Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



  Sint Janskruid - Kruidengeheimen
Sint Janskruid - Kruidengeheimen Sint Janskruid - Kruidengeheimen

Online Kruidenles
Wil je liever kijken en luisteren?

Een online kruidenles over Sint Janskruid vind je hier: https://youtu.be/JB2abFBip4g

Veelzijdig Sint Janskruid

-Hypericum perforatum-

Wanneer je weet dat de mensen vroeger dachten dat de goden een teken aan geneeskrachtige planten hadden gegeven. Een teken waaruit bleek wat de functie van de plant was. Wat zou je dan van bovenstaand blad denken? Als je goed kijkt zie je kleine gaatjes in het blad. Daar komt licht doorheen.

Licht….. Zou deze plant licht geven in tijden van duisternis???

Er is in ieder geval veelvuldig onderzoek naar gedaan. En wat blijkt: Deze plant heeft héél veel mensen in de geschiedenis geholpen het licht weer te zien. Daarom worden nog steeds producten, gemaakt van deze plant, in elke drogist én zelfs bij elke apotheek verkocht. 

Sint Janskruid wordt gezien als hét natuurlijke antidepressivum, zonder de ernstige bijwerkingen die de reguliere middelen vaak hebben.

De tekst over Sint Janskruid die op www.apotheek.nl staat is als volgt: “Mensen met een lichte tot matige depressie blijken zich door Sint-janskruid energieker te voelen en vinden dat het hun stemming verbetert.”

Het kan overigens vier tot zes weken duren voor je het positieve effect van Sint Janskruid merkt.

Sint Janskruid - Kruidengeheimen   Sint Janskruid - Kruidengeheimen

Sint Janskruid - Kruidengeheimen    Sint Janskruid - Kruidengeheimen

Maar Sint Janskruid heeft nog veel meer eigenschappen. Wat denk je bij het zien van bovenstaande foto’s? Ben je het met me eens dat de plant wat rommelig oogt? Een beetje chaotisch en zonder structuur?
Men bedacht dat deze plant dan wel goed moest zijn voor het chaotische type mens, iemand die op iedere prikkel reageert, de mens zonder structuur en het overactieve kind.
(De plant hebben ze niet voor niets de Latijnse naam “Hypericum” gegeven.)

Mensen die het kruid gebruiken hebben inderdaad het idee dat ze meer bij zichzelf blijven en laten zich minder snel van de wijs brengen.

Sint Janskruid is een plant die je overal in Europa, en tegenwoordig ook daarbuiten, in het wild kunt tegenkomen. Het kruid bloeit rijkelijk met gele bloemetjes van juni tot en met september en het oogsten begint als de zon op haar hoogst staat, rond het Sint-Jansfeest op 24 juni.

Sint Janskruid - Kruidengeheimen  Sint Janskruid
De gele bloemen bevatten een rode kleurstof.
Op de foto rechtsboven zijn de bloemen met een vijzel fijngemalen
en zie je dat de rode kleur vrijkomt.
Wanneer de bloemen in olie worden gezet,
kleurt deze na een paar weken bloedrood.

  Sint Janskruid - Kruidengeheimen  Sint Janskruid - Kruidengeheimen 
Sint Janskruidolie - Kruidengeheimen  Sint Janskruidolie - Kruidengeheimen

Wanneer je met je vingers een geel bloemblaadje fijnwrijft zul je merken dat er een bloedrood sap uit komt. Vroeger dacht men dat de goden met het rood van een plant de geneeskrachtige werking op het bloed wilden aangeven.
En dankzij allerlei onderzoeken weten we dat dit signaal ook weer klopt. Sint Janskruid heeft een wondhelende en stimulerende werking op ons lichaam.

Een wondje geneest sneller als je de wond schoonmaakt met Hypericumthee. Wanneer je je lichaam inwrijft met Hypericumolie wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Het kruid heeft een verwarmende werking op winterhanden - en voeten en heeft een positieve effect bij spierpijn en gewrichtsaandoeningen. De olie kun je zelf maken, maar is ook bij de meeste drogisterijen te koop.

Het rode stofje uit de plant wordt “hypericine” genoemd. Men heeft ontdekt dat dit stofje de aanmaak van de stof melatonine stimuleert en dit speelt een belangrijke rol bij het dag- en nachtritme. Een tekort aan melatonine uit zich onder meer in slaapproblemen waardoor het kruid wordt aangeraden bij slapeloosheid. 

Sint Janskruid - Kruidengeheimen

Veel nuchtere mensen vinden de beschrijving aan de hand van het uiterlijk van een kruid onzin. Het zal misschien niet altijd kloppen, maar als de signalen wél overeenkomen is het gewoon een heel handig hulpmiddel om te onthouden welke eigenschappen de plant heeft.

