Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht

Kastanjes

(Witte Paardenkastanje-Aesculus hippocastanum)

Kastanjes  Kastanje

Recept kastanjecrème

Kastanjes van de witte Paardenkastanje worden in crèmes voor de huid verwerkt omdat ze de huid strakker maken, maar ook in crèmes voor winterhanden en -voeten omdat ze doorbloeding verbeteren en in crèmes voor reuma en jicht omdat ze een pijnstillende werking hebben.
Het is een klusje, maar het is niet moeilijk om de crème zelf te maken:
Snij de kastanjes in 4 stukken en schil ze. Doe het kastanjewit met een beetje water in een pan en kook tot ze zacht zijn -ca 20 minuten- (let op dat ze niet droogkoken).
Maal alles fijn met een staafmixer en je crème is klaar.

Op deze manier is je crème echter maar een paar dagen in de koelkast houdbaar.
Wanneer je er kokosolie en alcohol bijvoegt, kun je de houdbaarheid verlengen. Bij de hoeveelheid op onderstaande foto heb ik vier eetlepels kokosolie en vier eetlepels alcohol toegevoegd (wodka, jenever of kastanjetinctuur) en ik had niet zoveel water gebruikt. Vorig jaar bleef deze crème een paar maanden goed. Bewaar in de koelkast en open af en toe om hem in de gaten te houden.
Let op, het ziet er best lekker uit, maar deze kastanjes zijn NIET eetbaar. Als er over eetbare kastanjes wordt gepraat gaat het altijd over de Tamme Kastanje, zie foto's onder.
En zorg dat ale schillen zijn verwijderd, gebruik alleen het kastanjewit, want anders krijg je allemaal stukjes in je crème.

Kastanjecrème  Kastanjecrème
Foto boven: Kastanjecrème maken

Kastanjeboom met knoppen  knop van witte kastanje
Februari: Kastanjetakken met knoppen.
Mei: Kastanje in bloei
.
kastanjetak boven water  Kastanjeboom Wit

Kastanjes

In de herfst kun je ze vinden: Kastanjes. Zelf raap ik ze altijd op. Ik doe ze in schaaltjes in mijn huis omdat ik ze zo mooi vindt. Kinderen maken er op school poppetjes van, je kunt ze verbinden met satéprikkertjes. Wat ook zo leuk is dat ze ook verborgen eigenschappen bezitten die maar weinig mensen weten. Ik zal er iets meer over vertellen:

Wasgoed

Je kunt kastanjes schillen en in stukjes snijden. Schil ze en doe de witte stukjes in een zakdoek en knoop deze met een touwtje dicht. Als je een witte was hebt kun je deze zakdoek met kastanje-wit meewassen. En wat blijkt….. Je witte was wordt weer stralend wit en vlekken kunnen soms ook verwijderen. (Hangt natuurlijk af wat voor vlek het is.) De boom is niet voor niets familie van de zeepachtigen.
Hier houd ik nu van: Zonder chemische stoffen, gewoon puur natuur en zo makkelijk bereikbaar voor iedereen.
Als ze nog vers zijn kun je ze goed schillen. Als ze wat ouder worden, dan gaat het moeilijker.

Geneeskracht

Onze voorouders waardeerden de kastanje om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hij zorgt vooral voor een betere doorbloeding. Veel mensen dragen een kastanje in hun broekzak omdat ze last hebben van stijve spieren of aambeien. Ondanks dat je ze dan waarschijnlijk niet draagt op de plek waar de klacht zit, hebben ze het vermogen om door te stralen naar de plek waar de klacht zit. Ik zou zeggen: probeer het gewoon eens!
Een dame die in een tweedehandswinkel werkt vertrouwde me onlangs toe dat ze regelmatig kastanjes in broekzakken aantreft. Dus er zijn genoeg mensen die het oude gebruik nog toepassen.


Massageolie

Je kunt zelf massageolie maken van de kastanjes. Snij de kastanjes in kleine stukjes. Doe ze in een pot met koudgeperste biologische zonnebloemolie. Zet de pot in een pan met water en breng het aan de kook. Als het water kookt, het vuur zacht zetten en 3 uur laten pruttelen. Af en toe roeren met een houten stokje. Afgieten door een doekje en masseren op koude en op stijve plekken. Overigens kun je de massageolie ook maken van het blad of van de bloemen.

De kastanjes zijn NIET eetbaar! Als je iets leest over eetbare kastanjes, dan gaat het altijd over de tamme kastanje. Overigens geen familie. Eigenlijk is de tamme kastanje een soort beuk.
De wilde kastanjes bloeien in het voorjaar wit. Er is ook nog een gecultiveerde boom met roze bloemen, de eigenschappen van deze boom zijn zover ik weet nog nooit ontdekt. De eetbare tamme kastanjes kun je onder andere verkrijgen bij de groenteboer.

Er valt nog veel meer over de kastanje te vertellen, maar voor deze keer laat ik het hierbij.

Augustus 2011
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Knop van de Witte Paardenkastanje Witte Paardenkastanje  Kastanjekaars
De witte paardenkastanje
In het voorjaar bloeien ze prachtig met hun kaarsachtige bloemen,
in het najaar verschijnen de NIET-eetbare kastanjes    

Kastanje  Kastanje


En hieronder staan foto's van de eetbare tamme Kastanje

Tamme Kastanje         Tamme Kastanje

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een geneeskrachtig kruid. Wil je het ook per mail ontvangen?
Stuur dan een berichtje naar mij via contact.

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten    |    Contact

Facebook

Meer kruidenweetjes zijn te volgen op de volgende twee facebookpagina's:

- Kruidengeheimen
, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken
: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.