Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Pompoenen -Kruidengeheimen 

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Pompoenen zijn gezond!          

Tot een paar jaar terug werd de pompoen vooral gebruikt als decoratie. Tegenwoordig worden ze steeds vaker in de keuken gebruikt en terecht, want een pompoen is hartstikke gezond! 
Ze zijn een bron van vitaminen en mineralen, vooral van vitamine A en C en van kalium, ijzer, magnesium en calcium. Deze stoffen stimuleren onze levenskracht en dat hebben we nodig om ons lichaam goed te laten functioneren.

Pompoen   Pompoen

Zwangerschap en zogen
Met een beetje fantasie kun je in de vorm van een pompoen een zwangere buik of volle borst zien. Vroeger ging men er vanuit dat de Schepper ons daarmee de functie van de groente kenbaar wilde maken. Daarom werd de pompoen gezien als symbool voor de vruchtbaarheid. Tegenwoordig is uit onderzoek gebleken dat pompoenen inderdaad goed voor zwangere en zogende vrouwen zijn, maar ook voor vrouwen die graag zwanger willen worden. De pompoen bevat foliumzuur en dit is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarnaast helpt het de aanstaande moeder om overtollige vocht af te voeren bij opgezette handen en voeten. Na de bevalling stimuleert de pompoen de productie van moedermelk. De vader mag ook mee-eten, want de pompoen geeft energie en dat kun je zeker gebruiken met een nieuwe baby in het gezin.
Vanwege de vele vezels in het vruchtvlees wordt de groente ook aangeraden bij een moeilijke stoelgang. Daarnaast wordt de pompoen soms in gezichtscrèmes verwerkt om het verouderingseffect van de huid te verminderen. Wees creatief en maak je eigen gezichtsmasker!
 

Pompoenen -Kruidengeheimen

Prostaat

Voor therapeutisch gebruik worden vooral de zaden en/of pitten gebruikt. Die hebben voornamelijk een opbouwende werking voor de blaas en de prostaat. Bij verschillende soorten klachten hieraan worden pompoenpitten aangeraden. Mannen boven de veertig jaar doen er goed aan om regelmatig de pitten te eten om te voorkomen dat ze op latere leeftijd prostaatklachten krijgen.
Wanneer de vrouw vroeger pompoenpitten at, zou ze daarmee zonder woorden de man uitnodigen tot het bedrijven van de liefde.
De zaden hebben ook een worm- en parasieten bestrijdende werking. Ze werken mild en zijn daarom vooral  voor kinderen en zwangere vrouwen geschikt. Voor anderen is de behandeling met pompoenpitten waarschijnlijk te licht, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.
Bij lichamelijke klachten wordt aangeraden gedurende enkele maanden tweemaal daags één tot twee eetlepels pompoenzaad te gebruiken. Laat je eventueel adviseren door een deskundige.
De zaden van de meeste pompoenen hebben aan de buitenkant een hard schilletje dat lastig is om eraf te halen. Daarom worden vooral de zaden van de “naaktzadige” pompoenen gebruikt.
Deze zijn groen en kun je over een toetje of salade strooien of als snack eten. Je kunt ze eventueel fijnmalen voor gebruik of roosteren. In dat laatste geval zijn ze nog iets lekkerder dan rauw.

 

Eetbaar

Er zijn verschillende soorten eetbare pompoenen, zoals de oranje, groene of flespompoen.
Let er wel op dat je geen kalebas neemt. Die is bitter van smaak en wordt afgeraden om te eten. (Je herkent de kalebas aan zijn dikkere schil. Tegelijk is het vruchtvlees  veel harder en moeilijk te snijden.)
Alle bovengrondse delen van de pompoenplant zijn eetbaar. Ik geef je hierbij graag een overzicht:


Bloemen:
Bloemen kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. In sommige buitenlandse keukens worden ze bijvoorbeeld gevuld met rijst.


Bladeren: 

Gebruik alleen mooie en frisse bladeren. Je kunt er thee van maken, rauw in een salade versnipperen of gekookt of gebakken verwerken in een gerecht
. (Alternatief voor spinazie.)

Schil en Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is rauw moeilijk te verteren, daarom wordt het voornamelijk gekookt of geroerbakt. De pompoen is familie van de courgette en in plaats van courgette kunt je de pompoen in allerlei gerechten gebruiken. Maar denk ook aan een hutspot of saus voor de spaghetti. Op het internet kun je leuke ideeën opdoen. De schil van de pompoen mag ook gebruikt worden.

Pompoenmeel:
Het vruchtvlees kan gedroogd en vermalen worden tot een soort meel. Het is moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt het zelf maken. Met dit meel kun je bakken (er zitten geen gluten in) of als basis voor soepen en groenteschotels gebruiken.

Pompoenpitten:
Te gebruiken in allerlei recepten.

Pompoenpit-olie:
Geperst uit de zaden is het te gebruiken in een salade, of als kuur. Neem in dat laatste geval driemaal daags een eetlepel.


Uitwendig helpt de pompoen wonden te helen, pijn te verzachten en de huid te reinigen. Leg plakjes pompoen op de huid, of maak er een papje van.

pompoensoep-kruidengeheimen    pompoen - kruidengeheimen

Tenslotte geef ik je graag het recept van mijn favoriete pompoensoep:

Pompoensoep

Nodig voor 1,5 à 2 liter soep:
1 kleine pompoen
2 à 3 flinke winterwortels
stukje geraspte verse gember (ongeveer 1,5 cm)

2 uien
2 teentjes knoflook
eventueel restjes groenten zoals knolselderij, venkel of bloemkool
roomboter of olie (bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie)

bouillonblokjes of wanneer je de soep zelf wilt kruiden: peper, zout, kerrie en chilipeper

staafmixer

Bereiding:
Snij de pompoen in grove stukken en haal de pitten en de zaadlijsten eruit. De schil hoeft er niet af. Snij de pompoen daarna in kleinere stukken en snij de andere groenten in grove stukken.
Bak alle groente even aan in de roomboter of olie. Doe ze daarna met de geraspte gember in een grote pan en giet daar ruim een liter kokend water bij. Laat alles ongeveer twintig minuten zacht doorkoken. Wanneer de groenten gaar zijn kun je alles met een staafmixer fijnmalen. Voeg eventueel nog extra water toe tot de gewenste dikte.
Maak de soep op smaak af met bouillonblokjes of met kerrie, chilipeper, peper en zout.

Wist je trouwens dat pompoenen licht verteerbaar zijn en dat ze per 100 gram maar 26 Kcal bevatten?

Eet smakelijk!!

November 2012
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Pompoenen -Kruidengeheimen


Index


 

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.