Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
     Vlas-Lijnzaad - Kruidengeheimen    Lijnzaadjes - Kruidengeheimen    

Lijnzaad kun je in de tuin strooien.
Dan kun je volgend jaar zelf zaadjes oogsten
of gewoon genieten van de mooie bloemen.

De wonderplant Vlas en haar lijnzaad

Vlas is een plant die wereldwijd heel veel toepassingen kent. De Latijnse naam is 'Linum usitattissimum'. In het eerste woord herken je misschien wel het woord 'linnen'. Van de vezels van deze plant worden namelijk al eeuwenlang linnen doeken geweven. Maar van deze wonderplant worden ook touw, papier, isolatiemateriaal, cosmetica en zeep gemaakt. Zelfs geld werd vroeger gedrukt op papier gemaakt van vlasvezels.
Linnen wordt van oudsher gezien als een rein en heilig materiaal dat onheil en boze geesten kan afweren. Altaren werden altijd met een linnen doek bedekt en geneeskrachtige thee werd het liefst door een linnen doek gezeefd.


Vlas  Vlas

Vlas is een eenjarige, tengere plant die kort bloeiende witte, blauwe of lila bloemetjes draagt. De bloemetjes openen zich alleen ’s morgens en bij mooi weer. Ze vormen doosvruchten die elk ongeveer tien kleine zaadjes bevatten. Je kunt zowel de bloemetjes (leuk in een salade) als het zaad (lijnzaad) eten.

De kleine zaadjes bevatten veel slijmstoffen. Deze slijmstoffen kunnen onze slijmvliezen herstellen. Lijnzaad is heel breed inzetbaar, want we hebben er veel:
De slijmvliezen van de slokdarm, maag, darmen, huid, blaas en baarmoeder, maar ook de binnenhuid van de longen kan herstellen door het regelmatig innemen van deze zaadjes.
Daarnaast kan lijnzaad eventuele schadelijke stoffen in het lichaam omhullen en afvoeren. 


Lijnzaadjes - Kruidengeheimen  Lijnzaad
In water geweekt vormen de zaadjes zich tot een slijmerige massa.
Lijnzaadjes - Kruidengeheimen
Gebroken lijnzaad:
Maal de zaadjes bij voorkeur pas op het laatste moment fijn,
bijvoorbeeld in een elektrische koffiemolen.

Lijnzaadkuur

Veel winkels verkopen alleen gebroken lijnzaad. Helaas verandert gebroken lijnzaad onder invloed van licht en wordt het minder krachtig.
Bewaar je zaad daarom in een donkere kast, of koop ongebroken lijnzaad. (Natuurwinkel of drogist). Maal het zaad zelf fijn, vlak voor gebruik, in bijvoorbeeld een elektrische koffiemolen of met een vijzel.
Je kunt de zaadjes ook een tijdje laten weken voordat je ze inneemt.

Gebruik 1- tot 3-maal daags 1 theelepel tot 1 à 2 eetlepels per keer (bouw de hoeveelheid langzaam op).

Je kunt de zaadjes op verschillende manieren gebruiken. Voeg het gemalen zaad toe aan yoghurt, smoothie aan meel voor koekjes, crackers en pannenkoeken, etc.

Lijnzaadthee: Giet kokend water over de zaadjes heen en laat het even weken. Er ontstaat een slijmerige massa. Deze kun je kauwend innemen.
Je kunt ook koud water over de zaadjes gieten. Het moet een paar uur weken voordat de zaadjes zacht zijn.


Bij ernstige klachten aan het spijsverteringsstelsel, zoals vernauwingen en ernstige verstoppingen, de kuur alleen volgen na overleg met je arts.

Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen  Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen
Een wortel van een jong Vlasplantje, een jong Vlasplantje en de plant in bloei.

Lijnzaad kan meerdere malen zijn volume aan vocht opnemen. Zorg daarom dat je een paar extra glazen water of thee per dag drinkt als je de kuur volgt.


Stoppen

Stop na een paar weken met het gebruik van lijnzaad om het lichaam niet afhankelijk te maken. Na een stopweek kun je de kuur eventueel herhalen. Als je de kuur volgt, kun je verder gewoon eten en drinken. Maar uiteraard, hoe gezonder hoe beter…

Eigen onderzoek

Enige tijd terug vroeg ik of er mensen waren die vrijwillig de lijnzaadkuur wilden volgen. Achteraf heb ik ze gevraagd wat hun bevindingen waren en de uitslag beschrijf ik hieronder. Er namen dertig proefpersonen aan mijn onderzoek deel, die gemiddeld drie weken lang twee- tot driemaal daags een eetlepel lijnzaad innamen.

