Kruidengeheimen

Terug naar kruidenmenu
Vlier  

De natuurlijke Vlierapotheek

Elk gezond lichaam heeft een zelfgenezend vermogen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld bij een wondje niets hoeft te doen. Het lichaam beschikt over de middelen om een wond weer te genezen.
Komt er onverwachts een indringer op ons lichaam, dan heeft het lichaam diverse mogelijkheden om te zorgen dat deze indringer niet naar binnen komt. De huid heeft een belangrijke beschermende functie, maar ons maagzuur bevat bijvoorbeeld bacteriedodende stoffen en zelfs de haartjes in de neus hebben een functie; zij zorgen dat schadelijke deeltjes niet in de longen terecht kunnen komen. Als indringers toch “binnen” weten te komen dan hebben we o.a. de  witte bloedlichaampjes die in staat zijn om bijvoorbeeld bacteriën te vernietigen.

Als al deze middelen nog niet voldoende zijn om de indringers op afstand te houden, dan heeft het lichaam gelukkig nog meer hulpmiddelen om deze niet gewenste vijanden uit te schakelen: Verkoudheid, griep, ontstekingen etc. zijn misschien vervelend en voor de meeste mensen nutteloos, maar ze hebben een functie!
Bij verkoudheid worden er grote hoeveelheden slijm én afvalstoffen uit het lichaam geloosd.
Bij koorts worden door de verhoogde temperatuur stoffen onschadelijk gemaakt.
Een ontsteking is niets anders dan een verdedigings-(re)actie op iets dat niet in het lichaam thuishoort. De lichaamstemperatuur wordt plaatselijk verhoogd om de indringers te vernietigen.

Wat doen de meeste mensen als de fabriek die ons lichaam aan het reinigen is, hard aan het werk is?  We nemen hoestonderdrukkers (een hoestbui kan met snelheden van 100 km per uur rommel mee naar buiten blazen). We nemen koortsverlagers, ontstekingsremmers en wat al niet meer terwijl ons lichaam aan het reinigen is.  Daarnaast laten we ons vooraf inenten met vaccinaties* om te voorkomen dat we ziekten krijgen die als doel hebben het lichaam te reinigen.


Wat is het gevolg van het onderdrukken en uitschakelen van het immuunsysteem?
Afvalstoffen blijven in ons lichaam en daarom vervuilt ons lichaam en slibt langzaam dicht. Zolang de afvalstoffen zich nog buiten de cellen bevinden, valt de schade nog mee. Het lichaam slaat afvalstoffen op in gewrichten, holtes en soms onder de huid (cellulitus). Het bewegen wordt wat moeilijker en misschien pijnlijker, maar verder blijft het lichaam in tact.

Lastiger wordt het als afvalstoffen de cellen binnentreden. Dan heb je kans op verkeerde celdelingen en andere verstoringen waardoor het zelfgenezend vermogen uit balans raakt.

Algemeen wordt aangenomen dat deze vorm van geneeskunde, waarbij het onderdrukken van het immuunsysteem centraal staat, al heel lang bestaat. Toch is het interessant om naar de geschiedenis te kijken. In 1878 is in Nederland de artseneed ingevoerd. Dat betekende dat elke nieuwe arts bij zijn beëdiging een eed moest afleggen. Deze eed was gebaseerd op de filosofie van een Griekse natuurarts, genaamd Hippocrates.
Hippocrates leefde ongeveer 400 jaar voor Christus en hij ontdekte destijds dat de natuur naar een optimaal functioneren streeft. Hij zag ziekte als een reactie van het lichaam om aan te geven dat er iets mis was. Ziekte was volgens hem een poging van het lichaam om het evenwicht te herstellen.

In de vorige eeuw is langzamerhand afstand genomen van deze natuurarts. Maar pas in 2003! is deze eed veranderd en hoeven nieuwe artsen niet meer naar deze natuurarts te verwijzen.
Wat het gevolg zal zijn van deze nieuwe filosofie om het immuunsysteem uit te schakelen zal in de toekomst blijken. Met mijn nuchtere verstand hecht ik echter meer waarde aan de uitspraken van Hippocrates.


Vlierstruik

Welke adviezen gaf Hippocrates bij vervelende lichaamsklachten?

Hij was een voorstander van REINIGEN!!!
Deze arts was van mening dat het lichaam gezond kon blijven als het zuiver was. Om iemand die ziek was de eerste stappen naar gezondheid te laten zetten, stimuleerde hij de uitscheidingsorganen met natuurlijke middelen. Zijn behandelmethoden bevatten niet alleen geneeskrachtige kruiden, maar ook oefeningen, waterbehandelingen, hygiëne, diëten etc.

Hij gaf in plaats van middelen die het immuunsysteem onderdrukken (waardoor ziekten niet plaats kunnen vinden) juist middelen die stimuleerden om op te ruimen en die het lichaam versterkten.
Hippocrates is slechts één van de beroemde geneesheren uit de geschiedenis die destijds de Vlierstruik roemde om zijn eigenschappen. De vlier werd “De Apotheek” genoemd vanwege de veelzijdige werking op de gezondheid en werd door de geneesheren gezien als een soort wonderstruik die alles kon genezen.

