Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtNatuurlijk Drinken  Natuurlijk drinken
Water met rozenblaadjes en water met munt

Natuurlijk Drinken

Natuurlijke manieren om water lekker en gezond te maken met behulp van fruit en/of kruiden.

Wat drink jij eigenlijk altijd?

Het nadeel van gekochte pakken sap of flessen frisdrank:
-Er zitten vaak heel veel suikers en andere onnatuurlijke toevoegingen in.
-Vitaminen en mineralen zijn vaak verdwenen door de manier van bereiden.
-Ze kosten vaak behoorlijk veel geld.
-En de verpakkingen zijn een enorme belasting voor het milieu.

Kraanwater (of gekocht water) is voor de meeste mensen het alternatief, maar verveelt ook wel eens.

Wist je dat je hele lekkere en gezonde manieren zijn om zelf drinken te maken?

Met behulp van fruit en kruiden kun je water lekker ťn gezond maken.
Regelmatig geef ik een tip op facebook (
https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken).

Mango IJsthee     Mango IJsthee   
Mango IJsthee

Mango IJsthee

Nodig: Rijpe Mango, Limoen en een lekkere afgekoelde thee. (Ik heb de Groene Thee met Lemongrass van Simon Levelt gebruikt)
Mix de mango met het sap van de limoen en een beker (koude) thee door de blender of gebruik een staafmixer. Serveer koud, eventueel met een paar ijsklontjes. Erg lekker!! Degenen die van zoet houden kunnen nog een beetje honing "mee-blenderen".
(Maak de thee niet met kokend water, laat het water afkoelen tot ongeveer 80 graden en meng het dan pas met de theekruiden)

Kokosmelk

Kokosmelk, Heerlijk!! ca. 400 ml water giet je over 100 gram geraspte of verse kokos. Ik heb het even in de blender gedaan en een nacht laten weken. Vanmorgen gezeefd en ik had een heerlijke romige melk. Deze melk kun je overigens ook gebruiken om pannenkoeken of chocolademelk van te maken. Je houdt wel veel pulp over. Hiervan heb ik een smoothie gemaakt: Een eetlepel kokospulp, kopje water, appel en 2 dadels. Eventueel als ontbijt met muesli er doorheen. Ik heb nog meer kokospulp over, hier kan ik nog een paar dagen een smoothie van maken, of bijvoorbeeld door een cakebeslag roeren.

Kokosmelk  Kokosmelk

Drinkyoghurt

Neem een hand vol met bijvoorbeeld aardbeien of bramen, een banaan in stukjes en een flinke eetlepel honing. Mix dit met de staafmixer fijn en roer er daarna yoghurt doorheen. Hoeveelheden een beetje op gevoel, net hoeveel je wilt maken.

Diversen

Natuurlijk drinken, er zijn zoveel variaties mogelijk. Laat een kan met water en eventueel een klein snufje zout een paar uur in de koelkast staan. Vul de kan met bijvoorbeeld:

- Schijfjes friszure appel
- Mangopitten waar het vruchtvlees nog aan vast zit
- Schijfjes komkommer (of schaaf lange slierten met een wortelschraper)
- Geprakt fruit zoals bessen, bramen, druiven etc.
- Een perzik in stukjes gesneden
- etc. etc.
Als je het niet zoet genoeg vind kun je een beetje honing door het water roeren. (honing een beetje verwarmen voordat je het toevoegt)

Citroengeranium
Hij ruikt zo lekker!! Maar wist je dat de plant ook een heerlijke smaak aan je water kan geven? Laat een takje een paar uur in een kan met koud water staan. Gooi het takje daarna niet weg. Zet hem in een glas met een laagje water en je hebt grote kans dat er worteltjes aan verschijnen = weer een nieuwe plant!
Rozenbottels

Deze bevatten o.a. heel veel vitamine C. Vroeger werden Rozenbottels vooral gebruikt om de levenskracht te versterken bij mensen die dat nodig hadden. Ook werden Rozenbottels aangeraden bij griep, verkoudheid en een slechte weerstand.


Snij een paar Rozenbottels open, haal de zaadjes eruit en laat de stukjes een paar uur in een kan met water weken. (De zaadjes worden er meestal uitgehaald omdat deze erg bitter smaken.)


Je kunt ook thee van de Rozenbottels zetten of er een limonade van maken. 


Af en toe kom je nu nog een paar rozenblaadjes tegen. Heb je die al eens in je water gedaan? Zo lekker!!!

