Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
 

Kaneel Kaneel 

December 2012

Winters Kaneel

Het is zo'n typisch decemberkruid: Kaneel. Kaneel wordt verwerkt in o.a. speculaas en in kerstgerechten. Waarom neemt de kaneel deze maand eigenlijk zo'n belangrijke plaats in ?

De kaneel die wij gebruiken komt van de kaneelboom. Deze boom groeit niet in ons klimaat. Hij groeit alleen in een vochtig en warm klimaat met een minimumtemperatuur van 15 graden. Hij wordt ongeveer 7 meter hoog.
De boom heeft een dikke, ruwe en papierachtige schors.
De kaneel die wij kennen (poeder of stokjes) is afkomstig van deze schors: Vellen worden van de  schors geschaafd en in de zon gedroogd. Door het drogen krullen de vellen op en zo ontstaan onze kaneelstokjes.

Kaneel bevat heel veel verschillende mineralen en vitamine B en C.

Kaneel

De belangrijkste eigenschap van kaneel laat de boom zien aan zijn bladeren. De bladeren zijn dieprood met opvallende nerven. De nerven doen je denken aan bloedaders en de rode kleur aan het bloed. Hiermee vertelt de boom je dat hij de bloedsomloop kan stimuleren. En dat is meteen het antwoord op de eerste vraag: Vanwege de verwarmende werking wordt hij in deze tijd gebruikt.
Maar niet alleen vanwege de verwarmende eigenschap wordt hij in de wintertijd gebruikt: Men kauwde op een stukje bast bij o.a. keelpijn, verkoudheid en hoest. Omdat kaneel het herstel van infecties versnelde werd het in de winter in gerechten, in hete wijn (Glühwein) en in toetjes gedaan.
De bladeren zijn overigens niet het hele jaar rood. Een deel van het jaar zijn ze diepgroen.

De kaneelboom heeft in de bloeitijd geel-witte bloemen. Ze geuren onaangenaam. Ze worden gevolgd door eivormige, vlezig, paarse bessen met 1 zaad (lijkt wat op een eikeltje).

Vanwege de veelzijdige werking wordt kaneel vanaf de veertiende eeuw geïmporteerd naar Europa. Er bestaan vele varianten. De smaak is zoet of ietwat bitter. De smaak hangt af van het herkomstland en de omstandigheden daar. Kaneel komt o.a. uit India, China, Vietnam, Madagascar en Sri Lanka.
De smaak komt goed tot z'n recht in stoofschotels, toetjes, gebak, snoep, dranken,  kruidenlikeuren etc.
Kook het niet te lang mee, dan wordt de smaak te bitter.
Van Kaneel kun je ook een heerlijke thee maken!

Je kunt ook etherische olie van Kaneel kopen. Etherische olie is als het ware de geur die uit de plant gehaald is. Dit is zeer geconcentreerde olie. Gebruik het daarom nooit onverdund en ook niet inwendig. Te gebruiken in een aromalamp om de geur op te snuiven of doe enkele druppels in een massage-olie. Het zorgt voor een betere bloeddoorstroming en werkt ontspannend bij spierverhardingen.

Mensen die wat kouwelijk zijn zouden vaker kaneel moeten innemen. Kaneel doet de lichaamstemperatuur iets stijgen maar verwarmt ook innerlijk kilte.
Wist je dat je kaneel ook uitwendig kunt toepassen? Neem eens een voetenbad met een schepje kaneel: De bloedsomloop in de voeten wordt gestimuleerd waardoor je in het hele lichaam een warm gevoel zult ervaren.

De lijst met eigenschappen van de kaneel is nog lang niet compleet: het verlaagt de bloedsuikerspiegel bij diabetes type II (proefpersonen namen halve theelepel kaneel per dag en merkten allen een daling op).
Daarnaast helpt kaneel het cholesterolgehalte te verlagen, het stimuleert het afweersysteem door zijn antivirale en antibacteriële werking en het bevordert de spijsvertering.
Mensen met reumatische klachten doen er ook goed aan kaneel te gaan gebruiken.

Neem iedere dag een beetje kaneel in: Een snufje kaneel in je favoriete thee of gebruik het in een recept.
(Het advies geldt uiteraard niet voor de mensen die allergisch zijn voor kaneel.
)
Op internet kun je talrijke recepten vinden met kaneel (bijvoorbeeld bij www.smulweb.nl).
Het onderstaande recept maak ik minstens 1x per week omdat ik het zo lekker vind.

Recept Appelmoes

Zelf appelmoes maken is helemaal niet moeilijk en veel gezonder dan appelmoes uit een pot!

Benodigdheden:
- 1 kilo goudreinetten
- snufje kaneel
- eventueel een natuurlijk zoetmiddel (honing, ahornsiroop of oerzoet), maar kan ook zonder

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in grove stukken. Doe de appels in een pan met ongeveer 1 deciliter water. Kook de appels op gematigd vuur tot de appelstukjes uit elkaar vallen.
Blijf wel regelmatig roeren!
Voeg als laatste een snufje kaneel en eventueel een beetje zoetmiddel toe.
Warm of koud opdienen. Eet smakelijk!

Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Kaneelschors  

Bij een Indische Toko is deze extra grote kaneelschors verkrijgbaar.

Index

Beschrijving geneeskrachtige planten  

Kruidenmassages 

Nieuws & Activiteiten

  Contact

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier.