Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
Kleefkruid Kruidengeheimen 

Reinigend Kleefkruid

In de top 10 van de meest “gehate” onkruiden staat het kruid Kleefkruid.
De hoogste tijd om daar iets aan te veranderen!
Kleefkruid dankt zijn naam aan zijn kleverigheid. Bij veel kinderen geliefd omdat het kruid overal aan vast blijft kleven en daar kun je heerlijk mee spelen. Het is een algemeen voorkomend kruid en kan ruim één meter hoog groeien. Kleefkruid heeft slappe stengels, door middel van zijn kleverigheid werkt de plant zich langs planten en bomen omhoog.

Kleefkruid groeit graag op omgewerkte grond en is daarom vaak te vinden op akkerlanden. Daar overwoekert het kruid de gekweekte gewassen en drukt ze naar beneden. Het snel groeibare kleefkruid wikkelt zich rond de machines en legt ze hierdoor stil.
Graangewassen die “verontreinigd” zijn met kleefkruidzaad mogen niet meer als voedingsgraan voor de mens verkocht worden. Het mag nog wel als voer voor dieren verkocht worden, maar levert dan een stuk minder op. Vandaar dat kleefkruid vaak met gif wordt uitgeroeid.
Verder kun je het kruid vaak in parken en bossen vinden. 

Nuttig

Vroeger bestonden er geen “on”kruiden, oftewel nutteloze kruiden. Toen ging men heel anders met de gewassen van de aarde om. Als men een “vervelende” plant tegenkwam, werden de medicijnmannen erbij gehaald. Men geloofde dat de schepper alleen maar nuttige kruiden aan de aarde had gegeven.
De medicijnmannen onderzochten het kruid, proefden het en legden het op de huid. Als er dan na enkele uren geen vervelende reacties volgden, dan aten ze de plant, maakten er thee van en gaven het aan willekeurige proefpersonen. Ook mediteerde men bij de plant. Op die manier probeerde men de geheimen van de plant te ontrafelen. Er werd net zo lang doorgezocht totdat het nut van het kruid ontdekt was.


Kleefkruid Kleefkruid 
De bladeren van jong kleefkruid zijn ronder, later in het seizoen worden de bladeren langwerpig.Gelukkig heeft men ook het nut van kleefkruid ontdekt. Ik denk dat er in de geschiedenis veelvuldig gebruik van is gemaakt. Kleefkruid is eetbaar, zowel rauw als gekookt, maar kent ook diverse medicinale eigenschappen.

Reinigend

Kleefkruid werd namelijk door vele kruidengeneeskundigen gezien als hét lymfeklierkruid die het lymfestelsel hielp te reinigen. Bij de behandeling van aandoeningen waarbij het lymfestelsel was betrokken werd graag gebruik gemaakt van kleefkruid. Maar men ontdekte ook dat door kleefkruid het bloed een betere kwaliteit kreeg en dat het kruid een vochtafdrijvende werking had wanneer iemand veel vocht vasthield.

Hoe schoner het lichaam, hoe beter het kan functioneren, dus hoe minder kans op lichaamsklachten.
Vandaar dat men vroeger in de lente, wanneer de natuur vol staat met reinigende kruiden, het lichaam ging reinigen. Tegenwoordig “wachten” wij meestal totdat we ziek worden en gaan dan pas reinigen, maar voorkomen is natuurlijk makkelijker dan genezen.

Je kunt thee van kleefkruid maken, maar ook kun je het kruid verwerken in bijvoorbeeld soep of in een salade. Het beste te gebruiken in het voorjaar. Later in het jaar wordt het blad stugger en is het lastiger om te eten.
De zaadjes kunnen ook gegeten worden of er kan thee van worden gezet.
Gelukkig is kleefkruid ook verkrijgbaar als tinctuur. Dan heeft het een sterkere werking. De Latijnse naam is Galium aparine.

Onze voorouders maakten een prop van kleefkruid en gebruikten dit als zeef om vloeistoffen te reinigen van stof en vliegjes. Leuk om eens te proberen!
Vooral bij het zeven van melk maakte men gebruik van kleefkruid omdat het ook werkt als een natuurlijk stremsel bij de bereiding van kaas. 

Kleefkruid  KLeefkruid
Dieren zijn overigens ook gek op kleefkruid. Als je dieren hebt, verwen ze dan regelmatig met het kruid.
Kleefkruid kun je ook eten, versnipper het kruid bijvoorbeeld op een broodje.


Gif

Zou het gif van de akkerbouwers eigenlijk helpen om kleefkruid voorgoed uit te roeien?
Als je weet dat kleefkruid graag groeit op grond die verstoord is, dan kun je je zeker afvragen of het helpt om gif te spuiten. Het gif zorgt voor een nog grotere verstoring in de grond, want ook de insecten zullen het loodje leggen.
Veel onkruiden hebben de taak het bodemleven te herstellen, dus zullen ze altijd weer terugkomen totdat hun taak volbracht is. Ik denk dat kleefkruid pas uitgeroeid zal zijn als de akkers compleet levenloos zijn gespoten door het gif en er helemaal geen gewassen meer groeien.

Kleefkruid kweken?

Vanwege het reinigende effect op lymfe en bloed kun je bij veel verschillende lichaamsklachten denken aan kleefkruid. Mijn wens is dat kleefkruid als geheel kruid (dus niet ontleed!!) verder onderzocht gaat worden wat voor rol het kan spelen bij ernstige ziekten.
Ik hoop dat dan de gouden en reinigende eigenschappen van kleefkruid zo algemeen bekend worden dat de akkerbouwer uiteindelijk zijn akkers er vol mee zal laten groeien…

mei 2014
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

 Kleefkruid Zaad  Kleefkruid

Foto 1: Zaad van kleefkruid, zeer uitvergroot.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Indien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Index

Kruidenoverzicht    |    Nieuws & Activiteiten   |    Contact

Kleefkruid Kleefkruid - Kruidengeheimen

kleefkruidstengel
Kleefkruid is mede te herkennen aan de vierkante stengel.
Kleefkruid