|
Rozenbottelsap
Hier kun je zien hoe je rozenbottelsap maakt, eventueel kun je daar later jam/gelei van maken: YouTube.
Krachtige Rozenbottels
‘Heb je zin om naar Vlaanderen te komen om samen met
mij rozenbottelconfituur te maken?’
Wanneer ik deze leuke vraag in mijn mailbox zie, plan ik meteen een paar
dagen België. Manlief kan zich ook vrijmaken, maar of hij het leuk vindt om een
paar dagen tussen babbelende kruidenvrouwen te vertoeven? Gelukkig houdt hij
van fietsen en kan hij zich vast wel vermaken in de prachtige omgeving van de
gemeente Heers.
Bovenstaande vraag kwam van Daniëlle Houbrechts, een 66-jarige vlotte dame die
inmiddels twintig kruidenboeken op haar naam heeft staan en ook echt álles over
de roos en haar vruchten, de bottels, weet. Regelmatig is
zij in kasteeltuinen of op andere prachtige locaties te vinden waar zij
lezingen en workshops over de roos mag verzorgen. De reden dat ik graag met een
deskundige met de bottels aan de slag wil gaan, is dat ik het zelf zo’n grote
klus vindt om de rozenbottels tot jam (confituur op z’n Vlaams) te verwerken.
Ik ben er altijd uren mee bezig en dan hou ik slechts een klein beetje jam over. De
meeste jaren sla ik de rozenbottels daarom over, hoewel dat zonde is want deze
vrucht is zeer waardevol.
Tweede wereldoorlog
Vlak na
de tweede wereldoorlog was er een nijpend tekort aan vers fruit. Door onderzoek
wist men dat de concentratie aan vitamine C in rozenbottels vele malen hoger is
dan in sinaasappels. Verder bevatten deze bottels ook vitamine A en B en de
mineralen kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, silicium en zink. Ouders
kregen van de overheid het advies rozenbottels aan hun kinderen te geven. Het
merk Roosvicee is in die tijd de rozenbottelsiroop gaan maken om te voorzien in
de behoefte. Nu, ruim zeventig jaar later, krijgen nog steeds veel kinderen in
de groei deze vitaminerijke drank. De naam is trouwens afgeleid van
“Rozenbottel-Vitamine-Cee”.
Welke
bottels
Je kunt alleen de vruchten van wilde rozen verwerken tot siroop of jam,
zoals de hondsroos, rose egelantier of Japanse rimpelroos. Eén van de
kenmerken van deze rozenstruiken is dat de rozenblaadjes in de zomer
heerlijk geuren. Je ziet deze struiken vaak in gemeenteperken. In
de tuin van Daniëlle staan de rozenbottels er prachtig bij en na
aankomst krijg ik al snel een mandje in mijn handen gedrukt die ik mag
vullen met rozenbottels.
Geneeskracht
De roos is het symbool van de liefde en haar vrucht, de rozenbottel wordt
al eeuwenlang aangewend om aan te sterken na ziekte, bij vermoeidheid, maar ook
als ondersteuning bij zwangerschap. Bij koorts, griep, verkoudheid en hoest kan
de rozenbottel de klachten verlichten.
De middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen heeft over de
Hondsroos gezegd:
‘De hondsroos is zeer warm. Iemand
die last van de longen heeft zal hondsroos met zijn bladeren fijnstampen en er
rauwe honing bijvoegen...en zal een drank verkrijgen die hij vaak zal innemen:
hij zal aldus het rotten van zijn longen verwijderen en hun gezondheid
teruggeven... ‘. (Bron)
Toepassingen
Rozenbottels kunnen rauw worden gegeten. Omdat het
vruchtvlees zuur en wrang van smaak is en de bittere zaadjes van weerhaakjes
zijn voorzien, worden ze echter voornamelijk gedroogd, gekookt of verwerkt in verschillende
recepten.
Gedroogd worden de bottels als (meest tot poeder vermalen) “superfood” over
bijvoorbeeld kwark of yoghurt gestrooid.
Thee maak je door een eetlepel verse of gedroogde rozenbottels met een liter
koud water zacht aan de kook te brengen. De zaadjes mogen erbij. Draai het vuur uit wanneer het kookt en
laat het nog tien minuten trekken voordat je het zeeft en drinkt. Een eventueel
overschot kun je in een thermosfles bewaren.
Van afgekoelde rozenbottelthee kan ijsthee gemaakt worden door een paar takjes
munt, een schijfje citroen en een eetlepel honing toe te voegen.
Rozenbottelsiroop en rozenbotteljam kun je bij de supermarkt verkrijgen, maar je kunt het ook zelf maken:
Om jam
(confituur)te maken spoel je de verse bottels schoon
en haal je de steeltjes en kroontjes eraf. Snij ze in stukken of gebruik de
grove rasp van je keukenmachine. Overgiet de stukjes bottel met een ruime
hoeveelheid koud water en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur uit
en laat het een nachtje staan.
De volgende morgen kun je het sap opvangen met behulp van een zeef of neteldoek. Druk het sap goed uit de
pulp.
