Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtKomkommerkruid-Kruidengeheimen

Dapper Komkommerkruid

In een land hier ver vandaan kleuren de bergen blauw. De bijzondere kleur wordt veroorzaakt door een plant met oogstrelende, felblauwe bloemen. De mensen houden niet alleen om haar schoonheid van de plant. Men weet dat dit gewas verborgen eigenschappen bezit, waar de inwoners dankbaar gebruik van maken.

In dit land voelen vele mensen zich niet veilig. Een jonge vrouw is lid van het verzet en ze zijn haar op het spoor. Ze weet dat ze niet kan blijven in het land waar ze zoveel van houdt. Verzet wordt zwaar gestraft en ze is nog niet toe aan haar einde. Ze móet wel vluchten.

Ze krijgt hulp. Ze willen haar midden in de nacht met haar zoontje over de grens brengen. Ze weet dat vele van haar voorgangers het niet overleefd hebben. Ze is verschrikkelijk bang, maar ze heeft geen keus. Gelukkig heeft men de plant voor haar geplukt en ze maken er een kruidendrank van, op smaak gebracht met limoen en kaneel. Na twee bekers van deze thee gedronken te hebben, voelt ze een innerlijke rust over zich heen komen. Een gevoel van vertrouwen, een staat van alertheid. Alsof ze begeleiding krijgt van andere dimensies. Met de innerlijke overtuiging dat ze het gaan halen, gaan ze op pad.

  Komkommerkruid-Kruidengeheimen  Komkommerkruid-Kruidengeheimen

Thee Komkommerkruid

Breng een handvol bovengrondse delen in een liter water langzaam aan de kook. Draai het vuur uit en laat het 15 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit en drink 4 à 5 kopjes per dag. Eventueel voeg je een kaneelstokje en een schijfje  bio-limoen toe.

 

Vluchten

Op een kameel rijden ze onder begeleiding in het donker ruim vier uur door de woestijn. Haar zoon slaapt al die tijd. Verdoofd door opium, wat zij niet weet. Maar het moest wel, hij zou hen met zijn gehuil kunnen verraden. Dan moeten ze afstappen, want de kameel kan niet verder. Ze moeten nog een uur klimmen over de bergen in een gevaarlijk gebied. Maar dan zijn ze eindelijk over de grens. Net op tijd. Ze horen geweerschoten. Ze zijn ontdekt. Snel stappen ze in de gereedstaande auto en rijden weg van het schietende gevaar.


Bijenplant

De plant die haar destijds het vertrouwen heeft gegeven, zal ze nimmer vergeten. De plant gedijt ook in andere continenten en natuurlijk staat hij bij haar in de buurt.
Deze plant waar ze mij over vertelt noemen wij hier komkommerkruid, omdat de geur en smaak op komkommer lijken. De plant wordt ook Bernagie en Borago genoemd.

Omdat de plant bekend staat als één van de beste bijenplanten, staat komkommerkruid bij veel mensen in de tuin. In de oudheid had hij veel aanzien, men schreef er letterlijk over “Ik, Borago breng altijd moed”. Men gebruikte hem bij droefheid en zwaarmoedigheid van geest. De plant schenkt moed en vreugde, het kalmeert de zenuwen en verkwikt het hart.
Door huidig onderzoek blijkt dat komkommerkruid de bijnieren aanzet tot het produceren van adrenaline. Dit is een hormoon dat ons lichaam in optimale staat van alertheid brengt en energie geeft.

Komkommerkruid-Kruidengeheimen Komkommerkruid-Kruidengeheimen

Eetbaar

Komkommerkruid is een éénjarige plant, die zich heel makkelijk uitzaait. De sterachtige blauwe bloemen hebben zwart-purperen meeldraden. Het blad is ruw behaard.

