Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  
Boekweit - Kruidengeheimen
       Boekweit
Boekweit - Kruidengeheimen  Boekweit - Kruidengeheimen

Boekweit in de keuken

Boekweit is een gewas dat vroeger rijkelijk in Nederland groeide. Het werd dan ook veel gegeten. Tegenwoordig is het een bijna vergeten gewas. Dat is jammer, want het kruid heeft hele goede eigenschappen.

Ten onrechte wordt boekweit vaak tot de granen gerekend. Hoewel boekweit er veel overeenkomsten mee heeft, is het toch geen graan, maar behoort de plant tot de duizendknoopfamilie.

Boekweit bevat veel mineralen, zoals magnesium, ijzer, kalium en fosfor en veel vitamine B. 

Boekweit - Kruidengeheimen  Boekweit - KruidengeheimenVan de plant worden vooral de zaden gebruikt. Het zaad heeft een harde schil. Als deze is verwijderd, kun je het zaad op verschillende manieren in de keuken gebruiken:

Zaadkorrels

Geroosterd als tussendoortje, in een salade of in koekjes meegebakken
Kiemgroente gemaakt van de zaden
Vervanger van rijst
Een smoothie wordt romiger als er boekweitzaden in worden mee vermalen

     Grof gemalen zaden (boekweitgrutten
Gruttenpap, gruttenbrij en gruttenkoek (wil je dat het gerecht niet zo slijmerig wordt, rooster dan voor gebruik de zaden)

     Fijn gemalen zaad (meel)
Het meel is te gebruiken bij het bakken van pannenkoeken, cake, brood, etc. Vervang ca. 25 procent van het meel van een graan, zoals tarwe of spelt, door boekweitmeel.

   Boekweit - Kruidengeheimen
Boven: De boekweitzaadjes aan de plant
Onder: de plant is o.a. te herkennen aan de bloedrode stengels en het hartvormig blad.

Boekweit - Kruidengeheimen

Op de foto’s kun je het uiterlijk van de plant zien. Vroeger zei men dat de schepper kenmerken aan geneeskrachtige planten heeft gegeven, zodat de mens die goed kijkt kan zien waar het kruid voor bedoeld is. Wanneer je de bloedrode stengels van deze plant ziet en de hartvormige bladeren en zaden, zou je bijna denken dat het kruid goed is voor hart- en bloedvaten….

Boekweit werd vroeger niet alleen beschouwd als een eetbaar gewas, maar ook als een geneeskrachtig kruid. Men gebruikte het inderdaad vooral bij klachten aan de bloedvaten en dan ook voor de allerkleinste bloedvaatjes, de haarvaten. Het werd aangeraden bij broze haarvaten, spataderen, zware benen, bloedproppen, hoge bloeddruk en aambeien. Het verbeterde de kwaliteit van het cholesterol en de doorlaatbaarheid van de aders.

Hoewel je van een arts waarschijnlijk niet het advies zal krijgen om boekweitzaadjes te eten, worden ze wl gebruikt om medicijnen van te maken. De farmacie haalt een stofje uit de boekweitzaden dat men ‘rutine’ noemt. Onderzoek heeft aangetoond dat dit stofje de klontering van het bloed vermindert en ontstekingen remt.

Boekweit - Kruidengeheimen

Als je het kruid in je tuin wilt laten groeien, trek je heel veel bijen aan. Kies bij voorkeur een stuk grond waar de aarde schraal is. Boekweit groeit het liefst op arme grond. Absoluut geen voeding geven, want anders groeit de niet stevige plant de hoogte in en gaat ze bij een storm tegen de vlakte.

Vroeger maakte de ‘grutter’ boekweitgrutten van de zaadkorrels. Boekweitgrutten waren goedkoop en vooral de armen maakten er pap van. Omdat de meeste grutters ook een winkeltje hadden waar ze boekweit en andere diverse droge waren verkochten, zoals erwten, bonen en meel werd het woord ‘grutter’ ook gebruikt voor een kruidenier.
Het woord ‘grutter’ betekent volgens het woordenboek echter ook ‘een bekrompen persoon’.

De doppen die bij de grutter overbleven, werden gebruikt als vulsel in kussens en kinderbedjes. Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen (zoals ondergetekende) die heerlijk slapen op een kussen van boekweitdoppen!

Vorig jaar heb ik bij de natuurwinkel een zak boekweitzaadjes gekocht, die ik in de tuin heb gestrooid. Helaas hebben vogeltjes het overgrote deel opgegeten, maar ik heb de plant gelukkig toch kunnen zien groeien.

Van het zaad kun je boekweitkiemen maken. Kiemen zijn de eerste jonge stengeltjes die uit zaad groeien. Ze bevatten alle informatie van de hele plant, bevatten heel veel energie en zijn daarom heel gezond om te eten.

 Boekweit - Kruidengeheimen Boekweit - Kruidengeheimen

Recept
Er zijn speciale kiembakjes te koop, maar je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld een zeef of een kaasdoek.
Spoel een paar eetlepels zaden af en laat ze een nacht in water weken.
Spoel ze opnieuw af en laat ze uitlekken (wel bedekken want ze moeten in het donker staan).
Daarna twee keer per dag spoelen en laten uitlekken. Na n of twee dagen zie je de kiemen groeien. Na een dag of vier kun je ze eten. Strooi ze bijvoorbeeld in een salade.

Van de bovengrondse delen van de boekweitplant kan thee worden gemaakt. Er zit geen specifieke geur of smaak aan de plant.

Ik hoop dat jullie zelf verder op zoek gaan naar meer informatie en naar recepten.
Ik hoor graag wat jullie ermee hebben gedaan!

September 2015
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief:

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier.  Indien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Index