Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Oost-Indische Kers
“Het genezen van de ziekte nadat hij is uitgebroken,
is als het graven van een put wanneer men al dorst heeft (Chinees gezegde)
Je hoeft niet ziek te zijn om gebruik te kunnen maken van geneeskrachtige
kruiden. Sterker nog: als je regelmatig verschillende gezonde kruiden inneemt,
is de kans veel kleiner dàt je ziek wordt. Eén van de oorzaken van ziekte is
onbalans in het lichaam. Veel kruiden hebben een reinigende en ontzurende
werking en helpen je lichaam sterker te worden en daarmee om in balans te komen.
Een prachtig kruid die een lange geschiedenis kent als geneeskrachtig (en preventief
te gebruiken kruid) is de Oost-Indische Kers. De Oost-Indische Kers is een
eenjarige, kruipende/klimmende plant. Het is een kruid dat je niet veel in het
wild tegenkomt, maar eenmaal gezaaid, is de kans groot dat de plant zichzelf
weer uitzaait.
De bladeren werden vroeger vergeleken met een schild waarmee ridders zichzelf
beschermden en de bloemen met de met bloed besmeurde helmen. Wanneer je de helm
van de vijand had veroverd, werd dit gezien als een trofee. Daarom noemden ze
de plant "Tropaeolum", dat in het Latijn trofee betekent.
De bloemen werden vergeleken met een trofee en de bladeren met een wapenschild De bladeren schitteren 's morgens in de dauw Een salade met de bloemen en bladeren van de Oost-Indische Kers
De
meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat de bloemen van de Oost-Indische Kers
eetbaar zijn, maar ook het blad en de zaden kun je eten. De plant heeft een
scherpe smaak (de zaden zelfs heel scherp!). De meeste kinderen houden er niet
van. De plant wordt alleen rauw gegeten. Ze wordt niet gedroogd, want dan
verliest ze haar eigenschappen en je kunt haar niet invriezen. De plant heeft een sterk
ontsmettende werking en werd vroeger als natuurlijk antibioticum ingezet, ook
al werd dat toen niet zo genoemd. "Anti" betekent namelijk "
tegen" en "bio" betekent "leven". Je zou dus kunnen
zeggen dat synthetische antibiotica zich letterlijk en figuurlijk tegen het
leven keren. Ze kennen geen verschil tussen goed en kwaad en doden een heleboel
bacteriën, ook de goede. Daarom is de kans groot dat de darmflora ontregeld
raakt tijdens een kuur, waardoor veel mensen dan ook last van hun darmen
krijgen. Daar krijg je geen last van tijdens en/of na een kuurtje Oost-Indische
Kers die niet anti, maar vóór het leven is.
Oost-Indische Kers bevat heel
veel vocht en heeft ook veel water nodig om te overleven. Het is een makkelijk
hulpmiddel om te onthouden dat dit kruid vroeger werd gebruikt bij klachten die
te maken hebben met vocht, zoals verkoudheid en bij klachten aan nieren en blaas.
Je
kunt Oost-Indische Kers rijkelijk eten als je blaasontsteking hebt, infecties
van de geslachtsorganen, last hebt van je luchtwegen (verkoudheid, bronchitis,
hoest) of griep. Begin met het innemen van het kruid als de klacht nog niet
ernstig is. Wees uiteraard verstandig en ga naar een dokter als de klacht
ernstig wordt en het kruid niet aanslaat.
Er is ook een tinctuur van de Oost-Indische Kers verkrijgbaar, deze wordt
"Tropaeolum" genoemd. Een tinctuur is een alcoholische oplossing van een
kruid en werkt sterker. Daarom is het verstandig om even met een deskundige te
overleggen over de dosering.
Oost-Indische
Kers bevat heel veel vitamine B, C en E en onder andere de mineralen zwavel, jodium, ijzer,
fosfor en kalium.
Het
gebruik van Oost-Indische Kers stimuleert de spijsvertering en verbetert de vetvertering. Sommige mensen
constateren dat ze minder honger hebben als ze elke dag een paar blaadjes en
bloemen van de plant eten en gebruiken het als middel om af te vallen.
De
geneeskrachtige eigenschappen van de plant zijn dan wel nog niet erg bekend, maar
ze wordt toch vaak in moestuinen geplant, omdat zij bladluizen en rupsen van
het koolwitje wegtrekt bij andere planten en groenten. Soms krijgt de plant
last van bladluizen. Dit kan een teken zijn dat er tekort kalk in de grond zit.
(Je hoeft geen kalk te kopen; je kunt ook kapotte eierschalen rond je planten
strooien.)
foto 1: een knop van de Oost-Indische Kers foto 2: onrijpe zaadknop van de Oost-Indische Kers
Hoewel
het kruid alleen vers wordt gegeten, kun je de zaden langer bewaren door ze te
drogen of in te maken. Vroeger werden de zaden na drogen gemalen. Het scherpe
poeder werd gebruikt als vervanger voor peper in gerechten. De ingemaakte zaden
kun je in recepten gebruiken als een alternatief voor kappertjes.
Recept
‘Kappertjes’ van Oost-Indische Kers
Pluk
de groene, niet rijpe zaden en zet ze paar uur in flink gezouten water
om het vocht uit de zaden te trekken. Spoel ze goed af, laat ze uitlekken
en dep ze daarna droog. Doe de zaden in een jampotje en giet hier een
azijn
naar keuze overheen. Voeg enkele kruiden toe, zoals Laurier, Jeneverbes
en Tijm
of snij een ui in stukjes. Laat het mengsel minstens een maand staan.
Gebruik
de zaden door bijvoorbeeld een salade.
Er is nog veel meer interessante informatie te
vinden over Oost-Indische kers. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren
door er (ook) mee aan de slag te gaan, waardoor we de "put" (in
het spreekwoord waar ik het artikel mee begon) niet achteraf hoeven te graven.......
Augustus 2015 Andrea Bleeker www.kruidengeheimen.nl
YouTube kanaal
Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ
FacebookJe kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.
Index
|