Fruitdrank

- Bramen, komkommer en rode bessen met een paar takjes citroenmelisse en een schijfje citroen. Het fruit even kneuzen voordat je het in een fles met water stopt. Laat het ongeveer 2 tot 4 uur staan voordat je het opdrinkt, eventueel af en toe schudden. Je kunt het wel een dag langer bewaren, maar dan kun je beter alles er weer uit zeven want anders kan het bitter gaan smaken

Een handje geprakte aardbeien en frambozen met stukjes limoen (met schil). Aanvullen met met water. Een paar uur in de koelkast laten staan. Zeven voor gebruik. 

Sportdrank

Maak je eigen sportdrank: Doe een klein snufje Himalayazout of Keltisch Zeezout in je bidon met water met eventueel een uitgeperste sinaasappel. Deze natuurlijke zouten zijn onbewerkt en bevatten zelfs maximaal 84 mineralen! Keukenzout is geraffineerd zout en bevat nog maar 2 mineralen: Natriumchloride.  Dit bewerkte zout zit overigens helaas in vrijwel elk product uit de supermarkt; koek, chips, soep, etc. etc. Als je zelf je eten maakt kun je er voor kiezen om gezond zout te gebruiken.

Hazelnootmelk

Neem 30 gram hazelnoten en 300 gram water. Laat dit een nacht weken. Zeef de hazelnoten uit het water, gooi het weekwater weg en voeg weer 300 gram water toe*. Maal het in de blender met een snufje zout en zeef het. (De pulp kan je weer verwerken in een ander recept of doe het in de yoghurt of sommige mensen zeven het niet en drinken het ook gewoon op.)
Eventueel kun je hem zoeter maken door na het zeven een paar dadels of een banaan mee te mixen. 
Als je hazelnootmelk koopt (€ 2,09) krijg je minder hazelnoten, veel suiker en nog andere ingrediŽnten : (Water, suiker, hazelnoten (2,5%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom), emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (riboflavine (B2), B12, E, D2).
Ik vraag me altijd af waar ze die losse vitaminen vandaan halen. Vita betekent "leven", dus vitaminen -waren vroeger- de levende stoffen in planten. Ik denk dat ze de synthetisch nagemaakte variant in het pak gestopt hebben. Ik weet niet waar ze die van maken, het staat er nooit bij....
*  Het weggooien van het  weekwater wordt aangeraden omdat men zegt dat de hazelnoten dan beter opgenomen worden door het lichaam. 

 

Vlier

- Witte Vlierschermen een paar uur in water laten weken en eruit zeven.
- Water van de witte Vlierschermen met een uitgeperste grapefruit
- Vlierlimonade: Vlierschermen met een paar uitgeperste citroenen 24 uur laten weken in water. Zeven en wegen. Je voegt 50 % van het gewicht aan ongeraffineerde suiker toe en brengt dit roerend aan de kook. Ongeveer een kwartier laten inkoken. Neem flessen die verhit kunnen worden (bv van koffiemelk). Goed uitkoken. Vul de flessen met kokend heet sap, draai de dop er op en zet ze 5 minuten op z'n kop.
Eind augustus verschijnen de bessen aan de stuik. Als de bessen rijp zijn kun je ze plukken om er sap, limonade of jam van te maken. Vlierbessen mogen overigens niet rauw worden gegeten. Verwarm de bessen zachtjes met een klein beetje water en doe een deksel op een pan. De bessen zullen stuk knappen. Als alle bessen geknapt zijn, kun je de zaden eruit zeven.  
Meer informatie over de Vlier vind je hier

  vlierbloesem - kruidengeheimen   Vlierblad - Kruidengeheimen Vlier

Sinas

Een sinaasappel door de helft snijden. De ene helft persen en de andere helft een beetje uitknijpen en in stukjes snijden (met schil). Alles doe je in een kan met water met snufje zout* en eventueel een takje Citroenmelisse en ijsklontjes. Laat dit enkele uren in de koelkast staan. Zeven voor gebruik.
Ik hou niet van heel zoet en vond de smaak prima. Mijn zoon wilde hem zoeter. Daarom heb ik nog een eetlepel honing in warm water opgelost en er door heen geroerd en weer even in de koelkast laten trekken. Nu heeft het de smaak van sinas maar niet zo mierzoet. Je kunt er ook eventueel nog meer geperste sinaasappels doorheen doen.
* gebruik geen keukenzout, maar natuurlijk zout bijvoorbeeld himalayazout. Bij keukenzout zijn alle natuurlijke mineralen die ons lichaam wel nodig heeft verwijderd.