Van de plant zijn alle bovengrondse delen bruikbaar. Het blad bevat veel kiezelzuur en calcium. Het zaad kan geperst worden tot olie, deze zit vol met gezonde omega 6 vetzuren.
Het jonge blad kan, fijngesneden, gebruikt worden in een salade. De wat oudere bladeren kunnen mee gestoofd worden met spinazie. Dranken krijgen een komkommerachtige geur en smaak door toevoeging van het kruid.
Vooral van de eetbare bloemen wordt dankbaar gebruik gemaakt. Ze geven je gerecht een bijzonder uiterlijk. Strooi ze over een salade, borrelhapje, toetje of een taart.
Gebruik het blad van komkommerkruid niet elke dag. In het blad zit een stofje, pyrrolizidine alkaloïden genaamd, wat bij veelvuldig gebruik toxisch op de lever kan werken. In de bloemen en het zaad zit dit stofje niet.
Het alcoholische aftreksel van het kruid (tinctuur Borago) werkt sterker dan het verse en gedroogde kruid en mag alleen voorgeschreven worden door een erkend arts.


Erkend geneeskruid

De Latijnse naam van Komkommerkruid is Borago officinalis. De tweede naam “officinalis” geeft aan dat de plant in de Middeleeuwen een erkend geneeskruid was.
De plant is in de geschiedenis ook bij andere klachten gebruikt. Bij een bronchitis, droge hoest, taai slijm of griep, stimuleert de plant het zweten en het plassen waardoor ziektekiemen het lichaam verlaten en het lichaam kan genezen. De bloemen kunnen worden verwerkt in een hoestsiroop.
Jeuk en droog eczeem worden minder wanneer je de huid insmeert met een olie gemaakt van de plant.

Komkommerkruid-Kruidengeheimen Komkommerkruid-Kruidengeheimen

Een stekje van Komkommerkruid en de plant in de knop.


Thuis

Na vele omzwervingen is de jonge vrouw uiteindelijk in Nederland gaan wonen waar ze mij heeft uitgenodigd om kruidenthee bij haar te komen drinken.
Ze vertelt dat haar zoon flink ziek is geworden na de vlucht. Van de opium heeft hij vreselijke diarree gekregen, waarmee ze zelfs naar een arts moesten gaan. Gelukkig is hij zonder nadelige gevolgen genezen. De vrouw is herenigd met haar man en heeft nog twee kinderen gekregen.
In de eerste jaren in Nederland heeft ze gewerkt in een grote groentetuin, maar vanwege studie van de kinderen zijn ze naar de stad verhuisd, waar ze zich verder verdiept heeft in de kracht van geneeskrachtige kruiden. Omdat ze haar verhaal graag wil delen, heeft ze mij uitgenodigd en voordat ik wegga krijg ik van haar het recept van een blauwe komkommerkruidazijn mee:

Komkommerkruid-Kruidengeheimen

Blauwe komkommerkruidazijn:
Overgiet een handvol blauwe bloemen van komkommerkruid met een witte natuurazijn. Bewaar het drie weken afgesloten in een glazen pot en zeef daarna de bloemen eruit.
Deze frisse azijn smaakt lekker in een salade.


Het komkommerkruid tiert welig in mijn kruidentuin. Na dit waargebeurde verhaal van de vrouw kan ik echter niet meer met dezelfde blik naar de plant kijken. Haar verhaal heeft voor mij een diepere betekenis aan de plant gegeven. Ik besluit het zaad in de bermen te strooien om de plant verder te helpen verspreiden. Doen jullie mee??

 

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Met dank aan de dame die mij bovenstaand verhaal heeft verteld en aan Jeanine Bakker die mijn tekst op taalfouten heeft nagekeken.

 

Komkommerkruid-Kruidengeheimen    Komkommerkruid-Kruidengeheimen

OPROEP:
Wanneer je ook iets bijzonders hebt meegemaakt met een geneeskruid zou ik het leuk vinden wanneer je contact met mij opneemt. Ik zou graag meer waargebeurde verhalen willen schrijven.

Geraadpleegde bronnen:

-Groot Handboek Geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhulst, uitgeverij BVBA MANNAVITA , ISBN 97 89080778467
-Uit Grootmoeders Kruidenkast, Jean Palaiseul, uitgeverij J.H. Gottmer/Haarlem, ISBN 90 2570253 8

Komkommerkruid-Kruidengeheimen

Bovenstaande foto is gemaakt door Sjaak Buis Fotografie

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Deze verstuur ik per mail en deze link werkt daarom alleen wanneer je een mailprogramma op je telefoon of computer hebt staan. Wanneer de link niet werkt, dan kun je een berichtje sturen naar mail@kruidenmassagesl.nl  

Index