Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtMeidoorn

 Meidoorn in bloei Kruidengeheimen Meidoorn Kruidengeheimen

Meidoorn

Hartkruid Meidoorn

1-stijlige Meidoorn /2-stijlige Meidoorn - Crataegus monogyna/Crataegus oxyacantha

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar heel veel lichamelijke klachten hebben een geestelijke oorzaak. Als je bijvoorbeeld je ergens druk over maakt, maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat de ademhaling versnelt, de bloeddruk stijgt en de hartslag sneller gaat waardoor er meer bloed wordt rondgepompt. Deze reactie van het lichaam is bedoeld om te kunnen vechten of vluchten.
Maar als je alleen in gedachten problemen maakt die er op dat moment zelf niet zijn, kunnen deze reacties van de adrenaline klachten aan je lichaam veroorzaken. Als je ademhaling versnelt en het bloed sneller gaat stromen en je blijft gewoon zitten, dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van hyperventilatie of een hoge bloeddruk. En als deze gedachten maar vaak genoeg aanhouden kan er uiteindelijk ťcht iets aan het hart gaan mankeren.

Een kruid wat heel goed past bij bovengenoemd voorbeeld is de Meidoorn.
De Meidoorn is een kleine boom of struik die slechts 2 weken per jaar bloeit. Met z’n prachtige witte bloesem en heerlijke geur valt hij dan op. De bloemen hebben de hoogste concentratie aan geneeskrachtige stoffen van de struik/boom. Daarom is het raadzaam er een klein voorraadje van te plukken, want voor je het weet zijn de twee weken voorbij en moet je weer een heel jaar wachten.

meidoorn meidoorn

De bloemen van de Meidoorn zijn heel klein,
foto 1: Bloesem van de 1-stijlige Meidoorn, als je goed kijkt zie je 1 stijl in het midden
foto 2: een trosje bloemen
foto onder: pluk extra takjes om te drogen voor de thee.
Of doe enkele takjes in een fles met water.
Laat dit ongeveer 2 uur staan en proef dan de milde smaak van het kruid.

meidoorn

Witte bloesem

Van de witte bloesem van de Meidoorn kun je thee zetten. De thee wordt al eeuwenlang aangeraden bij klachten aan het hart zoals hartkramp, ritmestoornissen, hartkloppingen en aderverkalking. Men ontdekte dat de inhoudsstoffen van deze struik het hart ontspanden en de bloedvaten verwijden, waardoor de doorbloeding verbeterde. De spieren van het hart en de bloedvaten werden versterkt en schoongemaakt waardoor het hart beter functioneerde en de bloeddruk daalde.
Meidoorn werd vooral aangeraden om langdurig in te nemen om van een hartinfarct te herstellen.

De inhoudsstoffen van de Meidoorn zorgden er tevens voor dat men ontspande en een betere nachtrust kreeg waardoor er geen adrenaline onnodig werd aangemaakt.

Meidoorn blad      
blad van de 1-stijlige Meidoorn

Rode Meidoorn
Er is ook een gecultiveerde Rode Meidoorn.
De omschreven eigenschappen in dit artikel behoren echte allemaal toe aan de Witte Meidoorn.

Bladeren

De JONGE blaadjes in het voorjaar zijn eetbaar. Ze bevatten heel veel vitamine B en C. Ze smaken erg lekker, de moeite waard om eens te proeven. Verwerk ze in een salade of leg ze bijvoorbeeld tussen een boterham met kaas of worst. 

Meidoornbessen Meidoorn Kruidengeheimen

Rode bessen

In het najaar groeien er rode bessen aan de struik. De bessen kun je rauw eten en deze zijn ook heel goed voor je hart, alleen de smaak is een beetje droog. Je kunt jam, siroop of wijn van de bessen maken. (Recepten genoeg te vinden op internet.) Laat wel genoeg hangen voor de vogels, want het is hun wintervoorraad. De bessen werden overigens in de tweede wereldoorlog gedroogd, gemalen en als meel verwerkt.

Doorns

Pas op wanneer je de bloesems plukt. De doorns van de Meidoorn zijn goed verstopt en je kunt je lelijk bezeren. 

   Meidoorn  Meidoorn Kruidengeheimen

In het voorjaar en zomer zie je de doorns makkelijk over het hoofd,
maar in de winter zijn ze duidelijk zichtbaar.

Tinctuur Crataegus

Van de struik wordt een tinctuur gemaakt. Een tinctuur is een aftreksel van een kruid in alcohol en dit wordt ingenomen net als een medicijn. De Latijnse naam van de struik is Crataegus monogyna  of Crataegus laevigata (eenstijlige of tweestijlige Meidoorn).
De tinctuur Crataegus wordt onder andere gemaakt door  Dokter Vogel. Wegens een nieuwe wet in Nederland mag er bij kruiden (die al eeuwenlang gebruikt worden) geen bijsluiter meer worden toegevoegd. Wil je meer informatie over het kruid kun je altijd contact opnemen met een natuurarts of met de leverancier.


Ervaringen

Dit kruid heeft een geschiedenis van duizenden jaren en de ervaringen zijn van generatie op generatie doorgegeven. Ik ben geen arts en adviseer alleen mensen die geen ernstige klachten hebben of waar de arts geen raad mee weet.  Ik raad het kruid graag aan bij mensen die klachten aan de hartstreek hebben, maar waarbij de dokter niets kan vinden. Deze mensen hebben baat bij het kruid. Bij "noodklachten" mag de tinctuur puur onder de tong worden ingenomen (10 druppels, eventueel om de 10 minuten herhalen tot de klachten verminderen of tot er een arts aanwezig is). Het kruid heeft geen wisselwerking met andere medicijnen, kent geen bijwerkingen en mag daarom ook naast ieder (hart)medicijn gebruikt worden (uiteraard in overleg met arts). Laat je uiteraard bij ernstige klachten altijd begeleiden door een (natuur)arts. 

Onlangs werd ik aangesproken door een mevrouw. Ze had een heleboel medicijnen van haar arts gekregen na haar hartinfarct. Ze had alleen heel erg last van de bijwerkingen en vroeg of ik daar natuurlijke tips voor wist. Ik heb haar gewezen op de Meidoorn en gezegd dat dit kruid vroeger een natuurlijk medicijn was die gebruikt werd na een hartinfarct, maar helaas.... haar arts kon/wilde haar hier niet in begeleiden.
Nu slikt ze met tegenzin haar medicijnen en probeert op natuurlijke wijze de bijwerkingen te verminderen.

In de bloementaal staat de Meidoorn voor hoop. Ik HOOP dat artsen zich ook in de Meidoorn gaan verdiepen en in de toekomst dit natuurlijke middel weer gaan voorschrijven aan hun patiŽnten, net zoals hun collega's in de geschiedenis hebben gedaan.
...

April 2014
Andrea Bleeker

P.S. Als je de plant wilt plukken en drogen neem je een zijtakje met een paar blaadjes en knoppen/bloesem. Leg het wijd uit elkaar in een donkere kast bijvoorbeeld.

 Andrea Bleeker  meidoorn

foto 1: Plukken van de Meidoorn, foto 2: je zult veel insecten op de Meidoorn tegenkomen

Facebook
Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen op deze website? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier.

Index

Kruidenoverzicht  

Kruidenmassages 

Nieuws & Activiteiten

Contact

Meidoorn in knop  Meidoornknop
Meidoorn februari foto 1 en eind maart foto 2

Meidoorn in de winter
Meidoorn in de winter