Rabarber-Aardbeiensap

Kook de gesneden en schoongemaakte aardbeien en rabarber zachtjes tot moes. Zeven door een doek. (De pulp kun je nog gebruiken in een smoothie.) Je kunt een beetje honing door de sap roeren om het wat zoeter te maken(af laten koelen tot minder dan 60 graden, anders gaan de goede stoffen van de honing verloren).
Als je er ongeraffineerde suiker doorheen roert (50 % van het gewicht) en het sap van 2 citroenen en je laat dit nog even inkoken, dan heb je zelfgemaakte limonade
.
Rabarber met Aardbeiensap

IJsthee

Het "geheim" is dat je de thee niet met kokend water moet maken. Het water moet even afkoelen tot maximaal 80 graden voordat je de thee maakt. Deze ijsthee heb ik met de groene thee met Lemongrass van Simon Levelt gemaakt. (Ik vind hun kwaliteit heel goed, daar smaakt thee nog zoals het moet smaken.) Gebruik ca. een liter water van max 80 graden en roer daar een flinke theelepel met Lemongrass groene thee doorheen en het sap van een halve citroen of limoen. Laat afkoelen. Ik heb toen het afgekoeld was nog een rijpe perzik in stukjes gesneden toegevoegd omdat ik hem niet wilde zoeten. Daarna in de koelkast zetten tot gebruik. Ik vond deze ijsthee heerlijk zonder zoetstoffen, maar je kunt er uiteraard altijd nog wat honing of suiker doorheen roeren. Honing verliest zijn goede eigenschappen wanneer het boven de 60 graden wordt verhit.

Kruisbessensap

Wanneer je geen sappan of sapcentrifuge hebt, kun je toch heel gemakkelijk sap van fruit maken. Zet het fruit met een heel klein laagje water op het vuur. Door de warmte gaat het fruit "knappen". Als het fruit bijna allemaal stuk is kun je het restant eventueel nog even met een vork fijn prakken, laat het niet koken. Zeef alles eerst grof door een vergiet en daarna door een fijne zeef en je houdt sap over. 
Als je het sap langer wilt bewaren moet je het sap weer heel even zachtjes aan de kook brengen en kokend heet in flesjes schenken. Laat de flesjes 5 minuten op z'n kop staan. Dit sap is, als alles hygiŽnisch gemaakt is, minstens een paar maanden houdhaar. Het sap is vrij sterk van smaak en daarom verdun ik het altijd voor gebruik.

Hoe te gebruiken:
- Een klein laagje in een glas gieten en vul het restant aan met water. 
- Gebruik het als basis voor een smoothie.
- Giet een laagje in een kan, voeg daar enkele takjes citroenmelisse of schijfjes citroen aan toe en vul aan met water. Laat dit minstens 2 uur staan.
- Maak ijsblokjes van het sap.
- Maak limonade van het sap: 50 % van het gewicht aan ongeraffineerde suiker toevoegen en even laten inkoken alvorens je het in flesjes schenkt en weer 5 minuten om z'n kop zetten.
De houdbaarheid van geopende flesjes is slechts een paar dagen, daarom gebruik ik kleine flesjes (vb van de koffiemelk).
Of ik de smaak van deze kruisbes nu echt heel erg lekker vind?? Het is niet mijn favoriet, maar ik maak er wel weer wat van hoor.....
(Inhoudsstoffen kruisbes: o.a. vitamine A, C en E. Mineralen: kalium, fosfor, ijzer en calcium)

Rietjes

Bij natuurlijk drinken horen natuurlijk ECHTE RIETJES. Vroeger werd Riet gebruikt om uit te drinken omdat rietstengels hol van binnen zijn en de Riet een natuurlijke water zuiveraar is.
Bij de "knopen" zijn de stengels niet hol, dus d
ie moet je er even uitsnijden. Ik schrijf dit artikel nu in de winter wanneer de Rietstengels dood zijn, maar ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe straks in de zomer mijn zelfgemaakt drinken smaakt door een ECHT VERS RIETJE!

Natuurlijk Drinken
Bij de knopen zijn de rietstengels gesloten, dus daar kun je ze doorknippen.

Citroen

Mijn favouriet: Ik pers 's morgens een halve citroen uit en ik doe dit in een fles met water.
Dit water drink ik verdeeld over de dag op. Ik neem het ook altijd mee als ik ergens naar toe ga. (Sporten!) Het smaakt lekker fris.
De andere halve citroen pers ik trouwens ook altijd uit en maak daar een heerlijke thee van door er kokend water op te gieten.

Schoonmaakazijn zelf maken.....