Darmen
De smaak was voor niemand een probleem. Wel wilde iemand geen lijnzaadthee innemen, omdat ze het er vies en slijmerig uit vond zien.
De bereidingswijze vond iedereen goed te doen.
Het zaad neemt bij contact met water meerdere malen zijn gewicht aan vocht op en wordt een slijmerige massa. Hierdoor wordt de binnenkant van je spijsverteringsstelsel van een slijmlaag voorzien. De voedselbrij glijdt dan makkelijker door je lichaam en dit leidt tot een verbetering van de stoelgang.
De meeste proefpersonen merkten uiterlijk na twee dagen een verschil in hun stoelgang op. Degenen die geen verschil opmerkten, hadden al een goede stoelgang.
Denk er wel aan om genoeg te drinken naast de kuur. Want door vocht zwellen de zaadjes op en vormen ze hun slijmlaag.

Lijnzaad innemen is goed om de wand van de darmen te herstellen na gebruik van synthetische laxeermiddelen, darmspoeling of een antibioticakuur.


Als je de zaden op je nuchtere maag inneemt, zul je merken dat je hongergevoel vermindert. Omdat de zaden uitzetten, creëren ze een vol gevoel. Daarom wordt lijnzaad aangeraden aan mensen die willen afvallen. 

Spieren en gewrichten
Enkele proefpersonen merkten pijnvermindering in hun spieren en gewrichten.
Dit komt waarschijnlijk door de onverzadigde vetzuren die in lijnzaad zitten. Deze stof reinigt de bloedvaten, waardoor een betere doorstroming en zuurstofvoorziening ontstaat. Van die onverzadigde vetzuren is ook bekend dat het een verhoogd cholesterolgehalte kan verlagen. Lijnzaad kan preventief worden ingenomen als er bijvoorbeeld in de familie veel klachten aan hart- en bloedvaten voorkomen.

Hormonen

Een enkeling bemerkte een verandering in de hormoonhuishouding: geen maandelijkse acné meer en/of een andere menstruatiecyclus. Hoewel mijn proefpersonen het niet opmerkten, weet ik dat er vrouwen zijn die bij overgangsklachten baat hebben van lijnzaad om hun klachten te verminderen.


Luchtwegen/Urinewegen/Huid
Hoewel lijnzaad ook bij klachten aan de luchtwegen en urinewegen wordt aangeraden, merkte niemand van de proefpersonen daar een verandering in.
Misschien namen ze het nog niet lang genoeg in, óf er was niets om te herstellen...
Wel gaven sommige mensen aan dat hun huid minder droog en zachter werd.

Niets
Ten slotte waren er ook proefpersonen die helemaal niets opmerkten. Misschien paste lijnzaad niet goed bij hun lichaam of merken bepaalde mensen pas na langere tijd een verandering op. Iedereen is immers anders. 

       Lijnzaad  Lijnzaad 

Foto 1: Vlas in juli, de onrijpe zaaddozen
Foto 2, Vlas in augustus, bijna klaar om te oogsten


Ik hou van volksgeneeskunde. Dit zijn ervaringen van het 'gewone' volk, die worden doorverteld en opgeschreven. Er komen geen manipulaties of geldkwesties aan te pas; men gunt een ander een gezond leven en vertelt daarom zijn ervaringen door.
Daarom wil ik iedereen die de kuur heeft gevolgd en zijn bevindingen aan mij heeft doorgegeven nogmaals danken. Ik hoop dat degenen die twijfelden aan lijnzaad, mede door jullie ervaringen, de drempel overstappen en op deze eenvoudige manier aan hun gezondheid gaan werken!


november 2012
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nlGeraadpleegde bronnen:
- 'Signatuur en eigenschappen van kruiden', Yvonne Maessen, voor informatie over het boek, klik hier.
- Boeken van dokter Geert Verhelst, voor meer informatie klik hier.
- De kruidenboeken geschreven door Mellie Uyldert, voor meer informatie klik hier.


Andrea Bleeker  Lijnzaad  

Facebook

Wil je meer informatie over kruiden weten?
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Deze verstuur ik per mail en deze link werkt daarom alleen wanneer je een mailprogramma op je telefoon of computer hebt staan. Wanneer de link niet werkt, dan kun je een berichtje sturen naar mail@kruidenmassages.nl 

Index

Kruidenoverzicht   |   Nieuws & Activiteiten   |    Contact


Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen
Foto boven: Jonge Vlasplantjes
Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen