Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
  Pompoen   

Pompoenen zijn gezond!        

Pompoenen werden tot een paar jaar terug door de meeste mensen vrijwel alleen gebruikt als decoratie. Gelukkig komt daar nu verandering in, want ze zijn supergezond!
 
Pompoenen zijn een bron van natuurlijke vitaminen en mineralen. Er zit vooral heel veel ijzer in, maar ook zink, calcium, magnesium, silicium, te veel om op te noemen. Deze natuurlijke stoffen stimuleren onze levenskracht en deze hebben we nodig om de motor van ons lichaam goed te laten functioneren.

Eigenlijk is alles van de pompoen eetbaar:
- de bladeren en de bloemen tijdens de groei
- de schil, het vruchtvlees en de zaden van de pompoen zelf
Alleen over de wortel van de plant is geen informatie te vinden.

Vers zijn de zaden erg stug om te eten, gedroogd zijn ze goed eetbaar. In steeds meer winkels zijn pompoenpitten gedroogd te koop. Je kunt ze als snack eten of je kunt ze verwerken in een salade of ander gerecht.
Pompoenpitten worden al eeuwenlang als geneeskrachtig beschouwd. Ze werken vooral opbouwend voor de blaas en de prostaat. De spieren rondom de urinewegen worden versterkt. Mannen boven de 40 jaar zouden er goed aan doen regelmatig pompoenpitten te eten om te verkomen dat ze op latere leeftijd prostaatklachten krijgen.

Pompoen   Pompoen


Pompoenen werden vanwege hun uiterlijk gezien als symbool voor de vruchtbaarheid. Met een beetje fantasie kun je in de vorm van een pompoen een zwangere buik of volle borsten zien. Uit onderzoek blijkt dat pompoenen ook erg goed voor zwangere en zogende vrouwen zijn, maar ook voor vrouwen die graag zwanger willen worden. De pompoen bevat een natuurlijk foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.
Naast alle goede opbouwstoffen voor de foetus helpt de pompoen de aanstaande moeder om eventueel overtollige vocht af te voeren bij opgezette handen en voeten. Na de bevalling stimuleert de pompoen de productie van moedermelk. Als de moeder veel pompoen eet krijgt de baby de voedingsstoffen via de melk binnen. De vader mag ook mee-eten, want de pompoen geeft energie en dat kun je zeker gebruiken met een nieuwe baby in het gezin.

Pompoen

Natuurlijk geeft de pompoen ook energie aan de mens die niet zwanger is. Bepaalde inhoudsstoffen van de plant schijnen te helpen om het verouderingseffect van de huid te verminderen. Daarom wordt in een aantal gezichtscrèmes pompoen verwerkt. Wees creatief en maak een papje voor op je gezicht!

Heb je wel eens moeite om naar het toilet te gaan (obstipatie). Een oud huismiddel daartegen is regelmatig pompoen eten, want de vele vezels zorgen voor een betere darmfunctie.

Kortom, wat kun je nu precies doen met de pompoen:

Bladeren en bloemen: 

Thee van zetten, rauw in salade verwerken of mee verwarmen in een gerecht
. Bloemen worden ook wel gevuld met bijvoorbeeld rijst.

Pompoenpitten:   
Als gezonde snack, rauw in salade, meebakken met bijvoorbeeld brood 
of koekjes.  
Bij lichaamsklachten 1 tot 2 eetlepels pompoenzaad 2 maal daags gedurende enkele maanden gebruiken.

Pompoenpit-olie:         
Geperst uit de zaden: In salades of neem een kuurtje: 3x daags een eetlepel.


Schil + Vruchtvlees:      
Te gebruiken in gerechten in plaats van courgette (= familie van de pompoen).

Roerbakken in gerechten, koken of in de soep. Je kunt een soort hutspot maken van pompoen met wortels.
Men zegt dat je het ook rauw kunt eten, maar het is voor je lichaam moeilijk rauw te verteren.)

Pompoenmeel:              
Het vruchtvlees van de pompoen kan gedroogd worden en vermalen worden tot meel. Het is moeilijk verkrijgbaar, maar wellicht kun je het zelf maken. Je kunt er mee bakken of het meel gebruiken als basis voor soepen en groentenschotels.

Uitwendig kan de pompoen gebruikt worden als masker voor het gezicht of bij brandwonden omdat ze
wondheling bevordert en pijn verzacht.

Pompoen


Er zijn verschillende soorten eetbare pompoenen, zoals de oranje, groene of flespompoenen.
Let er wel op
dat je geen kalebas neemt. De kalabas heeft een veel dikkere schil en het vruchtvlees is veel harder en moeilijk te snijden. De smaak hiervan is bitter en niet eetbaar.

Op internet zijn héél veel recepten te vinden met pompoen. Van koekjes tot soep en van lasagne tot chutney. Ik zal jullie een recept van mijn favoriete pompoensoep geven. Voor meer recepten verwijs ik je naar de google zoekmachine.

Pompoensoep

Nodig voor 1,5 à 2 liter soep:
1 pompoen
2 winterwortels
stukje verse gember (ca. 1,5 cm)

2 uien
eventueel nog selderij, knoflook of andere restjes groenten
Olie, bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie
Peper, zout, kerrie, chilipeper (of bouillonblokken)
Staafmixer

Bereiding:
Snij de pompoen in grove stukken en haal de pitten en de zaadlijsten eruit. De schil hoeft er niet af. Snij de pompoen dan in iets kleinere stukken en snij de andere groenten ook in grove stukken.
Kook alvast ongeveer één liter water.
Doe de olijfolie in een pan, als deze warm is alle groenten bakken. Giet het kokende water bij de groenten en laat dit mengsel met deksel ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Na 20 minuten zijn de groenten zacht geworden en kun je er met de staafmixer doorheen. Voeg dan nog extra water toe tot de gewenste dikte.
Snij eventueel een prei in ringen en voeg deze toe met een theelepel kerrie en een snufje chilipeper.
Maak het op smaak met bouillonblokken of gebruik peper en zout. Voor een liter soep heb je ongeveer een eetlepel zout * nodig en een flinke scheut peper. Maak hem lekker pittig, voeg eventueel nog extra kruiden toe.

* gebruik bij voorkeur geen keukenzout, maar natuurlijk zout zoals kruidenzout, zeezout of hymalayazout. Keukenzout is bewerkt zout, hierbij zijn verschillende natuurlijke mineralen op een chemische manier weggehaald.


Pompoen  Pompoen  


Tenslotte kan ik het niet laten om nog even te vermelden dat pompoenen licht verteerbaar zijn.
Per 100 gram bevat pompoen maar 26 Kcal.

Eet smakelijk!!

11 november 2012
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Wil je meer weten over geneeskrachtige kruiden? Af en toe schrijf ik een nieuw artikel die ik naar belangstellenden stuur. Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor deze nieuwsbrief.  Stuur dan een bericht naar: mail. (Deze link doet het alleen wanneer je een mailprogramma hebt. Stuur anders een mail naar mail@kruidenmassages.nl.)

Index


 Pompoen  Pompoen
Foto boven: Een pril pompoenplantje en de bloem vande pompoenplant.

  Pompoen