Sint Janskruid bevat zoveel levenskracht
dat het bij enorm veel lichaamsklachten van dienst kan zijn

Ik zal er in het kort nog een paar noemen:

Stress – hoge bloeddruk – hyperventilatie –  problemen met klieren – spijsverteringsproblemen – leverreinigend – menstruatieklachten – incontinentie – bedplassen - weerstandsverhogend

  Sint Janskruid - Kruidengeheimen

        Hoe kun je gebruik maken van de plant?
-       Thee, van vers of gedroogd Sint Janskruid. (Alle bovengrondse delen zijn geschikt)
       Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken. Bij klachten een paar kopjes per dag.
-      
Tinctuur, deze wordt Hypericum genoemd, dit is een alcoholische oplossing van de plant.
       Laat je adviseren over de dosering.
-      
Olie, uitwendig masseren.
-      
Er zijn diverse soorten tabletten verkrijgbaar:
Ik vraag me af waarom de wetenschap denkt dat de natuur niet goed genoeg is. Sommige tabletten worden namelijk niet van de plant in origele vorm gemaakt, maar er worden stofjes uit gehaald en weer aan toegevoegd.
Men geeft trouwens aan dat deze door de mens in elkaar geknutselde tabletten beter zijn dan de originele plant omdat in tegenstelling tot de plant zelf,
de tabletten een constante hoeveelheid van de werkzame stof bevatten….

Het officiële geregistreerde middel bestaat bijvoorbeeld uit de volgende inhoudsstoffen:
Per filmomhulde tablet bevat Hyperiplant tabletten het volgende werkzame bestanddeel: 300 mg droog extract van Hypericum perforatum L. (St. Janskruid) (3-7:1), overeenkomend met 0,36 mg - 0,84 mg hypericine en 9-18 mg hyperforine. Extractiemiddel: 80 % methanol (v/v). Hulpstoffen zijn: ascorbinezuur, croscarmellose natrium, antischuim emulsie, hydroxypropyl methylcellulose, macrogol, magnesiumstearaat (E572), maïszetmeel, melksuiker, microkristallijne cellulose (E460), silicium dioxide, saccharine natrium, talk, vanilline, en kleurstoffen: titaandioxide (E 171) en ferri oxide (E 172).


Terwijl de originele plant vitaminen en andere nuttige stoffen bevat krijg je er bij -het door de mens gemaakte product- verschillende E-nummers bij.
Je kunt het vergelijken met suiker of zout. In originele vorm zijn deze producten niet schadelijk. Door middel van raffineren worden van het origineel de vitaminen en mineralen verwijderd. Je krijgt dan een product wat ons lichaam uit balans brengt.

Mijn eigen keuze gaat daarom uit naar de plant zelf waar de thee of tinctuur van wordt gemaakt.
Als je de plant in je tuin zet kun je rijkelijk van de plant oogsten en zelfs wat drogen voor in de winter, want de plant maakt steeds nieuwe scheuten aan. De plant heeft overigens veel familieleden die niet allemaal deze eigenschappen hebben. De Latijnse naam van de juiste plant is: Hypericum perforatum.

Sint Janskruid - wortel - kruidengeheimen

Wortel van een klein stekje


Belangrijk:
- Wees voorzichtig wanneer je medicijnen gebruikt. Het kruid is zo sterk dat het medicijnen kan afbreken.
  Ook de anticonceptiepil!

-
Laat je bij ernstige klachten begeleiden door een deskundige.
- Bij veelvuldig zonnebaden en gebruik van het kruid kan mogelijk huiduitslag ontstaan.
- De meest voorkomende bijwerkingen die vermeld staan op de bijsluiter van het gestandaardiseerde product zijn: maagdarmklachten (misselijkheid, diarree), overgevoeligheid (huiduitslag) en vermoeidheid.
Of deze veroorzaakt worden omdat het kruid uit balans is gehaald of door een van de andere niet-natuurlijke inhoudsstoffen, wordt er niet bij vermeld. In oude kruidenboeken waar gepraat wordt over het hele kruid wordt namelijk niet over deze bijwerkingen gesproken
....


Er is soms discussie over, maar Sint Janskruid is juist heel geschikt voor kleine kinderen, mits ze geen andere medicatie innemen. Uiteraard pas je de dosering aan. Vraag de verkoper om meer informatie.

Jullie tuin raakt misschien al aardig vol met alle tips die ik geef, maar wellicht is er nog een plekje grond in het park of op een ander verlaten stukje grond vrij…

Januari 2014
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


Sint Janskruid - Kruidengeheimen
Er zijn heel veel Hypericum-soorten.
Wanneer je vers sintjanskruid wilt gebruiken, heb je de plant nodig
die bekend staat onder de Latijnse naam Hypericum perforatum.
  Deze is onder andere te herkennen aan zijn vierkante stengel
.

Sint Janskruid stengel

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index