Als je vaak gebruik maakt van citroenen en sinaasappels, dan kun je de schillen in stukjes knippen en in een fles met azijn stoppen. Af en toe schudden. Na 3 weken zeven door een zakdoek die je in een zeef legt en in flesjes doen. Je hebt dan je eigen SCHOONMAAKAZIJN. Ook leuk omcadeau te geven.
Als je de schillen van te voren schoonmaakt en ze biologisch zijn, kun je de azijn zelfs gebruiken in gerechten.
Vroeger maakte ik schoon met schoonmaakazijn uit de supermarkt. Maar daar ben ik mee gestopt toen ik er achter kwam dat het helemaal geen natuurlijke azijn is, maar een overschot van de chemische industrie.....

Citroenmelisse en Munt:

Kruiden waar ik nooit genoeg van krijg, zo lekker om ze te drinken. Leg de Citroenmelisse en/of  de Munt onder in een kan en giet er koud water op. Laat minimaal een uur staan. Uiteraard kun je hier ook kokend water over gieten voor een heerlijke thee.

Gember:

Snij een paar plakjes verse gember af en doe die in een fles met water. Laat een paar uur trekken. Of je hem in de koelkast wilt of niet dat laat ik aan jezelf over. Gember is overigens heel gezond:http://www.kruidenmassages.nl/gember.html

Natuurlijk Drinken  Gember
Gember

Bieten met appel, sinaasappel en gember. 

Bieten zitten vol met mineralen (ijzer, calcium, kalium, zink etc) en werden vroeger aangeraden bij klachten aan bloed en bij klachten aan de spijsvertering. Je zult waarschijnlijk merken dat je spijsvertering makkelijker gaat als je bietjes eet ůf drinkt:
Neem 2 kleine -gekookte en afgekoelde- bieten, een halve appel, het sap van een sinaasappel en een theelepel vers geraspte gember. Fijnmalen in de blender.
(Ik gebruik altijd alleen gekookte bieten, rauw krijg ik het niet naar binnen) Qua structuur lijkt het bijna op een smoothie. Als je hem te dik vind kun je er nog wat sinaasappelsap of appelsap aan toevoegen. Drink smakelijk!
P.S. Bietjes koken is niet moeilijk: Als ze vers zijn ca 3 kwartier en als ze wat ouder zijn dan ca 5 kwartier koken. Het kookvocht kun je ook nog gebruiken. Koude bietjes zijn ook heerlijk in een salade.

Paardenbloemlimonade

April: Neem een glazen fles met wijde opening (bv van appelsap). Stop hem voor de helft vol met paardenbloemen en eventueel een paar takjes citroenmelisse. Voeg het sap van 2 citroenen toe en vul de fles verder met water. Draai de dop op de fles en laat dit 24 uur staan. Dan zeef je de bloemen eruit. Je kunt het nu drinken, maar het is niet zo lang houdbaar. Om limonade te maken: Weeg het gewicht aan vloeistof en voeg de helft van het gewicht aan (ongeraffineerde*) suiker of oerzoet toe. (vb 1 kilo sap / 500 gram suiker) Breng het roerend aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes inkoken, af en toe roeren (deksel NIET op de pan). Dan kun je het in flesjes doen. Ik zet ze altijd 5 minuten op z'n kop, dan gaat de zuurstof eruit en blijft het langer goed. Deze limonade is wel een jaar houdbaar.
*Ongeraffineerde suiker en oerzoet zijn suikers die nog de van nature vitaminen en mineralen bevatten. Door het raffineren van suiker worden deze helaas verwijderd. Deze mineralen zijn echter wel nodig voor de opname en vertering. Daarom onttrekt bewerkte suiker o.a. kalk uit het lichaam want zonder de kalk kan suiker geen energie leveren. Door onbewerkte suiker te gebruiken zal de limonade geen mineralen aan het lichaam onttrekken.

Limonade

Weten jullie dat kinderen op scholen, op sportverenigingen, in restaurants etc. etc. bijna overal de GOEDKOOPSTE "LIMONADE" krijgen?
Zie ingrediŽntenlijst en kijk zelf maar wat voor enge dingen je daar over kunt vinden. Wil je dat het verandert? Geef het door!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

foute ingrediŽnten limonade
Ook al geef je je kinderen gezonde alternatieven,
 je hebt grote kans dat ze toch met deze limonade worden geconfronteerd