De pulp heb je niet nodig voor de jam. Je kunt het drogen om later thee van te maken. Teruggeven
aan de natuur is ook een optie: De vogels zullen van de zaadjes smullen.
SuikerRozenbottelsap is niet lang houdbaar. Om de houdbaarheid te verlengen wordt er
daarom altijd (veel) suiker aan toegevoegd.
Voor de traditionele manier van jam maken voeg je bij je verkregen
rozenbottelsap
vers geperst citroensap, suiker en pectine. Dit laatste is onder andere
een bestanddeel van appels. Pectine zorgt ervoor dat jam
stijf wordt. In gedroogde vorm is pectine
bij de meeste reformzaken verkrijgbaar. Wanneer je
dit niet kunt vinden, kun je bij de supermarkten
geleisuiker verkrijgen. Dit is suiker waar pectine aan toegevoegd is.
Neem dan
de halfzoete variant. Op de verpakking staat aangegeven hoe je het
precies moet
verwerken.
Je kunt er ook nog ander fruit aan toevoegen zoals appels of peren. Daniëlle
voegde er druivensap aan toe. De bereiding blijft hetzelfde.
Zet schoongemaakte glazen potjes klaar met een schroefdeksel. Vul ze
tot de
rand en draai de deksel er meteen op.De jam
wordt pas stijf wanneer het volledig afgekoeld is. Buiten de koelkast is deze jam minstens een half jaar houdbaar wanneer je meer dan de helft van het
gewicht van je fruit aan suiker toevoegt. (Dus bij één kilo fruit
minstens 500 gram suiker.)
Wanneer je minder suiker wilt gebruiken is jam minder lang houdbaar. Door je
jam te wecken ontstaat er in de pot een vacuüm en dit zorgt voor een langere
houdbaarheid. Op internet vind je hier meer informatie over.
Rozenbottels fijnsnijden of fijnhakken in een keukenmachine. Overgieten met een flinke hoeveelheid water. Koken. Vuur uit en een nacht laten staan. De dag daarna moet de vloeistof gezeefd worden. Op de foto wordt dat met een neteldoek gedaan. Daarna wordt de vloeistof gekookt met suiker en pectine (volg het recept op de verpakking). Daarna in potjes, vullen tot de rand. Deksel er meteen op draaien.
Daniëlle heeft in de zomer rozenazijn gemaakt door
geurige rozenblaadjes te overgieten met natuurazijn. Dit heeft ze in een
donkere kast gezet (af en toe geschud). Na een week of drie heeft ze de
bloemblaadjes er weer uit gezeefd. De azijn die overbleef ruikt heerlijk naar
rozen.
Dit artikel schrijf ik met mijn arm verpakt in een theedoek doordrenkt met haar
rozenazijn.
Ik zal je uitleggen waarom: In Nederland zijn de spinnen klein en pak ik ze op
met een doekje en gooi ik ze naar buiten. In België zat een spin naast mijn bed
die tig tikkeltjes groter was,
maar volgde ik dezelfde handeling. Hij bleek echter handiger dan zijn Hollandse
maatjes en voordat hij ontsnapte beet hij me nog even flink in mijn arm. Ik
hield er een pijnlijke, opgezette arm aan over. De rozenazijn die ik van
Daniëlle meekreeg werkt pijnstillend en verkoelend.
De azijn kun je gebruiken om diverse klachten te verlichten, zoals van een
kneuzing, hoofdpijn of insectensteek. Verdun de azijn met een beetje water en
maak een doek nat met deze verdunde azijn. Bevestig het op je lichaam en laat
het zitten zo lang het goed voelt.
De rozenazijn smaakt overigens ook heerlijk in een salade.
Sneller?
Je vraagt je misschien af of de methode waarop Daniëlle de
jam maakte uiteindelijk sneller was dan de mijne.
Ha, ik durf het bijna niet te zeggen…. Ik peuterde vooraf alle pitjes
uit de
bottels omdat ik gehoord had dat die de jam bitter laten smaken.
Aangezien de
jam van Daniëlle heerlijk en niet bitter smaakt, sla ik die handeling
voortaan over en kan het dus een stuk sneller. Mijn frambozen,
druiven en bramen hangen inmiddels rijp aan de struiken,
dus ik ben van plan straks verschillende combinaties te maken, waardoor
we het
hele jaar van heerlijke zelfgemaakte jam kunnen genieten!
Augustus 2017 Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl
Daniëlle laat mij zien hoe ze met een neteldoek de vloeistof uit de pulp haalt.
Foto boven : Hondsroos Deze naam hebben ze aan deze struik gegeven
omdat men vroeger de wortel van deze struik gebruikte om te genezen van een
beet van een dolle hond.
De geurige bloembladeren van de wilde roos geven een heerlijke smaak af aan water. Pak ze pas van de struik voordat het laatste zuchtje wind ze meeneemt. Dan kunnen de bijen er zo lang mogelijk van genieten en gaat het groeiproces tot rozenbottels gewoon door. Laat de bloemblaadjes een paar uur in het water trekken voordat je ze eruit zeeft.
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ
Facebook
Wil je meer over kruiden weten? Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|
|