Kruidengeheimen

Terug naar kruidenmenu
     Venkel - Kruidengeheimen   Venkel - Kruidengeheimen     

Veilig Venkel

De medicijn-ontwikkelaars werken niet met planten zoals ze in de natuur voorkomen. Eigenlijk wel “logisch” want met de uitslag kan iedere concurrent aan de slag. En de medicijn-ontwikkelaar zal toch een pand moeten huren, het personeel moeten betalen en ook (veel) winst willen maken.

De medicijn-ontwikkelaars werken wl met kruiden. Zij bekijken de kruiden onder hun microscoop en gaan alle inhoudsstoffen apart bekijken en onderzoeken, want dat loont wel. De aparte inhoudsstoffen geven zij een naam en niemand kan zo het product namaken.

Als het stofje met de sterkst werkende eigenschap in een plant gevonden is, wordt deze eruit gehaald en wordt deze vaak nog synthetisch nagemaakt. Er worden nog heel veel testen mee gedaan en uiteindelijk mag het de markt op. Dit “dode” eindproduct werkt meestal sterker dan het oorspronkelijke levende kruid, maar kent echter vaak ook bijwerkingen.

Hoe kan dat?

Een plant heeft soms wel meer dan 1000 verschillende inhoudsstoffen. Dat is niet voor niets. Ze hebben allemaal een andere functie. Net als ons lichaam. Al onze cellen, botten en spieren, maar ook onze geest zijn nodig om de persoon te zijn wie we zijn.

In een geneeskrachtige plant zitten naast helende inhoudsstoffen ook vitaminen en mineralen. Die zorgen dat het lichaam n het herstel ook het lichaam weer sterker maken zodat de kans kleiner is dat de ziekte terug komt.
De natuur zit zo goed in elkaar dat de stoffen ook met elkaar samenwerken.

Meestal zit er wel een stofje in wat bijvoorbeeld te scherp is voor de maag, maar dat is bijvoorbeeld toch nodig om de spijsvertering te stimuleren. Dan zit er in die plant altijd weer een “hulpstofje” die de maag beschermt.

Ga je de stoffen apart innemen, dan heb je dus naast het pilletje wat te scherp is voor je maag ook een pilletje nodig wat de maag beschermt en natuurlijk nog het pilletje wat je weerstand weer verhoogd…

Geneeskrachtige kruiden hebben al een geschiedenis van duizenden jaren. Ze hadden het vast niet overleefd als ze onveilig waren. Volgens mij zijn ze, net als zuurstof, zo bedoeld voor de mens. Daarnaast bevatten ze levenskracht en deze levenskracht is heel belangrijk op het pad naar genezing.

* * * * * * * * * * * * * *

Waarom begin ik met deze inleiding? Omdat ik het zo jammer vind dat we voor planten die al eeuwenlang veilig als geneeskruid zijn gebruikt, opeens worden gewaarschuwd.

Onder de microscoop worden ze duizenden malen vergroot en dan wordt er geconstateerd dat er iets in zit wat niet goed is.
Kun je eigenlijk alles wel zien onder een microscoop? Energie, angst, liefde, vertrouwen etc., we weten allemaal dat het bestaat. Maar hoe vaak je een cel ook vergroot, het zal niet zichtbaar worden.
En hoe zit het dan met die stoffen die samenwerken? Kun je eigenlijk wel een diagnose geven als je weet dat bepaalde zaken niet zichtbaar zijn?

Volgens mij zullen er altijd wel mysteries blijven die voor de mens niet te ontrafelen zijn.

Venkel - Kruidengeheimen  Venkel - Kruidengeheimen 

Bloem en bladeren van de Wilde Venkel

Neem het kruid Venkel (Foeniculum vulgare)                                  

Venkelzaad werd al voor onze jaartelling als geboortegeschenk gegeven omdat het zo goed voor de moeder en voor de baby was. Venkel verhoogt de melktoevloed bij de moeder en darmkrampjes en pijnlijke winderigheid bij zuigelingen werden met behulp van de Venkelzaadjes verminderd.

