, menstruatieklachten.
De brandnetel wordt ook graag gebruikt door mensen met reumatische klachten
.

Reinigende brandnetelsoep:

Ook te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=zRU6OrQrolU

Benodigdheden:
-    vers geplukte brandnetels (plukken vóór de bloei!)
-    venkelknol
-    ui
-    prei
-    knoflook
-    (of andere groenten die je nog hebt liggen of waar je voorkeur naar uit gaat)
-    2 a 3 bouillonblokken of een eetlepel Keltisch Zeezout
-    staafmixer

Was de groenten en de brandnetels. Knip de brandnetels in grove stukken en het grootste gedeelte van de groente in grove stukken. Houdt nog wat groente apart.
Doe de groente en het Keltisch Zeezout  in een halve liter water en laat het koken. Zet het dan ca. 20 minuten zacht op het vuur. 
Ga er dan met de staafmixer doorheen zodat de soep vloeibaar wordt.
Schenk er dan nog ruim 1 liter water bij.
Nu kun je er nog wat fijn gesneden groente aan toevoegen en eventueel een scheutje ketjap of een eetlepel mosterd.
Laat het nog een tijdje pruttelen. Voeg eventueel nog extra zout & peper toe.

Eet smakelijk!

* In plaats van bouillonblokken maak ik gebruik van Keltisch Zeezout. Dit is een onbewerkt zout die ook andere mineralen bevat en zeer smakelijk is. Ik doe ongeveer een eetlepel Keltisch Zeezout in 1,5 liter soep, samen met een beetje peper en ik gebruik tegenwoordig geen bouillonblokken meer.


Dit artikel is in de lente van 2017 geplaatst in het tijdschrift "De Tuinliefhebber".


Terug naar kruidenoverzicht


Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Meer tips op facebook:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.