Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Brandnetel

De brandnetel

Wist je dat de brandnetel een bron van vitamine A, B, C, D en E is en o.a. de mineralen ijzer en kalk? Daarnaast prikkelt hij de uitscheidingsorganen, oftewel, hij maakt het lichaam eens even lekker schoon. Dus een prima aanvulling in het voorjaar.

In de kruidengeneeskunde wordt de plant onder andere aangeraden bij spijsverteringsklachten, zoals verstoppingen en aambeien, bloedarmoede, menstruatieklachten en wordt gegeven aan mensen met reumatische klachten. Vroeger werd bij het laatste aangeraden de pijnlijke plekken te slaan met vers geplukte brandnetels. Hoewel het misschien een hele goede remedie is, wordt tegenwoordig aangeraden om brandnetelthee te gaan drinken.

De beste brandnetelthee maak je zelf door de toppen van een mooie plant te plukken en deze in heet water te laten trekken. Vind je de smaak niet zo aangenaam, dan kan je nog andere kruiden mee laten trekken (zoals pepermunt of rooibosthee).
brandnetelthee
Verse brandnetelthee is niet moeilijk te maken.
In plaats van een theezakje gebruik je een takje met blaadjes
van de brandnetel


Reinigende brandnetelsoep:

Benodigdheden:
-    vers geplukte brandnetels (toppen zonder bloemen)
-    venkelknol
-    ui
-    prei
-    knoflook
-    (of andere groenten die je nog hebt liggen of waar je voorkeur naar uit gaat)
-    2 a 3 bouillonblokken of een eetlepel Keltisch Zeezout
-    staafmixer

Was de groenten en de brandnetels. Knip de brandnetels in grove stukken en het grootste gedeelte van de groente in grove stukken. Houdt nog wat groente apart.
Doe de groente en het Keltisch Zeezout  in een halve liter water en laat het koken. Zet het dan ca. 20 minuten zacht op het vuur.
Ga er dan met de staafmixer doorheen zodat de soep vloeibaar wordt.
Schenk er dan nog ruim 1 liter water bij.
Nu kun je er nog wat fijn gesneden groente aan toevoegen en eventueel een scheutje ketjap of een eetlepel mosterd.
Laat het nog een tijdje pruttelen. Voeg eventueel nog extra zout & peper toe.

Eet smakelijk!

* In plaats van bouillonblokken maak ik gebruik van Keltisch Zeezout. Dit is een onbewerkt zout die ook andere mineralen bevat en zeer smakelijk is. Ik doe ongeveer een eetlepel Keltisch Zeezout in 1,5 liter soep, samen met een beetje peper en ik gebruik tegenwoordig geen bouillonblokken meer.

Mei 2011
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


brandnetels met bloemen
de brandnetel heeft prachtige bloemen waar veel insecten dol op zijn
zie onder aan de pagina nog meer bloeiende brandnetels
brandnetel met insecten

brandnetels

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief:
Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die ik op deze website plaats? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier.


Brandnetelsoep  brandnetelsoep
Brandnetelsoep is niet moeilijk om te maken

Index

Kruidenoverzicht

Kruidenmassages

Nieuws & Activiteiten

Contact


Brandnetel  Brandnetel
brandnetel
brandnetel
brandnetel