De plant is een bron van vitamine B en C en diverse mineralen. Deze zijn nodig voor de moeder om weer op krachten te komen en goed voor de baby omdat deze in de eerste jaren van zijn leven een hele grote groeisprong moet maken.

Tegenwoordig lees je op de site van het voedingscentrum dat Venkel bij baby’s wordt afgeraden omdat er een stofje in zit wat mogelijk kankerverwekkend zou werken. Terwijl het al eeuwenlang als veilig kruid bekend staat, hebben ze nu iets gevonden onder de microscoop.
(www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/estragol.aspx)

We zouden dan eigenlijk niets meer kunnen eten, want wist je bijvoorbeeld dat gootsteenontstopper wordt gehaald uit keukenzout?

Als je een enkele stof uit een veilige geneeskrachtige plant haalt en je geeft dit aan een proefdier, dan kan dit misschien wel helemaal verkeerd aflopen. Dat is eigenlijk wel logisch, want de concentratie is veel te hoog en alle “hulpstofjes” ontbreken.

Bovenstaande tekst van het voedingscentrum over Venkel is door veel andere sites overgenomen, waardoor veel moeders dit veilige middel niet meer aan hun baby’s durven te geven.

Vandaar dat ik deze keer wil vertellen dat Venkel een hele veilige plant is, voor iedereen!

Venkelthee helpt bij groot n klein de spijsverteringsorganen te ontspannen. Goed voor mensen met krampen en last van winderigheid. Maar ook bij een opgezette buik of spastische darmen kan Venkel heil brengen.

Daarnaast heeft Venkel een kalmerend effect op de luchtwegen: Verzacht de hoest, werkt ontstekingsremmend en slijmoplossend. Vandaar dat Venkel vaak aan hoestsiropen wordt toegevoegd. Neem bij de eerste verkoudheidsklachten meteen venkelthee. Zo voorkom je wellicht dat de klachten erger worden.

Overigens kun je zelfs bij bloedarmoede en vermoeidheid aan Venkel denken.

Ik heb het nu over Venkelzaad. (Het is trouwens een zeer aromatische plant in de tuin!)

Venkelknol bij de groenteboer is van de gecultiveerde Venkel. Deze vormt meestal geen zaad, maar een grotere wortelknol. Deze knol gebruik ik zelf in heel veel gerechten zoals in salades, rijst- en pastagerechten en deze knol heeft vooral een vochtafdrijvende werking.

Venkel - Kruidengeheimen   Venkel - Kruidengeheimen

Foto's links: Wilde Venkel. De plant heeft geen eetbare knol, maar een penwortel, zie onder.
Foto's rechts: De gecultiveerde venkelknol, deze gaat meestal niet bloeien en vormt geen zaad.

Venkel - Kruidengeheimen        Venkel - Kruidengeheimen

Het beste is om de zaden te overgieten met kokend water en ongeveer 15 minuten te laten trekken. Dan worden de stoffen goed opgelost in het hete water. Eventueel zet je de theepot op een theelichtje. De venkelzaadjes kun je overigens ook gewoon opeten, bak ze mee met brood of doe ze in een smoothie.

Etherische olie van Venkel wordt afgeraden bij baby’s en daar ben ik het wel mee eens. Etherische olin zijn de geurmoleculen die uit een aromatische plant zijn gehaald. Dit zijn dus zeer geconcentreerde olin en daar moet je heel voorzichtig mee omspringen.

Ik hoop dat jullie me helpen deze informatie te verspreiden zodat de baby’s vanaf nu gewoon weer Veilige Venkelthee mogen drinken! 
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Venkel - Kruidengeheimen

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten

Facebook

Meer tips op facebook!
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.

Venkel - Kruidengeheimen
Geef je water meer smaak en vitaminen met Venkel.
Doe de bladstengels (boven) of de zaadjes (onder)
in een kan met water en laat een paar uur staan
zodat de smaak in het water trekt.

Venkel - Kruidengeheimen

Venkel - Kruidengeheimen