Boekweit
Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Boekweit in de
keuken
Boekweit is een gewas dat vroeger rijkelijk in Nederland groeide. Het werd dan
ook veel gegeten. Tegenwoordig is het bijna vergeten. Dat is jammer, want het
kruid heeft heel goede eigenschappen.
Ten onrechte wordt boekweit vaak tot de granen gerekend. Hoewel de plant er
veel overeenkomsten mee heeft, is het toch geen graan, maar behoort het tot de
duizendknoopfamilie.
Boekweit bevat veel
mineralen, zoals magnesium, ijzer, kalium en fosfor en veel vitamine B.
Van de plant worden vooral de zaden gebruikt. Het zaad heeft een harde
schil. Als deze is verwijderd, kun je het op verschillende manieren in de
keuken gebruiken:
Zaadkorrels
Geroosterd als tussendoortje, in een
salade of meegebakken in koekjes
Kiemgroente, gemaakt van de zaden
Vervanger van rijst
Een smoothie wordt romiger met gemalen boekweitzaad
Grof gemalen
zaden (boekweitgrutten)
Gruttenpap,
gruttenbrij en gruttenkoek (wil je dat het gerecht niet slijmerig wordt,
rooster dan voor gebruik de zaden)
Fijn gemalen
zaad (meel)
Het meel is te gebruiken in de pannenkoeken,
cake, brood, etc. Vervang ca. 25 procent van het meel dat je normaal gesproken gebruikt,
zoals tarwe of spelt, door boekweitmeel.
De plant is o.a. te herkennen aan de bloedrode stengels en het hartvormig blad.
Onder: harvormige boekweitzaadjes aan de plant
Uiterlijk
Op de
foto’s zie je hoe de plant eruit ziet. Vroeger dacht men dat de Schepper
kenmerken aan geneeskrachtige planten had gegeven, zodat men kon zien waar het
kruid voor bedoeld was. Wanneer je de bloedrood gekleurde stengels ziet en de
hartvormige bladeren en zaden, zou je bijna denken dat het kruid goed is voor
hart- en bloedvaten….
Bloedvaten
Boekweit
werd vroeger niet alleen beschouwd als eetbaar, maar ook als geneeskrachtig gewas.
Men gebruikte het vooral bij klachten aan de bloedvaten en dan vooral van de kleinste
bloedvaatjes, de haarvaten. Het kruid werd aangeraden bij broze haarvaten,
spataderen, zware benen, bloedproppen, hoge bloeddruk en aambeien. Boekweit
verbetert de doorstroming van de aders en tegelijk de kwaliteit van het
cholesterol.
Hoewel je van een arts waarschijnlijk niet
het advies zult krijgen om boekweitzaadjes te eten, worden ze wél gebruikt om
medicijnen van te maken. De farmacie haalt een stofje uit het zaad dat men
‘rutine’ noemt. Onderzoek heeft aangetoond dat dit stofje de klontering van het
bloed vermindert en ontstekingen remt.
Bijenplant
Boekweit trekt bijen
aan. Strooi het zaad bij voorkeur op een stuk grond waar de aarde schraal is. De
plant groeit het liefst op arme grond. Je mag absoluut geen extra voedingsstoffen
geven, want daarmee groeit de niet stevige plant de hoogte in en gaat ze, bij
een storm, tegen de vlakte.
Vroeger maakte de
‘grutter’ boekweitgrutten van de zaadkorrels. Boekweitgrutten waren goedkoop en
vooral de armen maakten er pap van. Omdat de meeste grutters ook een winkeltje
hadden waar ze boekweit en andere droge waren verkochten, zoals erwten, bonen
en meel werd het woord ‘grutter’ ook gebruikt voor een kruidenier.
Het woord ‘grutter’ betekent volgens het
woordenboek echter ook ‘een bekrompen persoon’.
De
doppen die bij de grutter overbleven, werden gebruikt als vulsel in kussens en
kinderbedjes. Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen (zoals ondergetekende) die
heerlijk slapen op een kussen van boekweitdoppen!
Vorig
jaar heb ik in de natuurwinkel een zak boekweitzaadjes gekocht en ze in mijn tuin
uitgestrooid. Helaas hebben de vogeltjes het grootste deel daarvan opgegeten,
maar het resterende zaad heb ik zien ontkiemen en uitgroeien tot volwassen
planten.
Het
zaad kun je ook alleen laten ontkiemen en dan de jonge scheutjes eten. Ze bevatten
veel energie en zijn daarom heel gezond om te eten.
Recept kiemen
Er zijn speciale
kiembakjes te koop, maar je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld een zeef of
een kaasdoek.
Spoel een paar eetlepels zaden af en laat ze een nacht in water weken.
Spoel ze opnieuw af en laat ze uitlekken (wel bedekken want ze moeten in
het donker staan).
Daarna twee keer per dag spoelen en laten uitlekken. Na één of twee dagen zie
je de kiemen groeien. Na een dag of vier kun je ze eten. Strooi ze bijvoorbeeld
in een salade.
Van de bovengrondse
delen van de boekweitplant kan thee worden gemaakt. Er zit geen specifieke geur
of smaak aan de plant en is minder krachtig dan het zaad. Daarom kun je beter kiezen voor een andere kruidenthee.
Ik hoop dat jullie
zelf verder op zoek gaan naar meer informatie en naar recepten.
Ik hoor graag wat jullie ermee hebben gedaan!
September 2015
Andrea Bleeker
Filmpjes over kruiden
Abonneer je op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen
FacebookJe kunt me volgen op twee facebookpagina's: - Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts - Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
|