De vlier bevat inhoudsstoffen die de weerstand verhogen én bij griep, verkoudheid, virussen en bacteriën zal de vlier het lichaam helpen met reinigen. Waarschijnlijk moet je vaker plassen, maar het kan ook zijn dat je meer gaat zweten of zelfs koorts krijgt door het drinken van vlierthee. En bij al het vocht wat het lichaam verlaat zullen afvalstoffen meegenomen worden.
Ik heb een man gekend die kanker had en elke keer koorts kreeg na zijn chemokuur. Daarop volgde standaard een antibioticakuur waardoor de man nog meer verzwakte. Hij kreeg van een bezoeker een fles vliersap van de natuurwinkel omdat het goed voor zijn bloed zou zijn. Hij dronk 3x daags een klein glas. Vanaf dat moment heeft hij na de resterende chemokuren géén koorts meer gekregen. De vlier is namelijk ook in staat de lichaamstemperatuur te temperen als deze te hoog dreigt te worden.

Ook bij allerlei ontstekingen en reumatische klachten kun je dankbaar gebruik maken van de vlier. (Want deze klachten zijn tekenen dat er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn.)
De vlier is een zeer veel voorkomende struik in Nederland. In mei/juni vallen de vlierstruiken op door hun geurige bloemschermen. In juli veranderen de witte bloemschermen langzaamaan van wit naar rood en sieren ze in augustus/september de struik met donkere besjes.

  Vlier  Vlier  

Let op!
Wanneer je zelf gaat oogsten: Kijk goed uit van welke struik je oogst. Hij komt niet veel voor, maar ik wil het toch vermelden dat er ook een giftige vliersoort is, de kruidvlier, Sambucus ebulus. Er zijn ook andere struiken die enigszins op de vlier lijken.
De Vlier waar je veilig gebruik van kunt maken is de Sambucus Nigra.

Vlierthee 

Wat kun je zelf allemaal doen met de Vlier?

Vlierthee wordt van de vlierschermen (lekker!) of van de bladeren gemaakt: Giet gekookt water in een theepot of kopje en laat dit even afkoelen tot 80/85 graden. Leg een vlierscherm of een takje met bladeren in het water en roer even om. Laat dit ongeveer 10 minuten staan voordat je het opdrinkt.
In juni kun je limonade en gelei maken van de vlierschermen. In de herfst kun je o.a. jam en sap maken van de bessen. De bessen bevatten zeer veel vitamine C en diverse mineralen.
Vlierbessen mogen overigens nooit rauw worden gegeten en de zaden moeten na het koken wel uitgezeefd worden.
De jam kun je eventueel maken zonder suiker met appeldiksap en Marmello. (Verkrijgbaar bij de natuurwinkel, het recept zit in de verpakking.)

Vlierbessensap of jam is nogal uitgesproken van smaak. Ik combineer het zelf graag met appels en bramen.
In reformzaken verkopen ze sap, hoestdrank en limonade van de vlier. Zelfs in de drankenzaak is de vlier geen onbekende.

Vlierscherm herfst  Vlierschermen Herfst
   

Het verhaal over de vlier is nog lang niet compleet. Ik hoop dat ik met dit verhaal je interesse gewekt heb en dat je zelf verder op onderzoek uit gaat wat voor waardevolle struik de vlier is.
Het voordeel van deze struik is dat je thee, jam, gelei etc. kunt innemen ook wanneer je niet ziek bent. Sterker nog: Door gebruik te maken van kruiden die het lichaam reinigen zal de kans kleiner worden dat je lichaam “ziekte” moet aanroepen om het lichaam te helpen met reinigen.

Augustus 2013
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


*  Ik geloof in de natuur en heb er absoluut nooit spijt van gehad dat ik mijn kinderen grotendeels niet heb laten vaccineren. Tegenwoordig krijg ik héél veel negatieve informatie over vaccinaties via mijn mailbox binnen wat mijn gevoel alleen maar versterkt.  Ga alsjeblieft eerst eens heel goed op internet  kijken wat voor nadelen er aan vaccinaties zijn verbonden voordat je je gezonde baby of kind met ál deze middelen laat inspuiten.
Facebook
Meer tips op facebook:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Meestal wordt er eens per zes weken een nieuw artikel aan de website toegevoegd. Je kunt je aanmelden per mail, dan krijg je de nieuwste artikelen toegestuurd. Klik hier. (Deze link werkt alleen wanneer je outlook hebt. Ja... een kruidenvrouw weet nu eenmaal meer over kruiden dan over een website bouwen...)

vlier in water
Een vlierscherm in een kan met water, ongeveer 2 uur laten staan en je water krijgt een heerlijke smaak.
Op bovenstaande foto zie je dat er een reactie plaatsvindt tussen het water en de vlier. 
vlierbloesem
Vlier dichtbij
Vlierscherm zeer uitvergroot