Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtWeegbree

Smalle Weegbree
Smalle Weegbree 

“Het groeit onder onze voeten,
maar we kopen liever onzin voor een hoop geld”

Deze opmerking las ik pas op een forum en omdat hij goed past bij het kruid waar ik over ga vertellen vond ik het leuk om met deze tekst te beginnen. In de natuur groeien heel veel nuttige, eetbare en geneeskrachtige kruiden, maar we weten het niet (meer) en betalen grof geld voor de nagemaakte varianten.

Neem het kruid Weegbree

De Weegbree is één van de meest verspreide kruiden ter wereld. Waar je ook bent op deze aardbol, er is een grote kans dat je het kruid zult tegenkomen. Bij velen is de Weegbree wel bekend als het kruid dat kan helpen om de irritatie van brandnetelprikken weg te nemen. Maar hij kan veel meer! 

Er zijn verschillende soorten Weegbree, de bekendste zijn de Grote en de Smalle Weegbree. Qua werking lijken ze veel op elkaar, wil je precies het verschil weten dan verwijs ik je graag naar dit boek.
De Latijnse naam van Weegbree is Plantago en dit betekent "voetzool". Deze naam hebben ze de plant gegeven, omdat het brede blad van de Grote Weegbree lijkt op een voetafdruk en omdat het kleverige zaad zich verspreidt doordat men eroverheen loopt. Ook werd het blad van de Weegbree vroeger gebruikt om in primitief schoeisel te leggen voor een beter comfort van de voeten.

Weegbree
Het blad van Grote Weegbree werd vaak in schoenen gelegd en groeit vaak langs "Weegen".

Vroeger werd het kruid vaak gebruikt als wondkruid. Men ontdekte dat het kruid wondhelend, ontstekingswerend, bloedstelpend, infectiewerend en antibacterieel is. En laat ik de jeukwerende en schimmelwerende werking vooral niet vergeten te vermelden. Bij insectenbeten, blaren, schaafwonden, bloedende wonden, allergische huidaandoeningen, splinters, etc. kun je het blad kneuzen of er even op kauwen zodat de sappen van de plant vrijkomen. Hou het een tijdje tegen de huid aan of wrijf het over de huid heen. Wikkel er eventueel een verbandje om of doe er een pleister op, zodat de Weegbree zijn werk kan doen. Regelmatig verversen. 
Je kunt ook een olie of een crème van het blad maken: Verwarm het blad ongeveer 3 uur au bain mari* in kokos-, zonnebloem,- of olijfolie van de eerste persing, daarna zeven. De olie kun je gebruiken om de huid mee in te masseren, bij bijvoorbeeld  eczeem, acné, puistjes, psoriasis, kloven en aambeien.
(* au bain mari wil zeggen dat je de pot met vloeistof niet rechtstreeks op het vuur zet, maar in een pan met water)
Bij een verstuiking kun je een papje maken wat je op de pijnlijke plek bevestigt (voor het recept, zie het artikel over de smeerwortel). Bij een ontsteking in je mond kun je kauwen op het blad zodat de sappen vrij komen in de mond, daarna uitspugen. Probeer het zo lang mogelijk vol te houden.

      Grote Weegbree  Grote Weegbree
Bloeiwijze van de Grote Weegbree

Inwendig

De plant bevat vitamine B en C en daarnaast alle mineralen!! Weegbree helpt daarom de weerstand te verhogen.

Het kruid werkt als je het inneemt vooral goed op de luchtwegen (slijmoplossend, weefselversterkend en ontstekingsremmend). Dus erg goed bij verkoudheden en aanverwante klachten.
Daarnaast helpt het kruid de nieren te stimuleren om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren. En het kruid wordt gebruikt bij diverse klachten aan het spijsverteringsstelsel.

Je kunt thee van het kruid zetten, laat het water na het koken even afkoelen voor bereiding. Maak de thee niet met kokend heet water, dan worden waardevolle inhoudsstoffen vernietigd. Het kruid is ook erg goed om rauw in te nemen of maak gebruik van een tinctuur (dit is een alcoholische oplossing van het kruid). Een tinctuur werkt over het algemeen iets sterker dan het verse kruid en daarom is het altijd raadzaam even met de verkoper of een deskundige te overleggen of het kruid geschikt is. (Vooral reguliere medicijnen kunnen niet altijd met kruidentincturen worden gecombineerd).

Salade met weegbree  kruidenschaar

Recept van bovenstaande salade:

Kidneybonen (uit een potje deze keer) met stukjes fetakaas, komkommer, appel, een schep zelfgemaakt zoet/zuur (maar je kunt ook zoetzure augurken gebruiken) stukjes paprika en geroosterde zaden. Daarboven versnipper je een hand bladeren van de weegbree . (Gebruik eventueel een kruidenschaar, zie foto)
Gebruik de jonge bladeren van de weegbree, oudere bladeren worden taai. Als je regelmatig bladeren plukt zullen er steeds weer nieuwe bladeren verschijnen. 

Enkele andere manieren om Weegbree te gebruiken

- De thee kun je gorgelen bij keelklachten of bij pijnlijk en bloedend tandvlees.
- Bij kiespijn kun je kauwen op het blad van de Weegbree.

- Bij oorpijn kun je het blad kneuzen en in je oor stoppen.
- Je kunt een hoestsiroop van Weegbree maken.
- Het jonge blad is ook als spinazie te koken, of versnipper enkele bladeren op je boterham of over de opgediende soep.
- De zaden kunnen ook in gerechten worden verwerkt zoals in brood en koekjes.
- Van sommige Weebreesoorten worden de zaden gebruikt om de stoelgang te verbeteren. Te verkrijgen onder de naam:   Psylliumzaad.
- Gebruik het kruid het liefst vers, drogen van het kruid is lastig, het wordt snel zwart.
 
- Uit de hele plant kunnen goudkleurige en bruine verfstoffen gehaald worden.

Het oudere blad is minder lekker en moeilijker te bereiden door de vezels (nerven). Je kunt er nog wel gebruik van maken, maar verwijder dan de lange vezels.

Het artikel begon ik met de opmerking: “Het groeit onder onze voeten, maar we kopen liever onzin voor een hoop geld”.
Ik ben heel erg benieuwd of je gaat proberen om de Weegbree te gebruiken voordat je "onzin" koopt .........

Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Citaat van wijlen Mellie Uyldert: "Wie is het, die de taal der kruiden verstaat? Haastige voetstappen gaan over de weg — het stof waait over de wegberm, over de frisse blaadjes van de weegbree, over de rozetten van de paardebloem, over de dovenetel onder de heg en over de opgeheven kandelaartjes van het hondsdraf. De regen valt en wast de blaadjes weer schoon. Haastig gaan de mensen voorbij, gevangen in hun gedachten, in hun zorgen. Met geld en boodschappentas spoeden ze zich naar de drogist, naar de groentenwinkel — trappen op het uiengras dat hun soep zou willen kruiden en op de kamille, die bereid is hun pijn te verzachten. Terwijl zij met blinde ogen en dove oren door het zorgvolle leven jachten, leeft en werkt de ganse schepping om hen heen, om hen alles te schenken wat zij behoeven."

smalle weegbree  smalle weegbree
De bloeiwijze van de smalle Weegbree is prachtig om te zien.

Facebook
Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier.

Index