Goji Bessen

Ik kreeg van een lezer een recept toegestuurd die ik natuurlijk meteen heb uitgeprobeerd: 2 eetl. goji bessen in 2,5 dl water laten weken met een theelepel vers geraspte gemberwortel en het sap van een halve citroen en een eetlepel honing. Na ongeveer een uur kun je het mengsel in de blender fijnmalen totdat het volledig gemengd is. Serveer het eventueel met een schijfje citroen.
(Mijn blender is helaas niet zo goed waardoor ik de stukjes er maar uitgezeefd heb.)
Ik had er zelf ook een eetlepel kokos bij gedaan.
Dank je voor de tip Monique! (https://www.facebook.com/healthyfoodbook met gezonde en lekkere recepten)

Kaneel:

Kaneel heeft een zoete smaak. Ik heb een kaneelstokje een dag in een flesje water gedaan. Je ziet op de tweede foto duidelijk dat er een uitwisseling is tussen het water en het kaneelstokje. Maak niet teveel van deze kaneeldrank omdat kaneel ook goed werkt bij diarree, oftewel het kan opstoppen als je er te veel van inneemt. Het wordt een heerlijke zoete drank. Als je het koud hebt kun je uiteraard ook kaneelthee maken door kokend water op het kaneelstokje te gieten.
LET OP! Gooi het kaneelstokje niet weg. Het kan hťťl veel keer gebruikt worden.
Meer over Kaneel: Kaneel.html.

kaneelflesje kaneel in water
Kaneelstokje in water

Cayennepeper

De geur van cayenne vind ik zo lekker en daarom wilde ik er iets mee maken. Ik heb water, citroensap en een snufje cayennepeper in een fles gedaan. Ik had het mee in mijn bidon bij het fietsen en ik ging als een speer! Cayenne staat als een zeer gezond kruid bekend.
Er bestaat trouwens ook een kuur om het lichaam te ontgiften met cayenne, citroen en ahornsiroop. (google "Citroenkuur")

Koriander:

Op internet lees je er heel veel goede berichten over. Het bevat heel veel vitaminen, mineralen, stimuleert spijsvertering en zou zelfs zware metalen uit het lichaam kunnen afvoeren. Ik zag een bosje bij de Turkse winkel liggen en heb er mijn water mee gearomatiseerd: Twee uur een klein bosje Koriander in een fles met water laten staan en er dan uitzeven. Het water blijft dan nog minstens een dag goed in de koelkast. Hoewel het niet door iedereen wordt gewaardeerd, vond ik het wel erg apart en lekker. De dag daarna heb ik het nog met citroensap gemaakt, het leek best wel op frisdrank, maar dan zonder suiker. Eventueel kun je honing in warm water laten oplossen en toevoegen om de smaak iets zoeter te maken.
Het restje koriander heb ik trouwens in mijn smoothie verwerkt: appel, avocado, bleekselderij, appelsap en koriander. Lekker fris om de ochtend mee te beginnen.

Berkensap

Februari/Maart: Door een takje af te knippen gaat de boom "bloeden"; Je hangt een fles in de boom, je vangt het op in een fles en en dit super reinigende sap kun je drinken!
Na een paar dagen stopt het bloeden vanzelf en kun je weer een stukje van de tak afknippen.
De ene dag zal de boom meer sap geven dan de andere, dat heeft allemaal te maken met de stand van de maan. Wil je het bloeden stoppen, dan kun je de wond afdekken met bijenwas of een stukje klei.
Meer over de Berk: http://www.kruidenmassages.nl/berk.html

Berkensap
Berkensap aftappen

Struiken planten

Uiteraard heb ik al diverse struiken op mijn volkstuintje geplant: Een bosbessenstruik, een cranberrystruik en een zwarte en een rode bessenstruik. Ook groeien er in de zomer bramen en frambozen op mijn tuintje. En dan heb ik nog heel veel kruiden op mijn tuintje staan waar ik altijd dankbaar gebruik van maak: Citroenverbena, diverse soorten Munt, Lavendel, Tijm, Marjolein, etc. etc. In de voortuin heb ik een kleine appelboom en in mijn achtertuin druiven.

Mijn bedoeling is deze pagina af en toe weer aan te vullen. Actuele tips kun je vinden op de facebookpagina "Natuurlijk Drinken".
Tips zijn van harte welkom! (klik hier voor mail)

Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Excuses voor de verschillende lettertypen op deze pagina. Deze kruidenvrouw heeft meer verstand van kruiden dan van computers die iets anders doen dan wat je aangeeft...

Andrea

Tips op facebook

- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Ga naar de pagina, klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.


Nieuwsbrief: Wil je ook ongeveer af en toe een nieuw artikel via de mail ontvangen over een geneeskruid?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. (Deze link werkt alleen wanneer je een mailprogramma op je tablet of computer hebt staan.)

Index