Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Pompoenen
zijn gezond!
Tot een paar jaar terug werd de pompoen vooral gebruikt als decoratie. Tegenwoordig worden ze steeds vaker in
de keuken gebruikt en terecht, want een pompoen is hartstikke gezond!
Ze zijn een bron van vitaminen en mineralen, vooral van vitamine A en C en van
kalium, ijzer, magnesium en calcium. Deze stoffen stimuleren onze levenskracht
en dat hebben we nodig om ons lichaam goed te laten functioneren.
Zwangerschap
en zogen
Met een beetje fantasie kun je
in de vorm van een pompoen een zwangere buik of volle borst zien. Vroeger ging
men er vanuit dat de Schepper ons daarmee de functie van de groente kenbaar
wilde maken. Daarom werd de pompoen gezien als symbool voor de vruchtbaarheid. Tegenwoordig
is uit onderzoek gebleken dat pompoenen inderdaad goed voor zwangere en
zogende vrouwen zijn, maar ook voor vrouwen die graag zwanger willen
worden. De pompoen bevat foliumzuur en dit is belangrijk voor de vroege
ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarnaast helpt het de aanstaande moeder
om overtollige vocht af te voeren bij opgezette handen en voeten. Na de
bevalling stimuleert de pompoen de productie van moedermelk. De vader mag ook
mee-eten, want de pompoen geeft energie en dat kun je zeker gebruiken met een
nieuwe baby in het gezin.
Vanwege de vele vezels in het
vruchtvlees wordt de groente ook aangeraden bij een moeilijke stoelgang. Daarnaast
wordt de pompoen soms in gezichtscrèmes verwerkt om het verouderingseffect van
de huid te verminderen. Wees creatief en maak je eigen gezichtsmasker!
Prostaat
Voor therapeutisch
gebruik worden vooral de zaden en/of pitten gebruikt. Die hebben voornamelijk
een opbouwende werking voor de blaas en de prostaat. Bij verschillende soorten
klachten hieraan worden pompoenpitten aangeraden. Mannen boven de veertig jaar doen
er goed aan om regelmatig de pitten te eten om te voorkomen dat ze op
latere leeftijd prostaatklachten krijgen.
Wanneer de vrouw
vroeger pompoenpitten at, zou ze daarmee zonder woorden de man uitnodigen tot
het bedrijven van de liefde.
De zaden hebben ook een worm- en parasieten
bestrijdende werking. Ze werken mild en zijn daarom vooral voor kinderen en zwangere vrouwen geschikt.
Voor anderen is de behandeling met pompoenpitten waarschijnlijk te licht, maar
je kunt het natuurlijk altijd proberen.
Bij lichamelijke
klachten wordt aangeraden gedurende enkele maanden tweemaal daags één tot twee eetlepels
pompoenzaad te gebruiken. Laat je eventueel adviseren door een deskundige.
De zaden van de meeste pompoenen hebben aan de buitenkant
een hard schilletje dat lastig is om eraf te halen. Daarom worden vooral de
zaden van de “naaktzadige” pompoenen gebruikt. Deze zijn groen en kun je over een toetje of salade strooien of als snack
eten. Je kunt ze eventueel fijnmalen voor gebruik of roosteren. In dat laatste
geval zijn ze nog iets lekkerder dan rauw.
Eetbaar
Er zijn
verschillende soorten eetbare pompoenen, zoals de oranje, groene of
flespompoen.
Let er wel op dat je geen kalebas neemt. Die is bitter van smaak en wordt
afgeraden om te eten. (Je herkent de kalebas aan zijn dikkere schil. Tegelijk
is het vruchtvlees veel harder en
moeilijk te snijden.)
Alle bovengrondse delen van de pompoenplant zijn eetbaar. Ik geef je hierbij
graag een overzicht:
Bloemen:
Bloemen kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. In sommige
buitenlandse keukens worden ze bijvoorbeeld gevuld met rijst.
Bladeren:
Gebruik alleen mooie en frisse bladeren. Je kunt er thee van maken, rauw in een
salade versnipperen of gekookt of gebakken verwerken in een gerecht. (Alternatief
voor spinazie.)
Schil en Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is rauw moeilijk te verteren, daarom wordt het voornamelijk
gekookt of geroerbakt. De pompoen is familie van de courgette en in plaats van
courgette kunt je de pompoen in allerlei gerechten gebruiken. Maar denk ook aan
een hutspot of saus voor de spaghetti. Op het internet kun je leuke ideeën
opdoen. De schil van de pompoen mag ook gebruikt worden.
Pompoenmeel:
Het vruchtvlees kan gedroogd en vermalen worden tot een soort meel. Het is
moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt het zelf maken. Met dit meel kun je bakken (er
zitten geen gluten in) of als basis voor soepen en groenteschotels gebruiken.
Pompoenpitten:
Te gebruiken in
allerlei recepten.
Pompoenpit-olie:
Geperst uit de zaden is het te gebruiken in een salade, of als kuur. Neem in
dat laatste geval driemaal daags een eetlepel.
Uitwendig helpt de pompoen wonden te helen, pijn te
verzachten en de huid te reinigen. Leg plakjes pompoen op de huid, of maak er
een papje van.
Tenslotte geef ik je graag het recept van mijn
favoriete pompoensoep:
Pompoensoep
Nodig voor 1,5 à 2
liter soep:
1 kleine pompoen
2 à 3 flinke winterwortels
stukje geraspte verse gember (ongeveer 1,5 cm)
2 uien
2 teentjes knoflook
eventueel restjes groenten zoals knolselderij, venkel of bloemkool roomboter of olie (bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie)
bouillonblokjes of
wanneer je de soep zelf wilt kruiden: peper, zout, kerrie en chilipeper
staafmixer
Bereiding:
Snij de pompoen in grove stukken en haal de pitten en de zaadlijsten eruit.
De schil hoeft er niet af. Snij de pompoen daarna in kleinere stukken en
snij de andere groenten in grove stukken.
Bak alle groente even aan in de roomboter of olie. Doe ze daarna met de geraspte gember in
een grote pan en giet daar ruim een liter kokend water bij. Laat alles ongeveer
twintig minuten zacht doorkoken. Wanneer de groenten gaar zijn kun je alles met
een staafmixer fijnmalen. Voeg eventueel nog extra water toe tot de gewenste
dikte.
Maak de soep op smaak af met bouillonblokjes of met kerrie, chilipeper, peper
en zout.
Wist je trouwens dat pompoenen licht
verteerbaar zijn en dat ze per 100 gram maar 26 Kcal bevatten?
Eet smakelijk!!
November 2012
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl
Index
|