|
Filmpjes over geneeskrachtige kruiden
Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.
Warmhartig Kaneel
Kaneel
is een specerij die vooral in de herfst en winter aan lekkernijen wordt
toegevoegd, zoals aan speculaas, kerstgebak en glühwijn. Waarom neemt
kaneel in kille maanden zo'n belangrijke plaats in?
Warmte De belangrijkste eigenschap van deze specerij is dat
kaneel de mens kan verwarmen. Kaneel zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt
en kan innerlijke kou verdrijven. Mensen met reumatische klachten hebben
vaak een slechte doorbloeding en zouden er goed aan doen kaneel te gaan
gebruiken.
Daarnaast kan kaneel lichaamsklachten verlichten die vooral in koudere perioden
voorkomen, zoals hoest, keelpijn en verkoudheid.
Kaneel bevat diverse mineralen en vitamine B en C.
Door onderzoek blijkt dat kaneel de bloedsuikerspiegel bij diabetes type II kan
verlagen. (Proefpersonen die een halve theelepel kaneel per dag innamen, merkten
allemaal een daling op).
Verder helpt kaneel het cholesterolgehalte in balans te brengen, het
afweersysteem te stimuleren door zijn antivirale en antibacteriële werking en de
spijsvertering te bevorderen.
Boom
De specerij komt van de kaneelboom en die groeit alleen in een vochtig en
warm klimaat met een minimumtemperatuur van 15 graden. De boom wordt ongeveer zeven
meter hoog en heeft een dikke, ruwe en papierachtige schors.
Kaneelstokjes komen van de schors: Vellen worden van de schors
geschaafd en in de zon gedroogd. Door het drogen krullen de vellen op en zo
ontstaan kaneelstokjes.
Poederkaneel ontstaat door het malen van de stokjes. Deze worden echter vaak
gemengd met het gedroogde, én goedkopere blad.
De bladeren van de kaneelboom zijn een deel van het jaar diepgroen en een ander
deel van het jaar rood.
De boom heeft in de bloeitijd geelwitte bloemen. Ze geuren onaangenaam en
worden gevolgd door eivormige, vlezig, paarse bessen met één zaad (lijkt wat op
een eikeltje).
In Nederland kun je een kaneelboom bijvoorbeeld in de kas van Hortus in Amsterdam
bezichtigen.
Import
Vanwege de veelzijdige werking wordt kaneel vanaf de veertiende eeuw
geïmporteerd naar Europa. Er bestaan vele varianten. De smaak is zoet of ietwat
bitter. De smaak hangt af van het herkomstland en de omstandigheden daar.
Kaneel komt o.a. uit India, China, Vietnam, Madagascar en Sri Lanka.
Kenners vinden de Ceylonkaneel de krachtigste en de lekkerste. (Cinnamomum verum of Cinnamomum zeylanicum). Je herkent deze
aan de fijne structuur van de bast. Deze stokjes zijn makkelijk te breken en
voelen bros aan. Bij supermarkten is meestal alleen de Cassiakaneel te koop.
Kaneelboom in de kas van Hortus, Amsterdam
Uitwendig
Wist je dat je kaneel
ook uitwendig kunt toepassen? Neem een voetenbad met een schepje kaneelpoeder:
De bloedsomloop in de voeten wordt gestimuleerd waardoor je in het hele lichaam
een warm gevoel zult ervaren.
Met dit water kun je ook een theedoek nat maken. Deze doek bevestig je als een kompres op
pijnlijke en/of koude plekken in het lichaam om de doorbloeding te stimuleren
en pijn te verlichten. Dek af met een handdoek en eventueel een kruik.
Inname:
Kook kaneel niet te lang mee met gerechten, dan wordt de smaak bitter. Gebruik regelmatig kaneel in gerechten, maar overdrijf de hoeveelheid kaneel per dag niet en kijk hoe je lichaam erop
reageert. Stop ermee als het je tegenstaat, er zijn nog genoeg andere
natuurlijke middelen om je klachten te verlichten.
Van een kaneelstokje kun je een heerlijke thee maken door er kokend water op te
gieten. Omdat er heel veel smaak aan een kaneelstokje zit hoeft hij niet na
eenmalig gebruik weggegooid te worden. Spoel hem schoon en leg hem weg om te drogen.
Op internet kun je talrijke recepten vinden met kaneel, bijvoorbeeld appelmoes:
Recept :
Zelf appelmoes maken
is heel makkelijk en veel gezonder dan appelmoes uit een pot:
Benodigdheden:
- een paar goudreinetten of jonagolds
- snufje kaneel of kaneelstokje
- eventueel een natuurlijk zoetmiddel (honing, ahornsiroop of oerzoet), maar
is niet noodzakelijk
Snij de appels in stukken en verwijder het klokhuis. In de schillen van appels
zitten de meeste vitaminen, dus die mogen erbij. Doe de appels in een pan met een
laagje water.
Wanneer je gebruik maakt van een kaneelstokje kun je die onder in het water
leggen en verwijderen als het klaar is. Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen
en laten drogen voor de volgende keer.
Kook de appels op gematigd vuur ongeveer tien minuten tot de appelstukjes uit
elkaar vallen. (De tijd hangt af van het soort appel.) Kijk tussentijds of er wellicht
nog meer water bij moet. Als het klaar is kun je het eventueel fijnmalen met
een staafmixer of gebruik een roerzeef.
Voeg als laatste een snufje kaneel toe. Een zoetmiddel is niet persé noodzakelijk.
Warm of koud opdienen.
Eet smakelijk!
Andrea Bleeker www.kruidengeheimen.nl December 2012
Bronnen:
Yvonne Maessen, Kruidenbundel, signatuur en eigenschappen van kruiden, deel 2
Groot Handboek geneeskrachtige planten,
Dr. Geert Verhelst, ISBN 97 89080778450
Index
|
|