Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht    goudsbloem

Calendulacrème

Calendula is de Latijnse naam voor de plant Goudsbloem. Deze geneeskrachtige plant wordt al eeuwenlang gebruikt voor huidklachten zoals wonden en eczeem. De calendulacrème is heel bekend en is bij elke drogist verkrijgbaar. Wanneer je de plant in je tuin hebt staan is het niet moeilijk om zelf een eenvoudige calendulacrème maken.

Er zijn gele en oranje goudsbloemen.
De oranje goudsbloemen met een donker hartje zijn het krachtigst.


  goudsbloem
Zorg er uiteraard voor dat je zeker weet dat je de juiste plant gebruikt

Nodig:

- Kokosolie
- Goudsbloemen (het maakt niet uit of je verse of gedroogde goudsbloemen gebruikt).

Kokosolie is onder andere verkrijgbaar bij reformzaken en bij de Toko. Ik kies zelf altijd voor de koudgeperste biologische kokosolie. Kokosolie is hard bij kamertemperatuur en vloeibaar als het warm weer is. Vandaar dat zowel de naam olie als crème wordt gebruikt.

Start

Zet de pot met kokosolie in een pan met warm water zodat de kokosolie smelt en vloeibaar wordt. Doe de goudsbloemen in een glazen jampot en giet de olie daar overheen. De bloemen moeten helemaal onder de olie staan.


Zonnemethode:

Bij redelijk zonnig weer kun je de crème in de zon maken. 
Zet de jampot met de kokosolie en bloemen voor het raam in de zon. Dek af met een doekje (zo kan het vocht uit de bloemen verdampen).
Roer alle dagen even om met een houten stokje. Het is niet erg als er een minder zonnige dag is.
Na 3 weken zeef je de bloemen eruit en je crème/olie is klaar .
 

Warme methode:

Zet de glazen pot met kokosolie en goudsbloemen op een theelichtje en roer af en toe om met een houten takje of satéprikker.

Over hoe lang het kruid in de olie moet trekken zijn de meningen nogal verdeeld. Ik zet zelf zo’n 6 waxinelichtjes klaar en af en toe steek ik er weer een aan. Het hoeft echt niet elke dag. Als alle waxinelichtjes op zijn, dan zeef ik de vloeistof door een fijne zeef of doek. Doe de olie in potjes. De vloeistoft gaat vanzelf stollen als het afkoelt en de olie/crème is klaar. (Eventueel zet je het in de koelkast, dan wordt het eerder hard.)

De crème is jaren houdbaar, maar  de werking van het kruid zal langzaam afnemen. 

Geur

Als je niet houdt van de geur van kokosolie, kun je er ook voor kiezen om massage-olie te maken volgens bovenstaande methode. Je neemt dan geen kokosolie maar bijvoorbeeld zonnebloemolie (koudgeperst).
Eventueel kun je er nog een paar druppeltjes etherisch olie aan toevoegen voor de geur. Koop deze dan wel bij een echte natuurdrogist, want anders wordt je misschien afgescheept met een synthetische variant die niet goed is voor de huid.

Toepassing:

Te gebruiken als massage-olie, als gezichtscrème, als verzorgingscrème, maar ook bij (open) wonden, eczeem, littekens, uitslag etc.

Inhoudsstoffen:

Goudsbloemen bevatten vitamine A en C en de mineralen Calcium, Silicum en Zwavel.

goudsbloemsalade  goudsbloemsalade  
Rauwkostsalade met fijngesnipperde bladeren en bloemen van de goudsbloem.
Goudsbloem  Goudsbloem
Voeg de bloemblaadjes van de goudsbloem toe aan pannenkoekbeslag.

Inwendig

Je kunt thee van goudsbloemen maken. Goudsbloem staat bekend als een bloedzuiverend middel (bijvoorbeeld bij infecties). Ook worden goudsbloemen aangeaden om de spijsvertering te bevorderen en de plant helpt de bloeddruk te verlagen als deze te hoog is.
Er is ook een tinctuur van Goudsbloem verkrijgbaar (Calendula), deze is iets sterker dan de thee. Als je de tinctuur wilt innemen, overleg dan eerst even met een deskundige.

De bloemen, blad en stengel zijn eetbaar.
Je kunt ze bijvoorbeeld in een salade of kruidenboter doen, maar ook in koekjesdeeg. Dan krijgen de koekjes een vrolijk uiterlijk.

Zelf doe ik ze wel eens in de pannenkoeken. Je kunt al die bloemenlintjes door je beslag roeren voor een leuk effect. Qua smaak verandert er niets aan, de pannenkoeken blijven lekker…..

Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Wanneer deze link niet werkt, dan kun je een mail sturen naar mail@kruidenmassages.nl.

Goudsbloem met bij  goudsbloem goudsbloem
goudsbloem goudsbloem

goudsbloem
De ontwikkeling van goudsbloem naar zaad.

Index